There was an error retrieving data. Please try again later.

Raportul privind ocuparea forței de muncă din SUA, aprilie 2024: Încetinire, dar încă rămâne puternic

Autor: Financial Market
2 min

Raportul privind ocuparea forței de muncă din SUA pentru luna aprilie indică o piață a muncii mai slabă, cu o creștere a numărului de angajări sub așteptări și o rată a șomajului în ușoară creștere, pe măsură ce presiunile salariale continuă să se atenueze.

Cu toate acestea, această răcire nu este deloc îngrijorătoare și, în ciuda unei reacții precaute a pieței la date, nu va provoca deocamdată nicio reacție în ceea ce privește politicile monetare.

Numărul angajărilor non-agricole a crescut cu 175.000 în luna aprilie, fiind ușor sub așteptările consensului care prevedea o creștere de 240.000.

Mai mult, datele privind angajările din februarie și martie au fost revizuite în sădere (-22.000), ceea ce face ca media pe 3 luni a câștigurilor de locuri de muncă să scadă la 242.000, aproximativ în linie cu rata de echilibru a angajărilor necesară pentru a ține pasul cu creșterea forței de muncă.

Cu toate astea, împărțirea pe sectoare arată un tablou mixt. Încă o dată, educația și sănătatea au contribuit cu cea mai mare creștere lunară a locurilor de muncă, în timp ce scăderi ale angajărilor lunare au fost observate în sectoarele de minerit și exploatări forestiere, informații, și servicii profesionale și de afaceri.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Americanii se pregătesc de vacanță în Europa. Cât de vizibile vor fi diferențele de venituri dintre cetățenii celor două continente?

De asemenea, raportul de ocupare a forței de muncă a arătat că veniturile orare medii au crescut cu 0,2% lunar în aprilie, din nou puțin sub așteptările analiștilor, cifra fiind neschimbată față de ritmul de 0,3% lunar observat cu o lună înainte.

Pe baza anuală, veniturile au crescut cu 3,9% față de anul precedent, în scădere față de 4,1% în martie, continuând să reprezinte un ritm modest de creștere reală a salariilor, relativ consistent cu ținta de inflație de 2% a Fed.

Această încetinire a creșterii anuale a salariilor este o funcție atât a creșterii mai modeste lunare, cât și a comparațiilor tot mai dificile cu 2023 care influențează din ce în ce mai mult datele. Aceste cifre ale salariilor au venit în contextul unei scăderi marginale a orelor medii lucrate, la 34,3, de la 34,4 anterior.

Între timp, întorcându-ne la sondajul gospodăriilor, datele arată că rata șomajului a fost de 3,9% luna trecută, ușor peste așteptările analiștilor de 3,8%, indicând faptul că piața muncii rămâne relativ stabilă.