Finalul lunii noiembrie aduce vești economice bune pentru Zona Euro, inflația încadrându-se pe un trend descendent puternic. Atât inflația generală cât și inflația de bază au scăzut de la 2,9 la 2,4%, respectiv de la 4,2 la 3,6%.
Scăderea a fost observată în toate sectoarele însă energia beneficiază încă de efecte de bază semnificative (-11,5% an-pe-an), iar inflația alimentelor a scăzut de la 7,4% la 6,9% an-pe-an.
Inflația bunurilor și serviciilor a scăzut de asemenea semnificativ, ajungând la 2,9% și respectiv 4% an-pe-an. De fapt, pe o bază lunară, inflația de bază a fost negativă.
Ne așteptam ca inflația să scadă semnificativ în ultimele luni ale anului, dar procesul de dezinflație se întâmplă chiar mai rapid, în special pentru inflația de bază, unde așteptările erau ca presiunile prețurilor să rămână mai persistente.
Dar, cererea slabă și problemele pe partea ofertei au pus inflația de bază pe o traiectorie descendentă mult mai rapidă decât se credea acum câteva luni.
Luând ritmul lunar de creștere a prețurilor observat în ultimele trei luni, inflația de bază va scădea sub 2% cu mult înainte de sfârșitul anului viitor, se arată într-o analiză ING Bank.
Pentru BCE, semnele unei victorii asupra inflației devin din ce in ce mai vizibile. Banca centrală are acum in vedere factori precum creșterea salariilor și posibile vârfuri din piața energiei care ar putea readuce inflația pe creștere.
Dar politica monetară actuală este suficient de restrictivă, așa cum au arătat datele privind împrumuturile bancare publicate la începutul acestei săptămâni, efectele ratelor mai mari influențând semnificativ creditarea.
De asemenea, impactul politicii monetare restrictive urmează să-și facă in continuare efectele, deoarece dobânzile încă cresc. Prin urmare, investitorii se uită deja la reducerile ratelor în 2024, prima fiind anticipată chiar înainte de vară.