BET
17389.22
-0.31%
BET-TR
38328.12
-0.31%
BET-FI
61853.59
-0.08%
BETPlus
2575.69
-0.33%
BET-NG
1228.98
-0.22%
BET-XT
1499.65
-0.3%
BET-XT-TR
3249.35
-0.3%
BET-BK
3269.87
-0.14%
ROTX
38632.26
-0.28%

Analiștii de la Concorde Securities recomandă ″Cumpărare″ pentru acțiunile Digi Communications și un preț țintă pe 47 lei pe următoarele 12 luni

Autor: Financial Market
3 min

Casa de brokeraj Concorde Securities (Ungaria) și-a actualizat raportul de analiză pentru Digi Communications după ce compania a raportat rezultatele financiare preliminare pentru anul 2022.

Prețul țintă avansat acum este de 47 ron pe un orizont de 12 luni, ceea ce se transpune într-o creștere impresionantă față de cotația actuală de aprox 33 lei/actiune, însemnând o apreciere de aprox 42%.

Din punct de vedere financiar, Digi a încheiat anul cu venituri din activități continue în valoare de 1.49 mld EUR, o creștere de 16,8%, Grupul inregistrând și o majorare a numărului de abonați de la 18 mil in 2021 la 20.78 mil la sfarsitul anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere din activități continue de 15,4%, principalii vectori fiind serviciile de telefonie mobilă din România și din Spania.

Pe trimestrul IV, EBITDA și profitul brut au fost 127 mil euro (-8% an/an) respectiv 26 mil euro (+24% an/an) din cauza deconsolidării operațiunilor din Ungaria. Pe întreg anul, EBITDA a ajuns la 506 mil euro, o cifră in linie cu așteptările analiștilor, Digi reușind o creștere organică ce aproape a compensat lipsa operațiunilor vândute din Ungaria.

Tendințe de bază: Creșterea numărului de abonați (RGU) a continuat, DIGI a adăugat o cantitate similară în T4 (708 mii față de 685 mii) în T3, din care Spaniei ii revin cu cca. 312 mii.

În ceea ce privește venitul mediu per abonat (ARPU), acesta a crescut ușor pe o bază anuală, deoarece ponderea Spaniei în total RGU a crescut ridicând astfel nivelul mediu.

De menționat totuși că ambele niveluri venituri per utilizator sunt în tendință descendentă: ARPU Romania -4% an/an., ARPU Spania -1% an/an.

Evoluția prețului acțiunilor: Prețul acțiunilor DIGI nu s-a mișcat semnificativ în 2023, în timp ce indicele STOXX EU Telco a avansat cu aproximativ 10%.

În opinia analiștilor, piața favorizează companiile de telecomunicații care au putut să paseze inflația mai departe către clienți precum compania austriacă de telecomunicații MTEL, care a câștigat aproape 16% de la inceputul anului.

Atâta timp cât DIGI nu va distribui o mare parte din Cash flow investitorilor sau nu va introduce o clauză de indexare cu inflația pentru serviciile sale, prețul acțiunilor DIGI va rămâne în urmă față de companiile din regiune și prețul acțiunilor nu va reflecta neapărat adevărata valoare a companiei.

digi stoxx telc

Evoluție comparativă acțiuni Digi vs indicele Stoxx EU Telco

În ceea ce privește datoria netă, a crescut cu cca. 70 de milioane de euro până la 1 mld euro, pe fondul cheltuielilor cu achiziționarea licențelor 5G, ducând datoria netă raportată la EBITDA, la 2,3 ori.

CITESTE SI:  Industria de asset management își continuă trendul ascendent și în 2024, atingând noi maxime istorice

DIGI a achiziționat spectru în licitația 5G din România cheltuind aprox 45 mil EUR. În comparație cu licitația 5G din Ungaria care a avut loc în urmă cu doi ani, cea din România a fost mai ieftină cu 40% în condițiile în care Digi nu a participat la licitație, toți ofertanții primind cota parte la prima ofertă.

rqbQF8A5

Detalii din conferința telefonică

• Cheltuieli de capital (CAPEX): 550 milioane EUR în 2023. Defalcarea CAPEX se orientează către țările din vestul Europei, DIGI începând deja să construiască o rețea mobilă și fixă în Portugalia, în cooperare cu Cellnex (turn mobil)
• Compania și-ar putea refinanța obligațiunile cu scadență în 2025 în funcție de evoluția piaței.
• Pentru dividende ar putea să plătească cel puțin aceeași sumă ca anul trecut – având în vedere evoluția EBITDA.
• Compania încearcă să evite creșterile de preț chiar și în detrimentul marjelor operaționale, încercând să reducă costurile și să investească în energie regenerabilă pentru a compensa efectul negativ al prețului energiei.
• În Portugalia, DIGI își construiește propria rețea mobilă/fixă și, între timp, cooperează cu Cellnex pentru a pune echipamentele mobile ale DIGI în turnurile Cellnex. În Belgia, Digi plănuiește construcția unei rețele noi.

În România, piața telecomunicațiilor este în curs de maturizare, astfel încât ritmul de creștere va încetini, cel mai puternic segment rămânând cel mobil. În Spania, rata de creștere va avea două cifre, dar nu va ajunge la performantele anului 2022.

Creșterea EBITDA din 2023 nu va putea ține pasul cu veniturile, pe fondul presiunii costurilor, dar va fi de aprox 3-5%.

Analiza Concorde Securities poate fi gasită aici.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.