Ultima ședință de tranzacționare din această săptămână s-a incheiat cu evolutii mixte pentru indicii BVB, principalul indice reprezentativ al bursei, BET, corectându-se cu 0.25%.
In același timp, BET-FI, reperul societăților de investitii financiare si a Fondului Proprietatea a crescut cu 0.52% iar BET-NG, al companiilor din sectorul energetic a inregistrat un plus marginal de 0.15%.
Valoarea tranzacțiilor a fost de 7,03 milioane euro, în scădere ușoară comparativ cu ședința precedentă dar mult sub media anuală de 19 mil euro.
OMV Petrom (SNP) a fost cel mai lichid emitent cu o valoare tranzactionata de 6,97 milioane lei, Nuclearelectrica (SNN) a avut cea mai mare crestere a cotatiei de 2.28%, urmată de Electrica cu 2%, la polul opus, Medlife (M) s-a corectat cu 2.55% și Transgaz cu 2.11%.
In Europa, piețele de acțiuni au închis în creștere puternică vineri, DAX-ul german apreciindu-se cu peste 3%, iar Stoxx 600 cu 2,5%, pe fondul unei creșteri ample conduse de sectorul financiar, materialele de bază și industrie, în timp ce investitorii au încheiat săptămâna cu speranța unei înăspriri mai lente a politicii monetare în viitor.
Datele din SUA au semnalat că piața muncii s-ar putea să se răcească, reducând presiunea asupra Fed-ului de a crește ratele în ritm agresiv, ceea ce, la rândul său, a redus pariurile pe viitoarele majorări ale ratelor BCE.
De asemenea, Rusia a indicat că fluxurile de-a lungul sistemului de conducte Gazprom vor fi reluate mâine conform așteptărilor și la același nivel ca înainte de lucrări, oferind o oarecare uşurare blocului comunitar care s-a îngrijorat toată săptămâna față de posibilitatea unei alte reduceri permanente a fluxurilor.
Din punct de vedere al datelor, prețurile la producător din zona euro au continuat să crească în luna iulie, peste prognozele pieței. De aici înainte, atenția se va indrepta către decizia de politică monetară a Băncii Centrale Europene de săptămâna viitoare, piețele anticipînd o majorare de 50 de puncte de bază pe fondul creșterii inflației la maximul ultimilor 40 de ani.
In contrast cu Europa, pietele din SUA au marcat un al final de saptămână cu evoluție negativă. Dow Jones a pierdut peste 300 de puncte vineri, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au scăzut cu 1,1% și, respectiv, 1,3%, după ce un raport foarte așteptat privind ocuparea forței de muncă nu a reușit să aline temerile investitorilor cu privire la creșterile agresive ale dobânzii Fed.
Cel mai recent raport de salarizare non-agricol a arătat că economia SUA a adăugat locuri de muncă în conformitate cu așteptările analiștilor în luna august, în timp ce creșterea salariilor a încetinit, iar rata șomajului a crescut în mod surprinzător.
Traderii încă se așteaptă la o creștere a ratei de 75 bps a fondurilor federale luna aceasta. Toate sectoarele au închis în roșu, cu excepția acțiunilor energetice, impulsionate de creșterea prețurilor la țiței.
În această săptămână, Dow și S&P au pierdut 3%, respectiv 3,3%, în timp ce Nasdaq a scăzut cu 4,2%, înregistrând a treia săptămână negativă la rând. Piețele sunt închise luni din cauza Zilei Muncii.