BET
17504.64
0.38%
BET-TR
38600.66
0.38%
BET-FI
60124.61
-2.92%
BETPlus
2582.45
0.36%
BET-NG
1262.88
0.45%
BET-XT
1496.29
0.04%
BET-XT-TR
3243.6
0.04%
BET-BK
3261.14
-0.22%
ROTX
39058.41
0.44%

Acțiunea săptămânii – Apple

Autor: Financial Market
5 min

Apple (AAPL.US) a atins noi maxime istorice în această săptămână, ca răspuns la Conferința mondială a dezvoltatorilor organizată luni.

Compania a prezentat în avanpremieră Apple Intelligence, o platformă axată pe inteligență artificială, precum și un acord cu OpenAI. Deși ezitanți la început, investitorii au primit în cele din urmă cu bucurie anunțurile, iar acțiunile au înregistrat cel mai mare salt dintr-o singură zi din ultimul an și jumătate.

Apple urcă la un nou maxim istoric în urma anunțurilor privind inteligența artificială

Apple a organizat luni, în timpul sesiunii de pe Wall Street, conferința Worldwide Developers Conference. Compania a făcut o serie de anunțuri legate de inteligența artificială, care au fost inițial întâmpinate cu scepticism de piață – acțiunile companiei au evoluat în scădere în timpul evenimentului și au încheiat ședința de luni cu o scădere de 2%.

Cu toate acestea, pe măsură ce tot mai multe comentarii optimiste despre noile caracteristici au început să apară în mass-media, sentimentul față de companie s-a schimbat.

Acțiunile Apple au crescut marți cu 7%, marcând cel mai mare salt într-o singură zi din noiembrie 2022 și astfel prețul acțiunilor a avansat la noi maxime istorice de peste 200 de dolari pe acțiune.

Cererea puternică pentru acțiunile companiei a continuat și ieri, iar joi acțiunile prețul lor au câștigat aproape 4%.

image 2024 06 13t10 34 58 807z

Sursa: XTB Research

Noile funcții de inteligență artificială vor sprijini creșterea afacerilor?

Cu toate acestea, ce a anunțat Apple și dacă va fi o schimbare atât de importantă pe cât sugerează reacția pieței? Printre aspectele cheie pe care Apple le-a prezentat se numără:

• Apple Intelligence – noul sistem de inteligență personală pentru modele generative de inteligență artificială cu context personal adăugat pentru a îmbunătăți funcționalitatea iPhone-urilor, iPad-urilor și Mac-urilor.

• Noi sisteme de operare – Apple a dezvăluit, de asemenea, un nou sistem iOS18 pentru iPhone și iPad, precum și noi sisteme de operare pentru Mac, Watch și produsele Vision. Noile sisteme includ noi funcții de inteligență artificială.

• Acord cu OpenAI – Apple a anunțat, de asemenea, un parteneriat cu OpenAI, care va integra ChatGPT în iPhone, iPad și Mac. Parteneriatul va include utilizarea ChatGPT în asistentul digital Siri al Apple.

După cum se poate vedea, evenimentul a arătat că Apple mizează mult pe inteligența artificială și nu vrea să rateze această tendință tehnologică în curs de desfășurare, riscând să rămână în urma concurenței.

Parteneriatul cu OpenAI este binevenit, dar termenii financiari din spatele acestuia nu au fost dezvăluiți, deși se știe că ChatGPT pe care Apple îl va oferi pe dispozitivele sale va fi gratuit pentru utilizatori.

Cu toate acestea, este demnă de luat în seamă lansarea pe scară largă a unor noi sisteme de operare compatibile cu AI. Ceea ce este deosebit de important este faptul că, compatibilitatea retroactivă a acestor noi sisteme va fi doar pentru iPhone 15 Pro.

Acest lucru este important, deoarece are șansa de a încuraja utilizatorii de iPhone să își înlocuiască telefoanele cu modele mai noi și, prin urmare, de a scurta ciclul de actualizare al Apple.

Veniturile din produse reprezintă 75-80% din veniturile totale ale Apple, iar în ultimele trimestre veniturile din iPhone au reprezentat 50-60% din veniturile totale.

Un ciclu de actualizare mai scurt ar putea contribui la stimularea vânzărilor de produse și la o reaccelerare a creșterii veniturilor totale ale Apple.

 

applerevenuegrowth

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

appleproducts

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

appleproductshare

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Apple depășește pentru scurt timp Microsoft la capitalizarea bursieră

Apple se află pe lista celor trei acțiuni americane cu o capitalizare de piață ce depășește 3.000 de miliarde de dolari americani, celelalte două fiind Microsoft și Nvidia.

Datorită creșterii prețului acțiunilor din această săptămână, Apple a depășit pentru scurt timp Microsoft în ceea ce privește capitalizarea bursieră, devenind cea mai mare companie publică americană după capitalizare.

Cu toate acestea, cumpărătorii nu au reușit să păstreze toate câștigurile realizate și acțiunile au pierdut o parte din creșteri înainte de finalul ședinței de ieri de pe Wall Street.

Apple valorează acum 3.267 de miliarde de dolari, cu doar aproximativ 0,3% mai puțin decât Microsoft (3.278 miliarde de dolari). Nvidia se află pe locul al treilea, cu o capitalizare de piață de 3.080 miliarde de dolari.

image 2024 06 13t08 15 04 426z

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra evaluării

Acum, să analizăm evaluarea Apple pe baza a două modele de evaluare binecunoscute – metoda fluxului de numerar actualizat (DCF) și evaluarea multiplilor, scopul acestora fiind doar de prezentare și nu trebuie privite ca recomandări sau prețuri țintă.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Acționarii Tesla, ca într-un carusel al volatilității. Pariul politic al lui Musk ar putea avea efecte inclusiv în următorii ani

Metoda DCF

Acest model se bazează pe o serie de ipoteze, inclusiv ipoteze privind creșterea vânzărilor și a marjelor. Apple s-a luptat să își crească veniturile în ultimul trimestru și în ultimii ani.

Cu toate acestea, am decis să adoptăm o abordare agresivă în evaluarea companiei pentru a capta potențialul de creștere provenit din AI. Am decis să presupunem o creștere a veniturilor de 7% și o marjă operațională de 35%. Restul variabilelor s-au bazat pe mediile pe 5 ani. Am presupus o rată de creștere terminală a veniturilor de 4% și un cost mediu ponderat al capitalului (WACC) terminal de 9%. S-au făcut previziuni detaliate pentru 5 ani, urmate de previziuni terminale.

Deși am presupus o creștere a veniturilor și a marjelor peste medie, evaluarea obținută prin intermediul modelului DCF indică o valoare intrinsecă a acțiunii Apple de 176,92 dolari pe acțiune – sau cu aproximativ 17% sub valoarea de închidere în numerar de ieri.

Desigur, impactul deplin al revoluției determinate de inteligența artificială în sectorul tehnologic este greu de surprins în acest moment, iar acest lucru se reflectă în diferența dintre prețul actual al pieței și elementele fundamentale.

Acest lucru arată că există o „primă de inteligență artificială” semnificativă pe piețe, iar companiile riscă să fie corectate ulterior în cazul în care nu reușesc să îndeplinească așteptările asociate cu noua tehnologie.

Trebuie remarcat faptul că valoarea intrinsecă obținută prin metoda DCF este foarte sensibilă la ipotezele făcute. Mai jos sunt prezentate două matrici de sensibilitate – una pentru diferite seturi de ipoteze privind marja de exploatare și creșterea veniturilor, iar cealaltă pentru diferite seturi de ipoteze privind WACC final și creșterea veniturilor finale.

appleoperating

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

appleterminal

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Metoda multiplilor

În continuare, să analizăm cum se compară evaluarea Apple cu cea a altor companii tech. Deoarece Apple este implicată în diverse activități, construirea unui grup similar este dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Am creat un grup format din companii care activează în una sau mai multe ramuri similare cu Apple. Grupul include – Dell Technologies, HP Inc, Super Micro Computer, Hewlett Packard Enterprise, Microsoft, Samsung și Sony. Am analizat o serie de multipli, inclusiv multiplii de urmărire și multiplii de perspectivă. Multiplii, precum și media, mediana și mediile ponderate în funcție de capitalizare pentru grup pot fi găsite în tabelul de mai jos.

După cum se poate observa, există o volatilitate destul de semnificativă a multiplilor pentru omologii Apple. În majoritatea cazurilor, evaluările bazate pe multiplii medii și mediane sugerează că Apple este supraevaluată la prețurile actuale.

Cu toate acestea, nu este cazul multiplii ponderați în funcție de capitalizare, care sunt meniți să reflecte mai bine dimensiunea companiei. În cazul multiplii ponderați în funcție de capitalizare, Apple pare de fapt subevaluată după majoritatea măsurătorilor (dalele verzi din tabelul de mai jos).

applemultiples

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra graficului

În timp ce sentimentul pieței față de Apple (AAPL.US) a fost destul de optimist în ultima vreme, acțiunile tranzacționându-se cu aproape 20% peste minimele de la sfârșitul lunii aprilie la sfârșitul săptămânii precedente, acesta s-a îmbunătățit semnificativ după conferința dezvoltatorilor din această săptămână.

Acțiunile au urcat cu 7% marți și au urmat cu un câștig de aproape 4% miercuri, prețul depășind pragul de 200 de dolari pe acțiune pentru prima dată în istorie.

Un maxim zilnic intraday a fost atins joi, în apropiere de 220 de dolari pe acțiune. Din punct de vedere tehnic, această zonă este marcată de retragerea exterioară de 161,8% a corecției descendente care a fost lansată pe acțiunile Apple în iulie 2023.

Sentimentul față de acțiune este puternic, prin urmare, nu se poate exclude că actualele câștiguri să continue. Acțiunile se tranzacționează cu peste 10% mai sus de la începutul anului și cu aproximativ 30% peste minimele de la sfârșitul lunii aprilie.

applechart

Sursa: xStation 5

Analiză efectuată de XTB Research

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.