In luna februarie 2018, indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a crescut cu 0,7 puncte, conform ultimului sondaj al asociatiei.
Analistii anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7021, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2019/martie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,11% (valoare mediana 4.50%). De asemenea, peste 84% dintre participanti anticipeaza o majorare a ratei inflatiei in urmatoarele 12 luni (la momentul realizarii sondajului, rata inflatiei avea o valoare de 4.32%).
Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 96%, si respectiv 88% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,13%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 4,60%. Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative.
Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania
si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in
economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
– Conditiile curente – referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
– Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia
venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.