Conform ultimului sondaj realizat in randul analistilor din organizatia profesională CFA Romania, indicatorul de încredere macroeconomică a scazut în luna mai fata de luna anterioară cu 8 puncte pana la valoarea de 41,5 puncte, precizează un comunicat al Asociatiei.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603 lei/eur.
De asemenea, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2019/mai 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,58%, in crestere fata de previziunile initiale.
Sunt de remarcat totodată anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat
pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, si respectiv 87,5% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie.
Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative.
Întrebati cum consideră participantii la sondaj evolutia primei de risc de tara a Romaniei in urmatoarele 12
luni, precum si valoarea anticipată a acesteia, peste 87% dintre participanti anticipeaza o majorare a primei de risc de tara, iar valoarea medie anticipata a acesteia este de 112 bps (crestere de aproximativ 20 bps fata de valoarea actuala).
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.