Sectorul agricol este unul din sectoarele critice la nivel european, acesta fiind nevoit să susțină o cerere semnificativă a celor aproximativ 500 de milioane de consumatori care au nevoie de o aprovizionare eficientă si continuă pe tot parcursul anului, se arată într-o analiză a casei de brokeraj Tradeville.
Conform Eurostat, sectorul agricol este un mare contributor al economiei europene in termeni de venituri și forță de muncă. In cadrul celor 27 de state membre lucrau, in 2016, in jur de 10 milioane de fermieri (4.9% din total), dar, in realitate, se estimează ca acest numar este mult mai mare, deoarece in agricultură lucrează multe persoane neinregistrate pe baza unui contract.
Totodată, la nivel european, Romania are a 4-a cea mai mare populație rurală, care constă in 9.7 milioane locuitori, (44%), conform INS.
Considerand acestea, nu este o coincidență faptul ca agricultura este cel mai important sector economic din punct de vedere al angajării forței de muncă, prognozându-se de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoză o valoare adaugată brută de aproximativ 15% in 2021 și o pondere in PIB de circa 4.4%, cu aprox. 13 milioane de hectare, avand a 6-a cea mai mare suprafață din UE.
Fiind luate in considerare aceste aspecte, Romania beneficiază de subvenții generoase pentru agricultură, la nivelul celorlalte state cu importanță agricolă.
Conform unui studiu realizat in 2021, de compania Deloitte, sectorul agribusiness a continuat să contribuie in mod semnificativ la PIB-ul Romaniei și in 2020, iar activitatile principalilor jucatori au avut o evoluție ascendentă.
Rezultatele pozitive se datorează potențialului agricol al Romaniei, creșterii producției, precum si investitiilor in infrastructura si utilaje de ultima generatie facute in ultimii ani de catre marile companii care activeaza in acest sector, care au contribuit la cresterea productivitatii.
Cu toate acestea, sectorul agribusiness din Romania este departe de a-și fi atins potentialul maxim, iar perspectivele de dezvoltare sunt favorabile.
In anul 2020, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată de porumb boabe si pe locul doi la producția realizată, la nivelul Uniunii Europene.
In ceea ce priveste floarea soarelui, in 2020, pe suprafata Romaniei s-a cultivat si recoltat cea mai mare cantitate de pe teritoriul UE. Producția realizată de grâu si cartofi au situat Romania pe locul șase la nivelul UE in 2020, cu toate ca la nivel de producție cultivată, țara s-a situat pe locul patru.
Conform Clubul Fermierilor Romani, in 2021 Romania este singura țară care are integral un rating de recolta la nivel Exceptional, toate culturile de pe teritoriul Romaniei primind acest rating.
Mai mult, Romania a inregistrat si cea mai spectaculoasa crestere de productie si randament in ultimii 10 ani din UE. Cel mai mare obstacol al Romaniei in imbunatatirea eficientei este dimensiunea redusă a fermelor locale si reticența fermierilor locali de a se asocia si de-a cultiva împreună loturi mai mari de pamant.
Anul 2021 a fost unul caracterizat de continuarea pandemiei de COVID-19 si de o creștere generalizată a prețurilor mărfurilor. Totusi, comerțul sectorului agricol din Europa a atins o valoare de 328 miliarde EUR, in crestere cu 7.2% fata de anul 2020.
Balanța comercială a inregistrat o creștere de 8% ajungand la o valoarea de 68 miliarde EUR. In 2021, balanta comerciala al sectorului agroalimentar al UE a fost de 67.9 miliarde EUR, o crestere anuala cu 8%.
Atat valorile de import, cat si cele de export au fost mai mari. Exporturile UE au crescut cu +7.3%, in timp ce importurile au crescut cu +7% pe o baza anuala. Acest lucru a rezultat in principal dintr-o crestere puternica a preturilor globale la energie, transport costuri, costuri de intrare pentru agricultura si marfuri.
De exemplu, in UE, preturile alimentelor au a crescut cu 5.6% din februarie 2021 pana in februarie 2022. Principalele exporturi au fost trimise in Marea Britanie, Statele Unite (+14% vs; 2020) si China (-3% vs. 2020) tari care au reprezentat 42% din totatul exporturilor. Cea mai mare crestere a exporturilor de cereale a fost catre China, cu 30% mai mare decat in anul 2020.
Sectorul agricol de la BVB
HOLDE AGRI INVEST – Activitatea principala a Holde Agri Invest consta in exploatarea terenurilor agricole aflate in proprietate sau in arenda. Compania Holde Agri Invest include entitati – in judetul Teleorman, Calarasi si recent, Dambovita, ferme de culturi tehnice si o entitate care ofera servicii operationale.
Compania mama, Holde Agri Invest, acopera aspecte administrative si de guvernanta si actioneaza ca centru de servicii partajate. La momentul raportului, compania finalizeaza achizitia unei ferme din Contesti, Dambovita, ridicand astfel intreaga suprafata cultivata de companie la 12,000 ha.
In luna octombrie 2021, compania a fost inclusa in indicele BETAeRO, unde detine a doua cea mai mare pondere (12.35%). Totodata, compania detine actiuni minoritare in mai multe start-up-uri din agricultura. Veniturile din exploatare ale companiei au crescut cu 54% in 2021, crescand la 62,768,753 RON.
Acest fapt s-a datorat cresterilor preturilor cerealelor pe pietele internationale. Activele corporale au inregistrat si ele cresteri cu 105%, la 81 mil. RON, ca urmare a investitiilor efectuate in utilaje, silozuri si instalatii de irigat. Rezultatul net al exercitiului in crestere cu 94% comparativ cu anul anterior demonstrand eficienta scalabilitatii modelului de afaceri al grupului Holde.
DN AGRAR GROUP – DN Agrar este un grup de firme cu capital olandez care activeaza in Romania in mai multe domenii precum productie agricola vegetala, zootehnie (crestere de bovine) si servicii de consultanta pentru afaceri. Compania are in prezent in jur de 10,000 de vaci in fermele sale din Transilvania. Obiectivul conducerii si al Consiliului de Administratie este acela de a deveni cel mai mare complex de bovine pentru productia de lapte din Romania.
In vara anului 2021, compania a atras fonduri de 25 mil. RON printr-un plasament privat, pe care i-a folosit pentru achizita de ferme si rambursarea unor datorii. In 2021, compania a inregistrat valori ale cifrei de afaceri mai mari cu 47% fata de anul 2020, ajungand la 4,951,930 RON. Rezultatul net a avut o crestere semnificativa de 94%, de la 758 mii RON la 1.5 mil. RON.
GRUP SERBAN HOLDING – Grup Serban Holding reprezinta un grup de firme cu capital romanesc, infiintat la Onesti in anul 1994. Structura grupului este integrata si are urmatoarele domenii de activitate: agricultura, comert cereale, plante oleaginoase si legume, cresterea pasarilor, panificatie, patiserie-cofetarie, alimentatie publica (lantul propriu de magazine – Bacaniile Serban), distributie si transport.
La momentul raportului, compania Grup Serban Holding a raportat doar la nivel individual, un rezultat net de 62 mii RON. Bugetul consolidat pentru anul 2022 prevede o cifra de afaceri consolidata de 540.1 mil. RON cu un rezultat net consolidat de 33.9 mil. RON.
NOROFERT – Norofert Group este principalul producator de inputuri ecologice (ingrasaminte si fertilizatori) si un jucator cu experienta pe piata agricola din Romania. Norofert este un grup de companii care include o linie de produse pentru agricultura ecologica (Norofert Organics), o linie de produse pentru agricultura conventionala (Karisma) si o linie de produse pentru micii gradinari si fermieri (Norofert Fito).
In prezent, Norofert detine aproximativ 30% din piata locala de inputuri pentru agricultura ecologica. Totodata, compania este inclusa in indicele BETAeRO, unde detine a cincea pondere (aprox. 7.23%).
La sfarsitul lui 2021, compania realizase o cifra de afaceri in crestere cu 107%, ajungand la valoarea de 51,962,990 RON. Cresterea este datorată unui context meteorologic favorabil pentru ambele campanii de recoltare. Totodata, linia de business de trading de cereale a cunoscut si ea o crestere in 2021, reprezentand 11% din totalul veniturilor. Rezultatul net al exercitiului financiar a fost 7,088,684 RON, in crestere cu 40%.
AGROLAND AGRIBUSINESS – Activitatea principala a companiei este vanzarea de input-uri pentru agricultura conventioanala si organica, cum ar fi: fertilizanti, produse pentru protectia plantelor, seminte si combustibil, iar ca activitate secundara compania desfasoara trading cu cereale.
Compania are in portofoliu in jur de 400 de fermieri, de diferite dimensiuni in functie de suprafata cultivata. Majoritatea dintre acestia au suprafete medii si mari pe care cultiva cereale (grau, orz, porumb) si plante oleaginoase (rapita, floarea soarelui).
Veniturile din exploatare au ajuns la 32.3 milioane RON in 2021, in crestere cu 75% fata de anul 2020. Acelasi ritm de crestere l-au avut si cheltuielile din exploatare, ajungand la 29.7 mil. RON, iar rezultatul net a crescut cu 80%, la 2,263,185 RON.
In bilant, cea mai mare crestere a fost in categoria activelor imobilizate care au crescut de 33 de ori, datorita majorarii activelor financiare de 9.7 mil RON. Aceasta majorare este explicata printr-un imprumut de 5 mil. RON acordat societatii mama, care a fost rambursat in ianuarie 2022.
AGROLAND BUSINESS SYSTEM – Agroland Business System S.A. gestioneaza o retea de aproximativ 250 de magazine in 30 de judete, cu produse pentru gradina, animale de companie si ferma. In anul 2021, compania a integrat procesele preluate de la platforma Avicola din Mihailesti unde opereaza ferme de reproductie, incubatie pui si ferme de productie de oua de consum.
Un obiectiv al companiei este extinderea retelei de magazine si magazine de tip MEGA, care in prezent sunt in numar de 17. Compania este inclusa si in componenta indicelui BETAeRO unde detine a sasea pondere (aprox. 6.02%). In 2021, cifra de afaceri a crescut cu 15%, ajungand la 217.5 mil. RON, in timp ce rezultatul net a inregistrat o scadere la 8.69 mil. RON, cu 17%.
Analiză efectuată de Tradeville