BET
18481.72
-0.17%
BET-TR
40382.71
-0.17%
BET-FI
59581.89
0.12%
BETPlus
2733.68
-0.18%
BET-NG
1320.12
-0.1%
BET-XT
1576.24
-0.16%
BET-XT-TR
3391.7
-0.16%
BET-BK
3443.14
-0.08%
ROTX
40638.97
-0.17%

Zona Euro: Rata inflației din luna mai crește la 2,6% înaintea întalnirii BCE de săptămâna viitoare

Autor: Financial Market
2 min

Inflația generală din zona euro a crescut de la 2,4% la 2,6% în mai, iar inflația de bază a crescut de la 2,7% la 2,9%. Deși Banca Centrală Europeană pare să fie pregătită să reducă ratele săptămâna viitoare, dezbaterea cu privire la cât de mult poate BCE să relaxeze politica monetară pe parcursul restului anului va fi intensă.

Inflația generală din zona euro a crescut din nou in luna mai, în principal datorită creșterii inflației în sectorul serviciilor. Efectul a fost vizibil în mai multe țări mari, Germania, Spania și Franța experimentând toate creșteri semnificative.

Deși efectele de bază joacă un rol important– cum ar fi prețurile biletelor de transport public din Germania – aceasta ilustrează faptul că ultimele eforturi de a aduce inflația la țintă nu sunt neapărat ușoare.


Sursa: tradingeconomics.com

Cu BCE pe punctul de a decide o reducere istorică a ratei, aceasta aduce îndoieli cu privire la traiectoria viitoare a inflației. Deși multi indicatori de perspectivă rămân incerți, o piață a muncii fierbinte, perturbările continue ale lanțului de aprovizionare și o recuperare a puterii de cumpărare vor crea o dezbatere interesantă în cadrul consiliului guvernator al BCE în timp ce decid asupra traiectoriei politicii monetare de acum înainte.

CITESTE SI:  Gigantul financiar Citigroup primește o amendă de 136 de mil dolari pentru gestionarea deficitară a riscurilor interne

Inflația de bază pare să fie pe cale să încetinească din nou, dar întrebarea este în ce ritm? Inflația în sectorul serviciilor rămâne ridicată pentru moment, dar indicatorii de perspectivă se mișcă treptat în direcția corectă.

Totuși, ne așteptăm ca inflația în sectorul serviciilor să se situeze în jurul valorii de 3,5% până la sfârșitul anului, mult peste țintă.

Dacă cererea de bunuri revine pe fondul unei creșteri reale a salariilor, inflația bunurilor ar putea accelera din nou spre sfârșitul anului, deoarece problemele lanțului de aprovizionare încă reduc moderat oferta.

Creșterea salariilor este un element cheie în reducerea inflației, dar a surprins printr-o creștere peste așteptări în primul trimestru.

Totuși, cu șomajul rămânând la un minim record de 6,4%, temperarea creșterii salariilor pe parcursul restului anului rămâne incertă.

Pentru BCE, perspectivele salariilor sunt suficient de încurajatoare pentru a reduce ratele pentru prima dată din 2019 săptămâna viitoare.

Întrebarea rămâne: câte reduceri pot urma, iar inflația din mai servește drept avertisment că săptămâna viitoare ar putea să nu marcheze începutul unui ciclu tradițional de reducere.