BET
18715.59
0.1%
BET-TR
40890.94
0.11%
BET-FI
60463.05
-0.79%
BETPlus
2765.33
0.09%
BET-NG
1334.86
-0.09%
BET-XT
1595.42
-0.06%
BET-XT-TR
3432.75
-0.05%
BET-BK
3477.07
-0.09%
ROTX
41155.43
0.09%

Analiză privind rezultatele financiare pentru T2 pe Wall Street. La ce se așteaptă investitorii?

Autor: Tiberiu Porojan
4 min

Sezonul de raportări financiare pentru cel de-al doilea triemstru este din nou aici și va începe cu sectorul bancar vineri, 12 iulie.

Așa cum a devenit obișnuit, participanții la piață vor acorda o atenție deosebită nu doar cifrelor care sosesc și performanței generale a indicelui/sectorului, ci și ghidajului emis pentru trimestrele următoare, în special în contextul în care așteptările au fost – așa cum se întâmplă adesea – ajustate în jos pe parcursul trimestrului.

Conform FactSet, creșterea câștigurilor companiilor din indicele S&P 500 este așteptată la 8,8% pe o bază anuală în T2, marcând al patrulea trimestru consecutiv de creștere și cea mai mare rată de creștere a câștigurilor de la primul trimestru din 2022.

Între timp, veniturile sunt așteptate să crească cu 4,6% pe o bază anuală pentru S&P 500 în ansamblu, marcând al 15-lea trimestru consecutiv de creștere, cu 9 dintre cele 11 sectoare care urmează să raporteze o creștere anuală a veniturilor.

Cu toate acestea, așa cum a fost cazul de ceva timp, piața continuă să pară „scumpă” conform multiplilor tradiționali de evaluare.

Raportul P/E pe 12 luni al S&P 500 se situează în prezent la 21,2, mult peste media pe 5 ani de 19,3 și media pe 10 ani de 17,9. În plus, rămâne un „decalaj al câștigurilor” între nivelul la care se tranzacționează S&P 500 și câștigul pe acțiune (EPS) ajustat al indicelui.

În orice caz, și așa cum este tipic pentru sezonul de raportare, așteptările privind câștigurile au fost ușor ajustate în jos pe parcursul trimestrului. În ansamblu, estimările EPS pentru S&P 500 au scăzut cu aproximativ 0,5% în T2, deși este important de remarcat că o astfel de revizuire în jos este oarecum mai mică decât media pe 5 ani de 3,4%.

Acestea fiind spuse, deși mai redusă ca magnitudine decât a fost cazul în sezoanele de raportare recente, declinul gradual al așteptărilor privind câștigurile reafirmă încă o dată importanța ghidării pozitive orientate spre viitor atunci când vine vorba de reluarea creșterii post-câștiguri la nivelul acțiunilor individuale. Este, relativ vorbind, ușor pentru o firmă să ajusteze în jos așteptările privind câștigurile și apoi să livreze o depășire semnificativă.

Între timp, la nivel de sector, deși 9 dintre cele 11 sectoare ale S&P urmează să raporteze creștere anuală a veniturilor, 8 dintre cele 11 urmează să raporteze creștere anuală a câștigurilor. Acestea includ Serviciile de Comunicații, Sănătate, Tehnologia Informației și Energie – unde consensul prevede o creștere anuală de peste 10%. La celălalt capăt al scalei, sectorul Materialelor urmează să raporteze cel mai semnificativ declin anual al câștigurilor.

Băncile deschid sezonul de raportare, cu JPMorgan (JPM), Wells Fargo (WFC) și Citi (C) care urmează să raporteze înainte de deschiderea pieței vineri. Acestea vor fi ulterior urmate de Goldman Sachs (GS) luni, 15 iulie, înainte ca Morgan Stanley (MS) și Bank of America (BAC) să încheie marți, 16 iulie.

CITESTE SI:  Alphabet (Google) raportează o creștere a veniturilor din publicitate și un profit net cu 28% mai mare decât anul precedent

În ansamblu, băncile urmează să raporteze un declin anual al câștigurilor single digits, în mare măsură similar cu cel văzut în primele trei luni ale anului 2024.

Venitul net din dobânzi rămâne limitat de creșterea relativ lentă a împrumuturilor, în timp ce marjele nete din dobânzi continuă să se stabilizeze, înaintea primei reduceri a Fed. Comentariile macroeconomice mai ample ale directorilor executivi ai băncilor vor fi, de asemenea, în centrul atenției, pe măsură ce SUA rămâne pe drumul către o „aterizare lină”, în ciuda fisurilor care încep să apară pe piața muncii.

Dincolo de bănci, și deși încă la câteva săptămâni distanță, câștigurile de la giganții tehnologiei mari vor fi, de asemenea, în centrul atenției participanților la piață.

Sectorul Serviciilor de Comunicații – incluzând Meta (META) și Alphabet (GOOGL) – urmează să raporteze cea mai mare creștere anuală a câștigurilor dintre toate cele 11 sectoare din indice, în timp ce Tehnologia Informației – care cuprinde acțiuni precum Nvidia (NVDA) – urmează să înregistreze a treia cea mai mare rată de creștere anuală a câștigurilor.

Desigur, câștigurile NVDA, deși nu sunt așteptate până spre sfârșitul lunii august, vor fi una dintre cele mai semnificative rapoarte ale sezonului de câștiguri, nu în ultimul rând, deoarece investitorii caută să evalueze cât de mult potențial mai rămâne, după o avansare spectaculoasă de 165% de la începutul anului până la momentul redactării acestui articol.

Cu totatea astea, nu doar sezonul de câștiguri reprezintă cel mai important eveniment pe care piața trebuie sa-l traverseze, mai sunt și altele cu risc semnificative care se profilează la orizont pe termen scurt.

Cel mai evident și semnificativ dintre acestea este raportul CPI pentru luna iunie, care urmează să fie publicat mâine (joi, 11 iulie), și văzut de mulți ca un determinant cheie al reducerii dobânzii din septembrie.

Atât factorii de decizie, cât și investitorii vor căuta dovezi suplimentare privind scăderea inflației, în special după ce rapoartele CPI din aprilie și mai au arătat o diminuare a presiunilor asupra prețurilor. Dincolo de aceasta, rămâne publicarea PIB-ului pentru T2 precum și runda obișnuită de indicatori macro de prim și al doilea nivel, plus reuniunea FOMC din iulie la sfârșitul lunii.

În ciuda acestora, deși sezonul de câștiguri prezintă în mod natural un risc cheie pentru acțiuni în general, pe termen mediu trendul actual ar trebui să continue în sus.

Nu doar că „plasa de siguranță a Fed” este încă în vigoare, într-o formă flexibilă și puternică, dar atât creșterea economică, cât și cea a câștigurilor ar trebui să rămână reziliente, chiar dacă nu se vor apropia de nivelul stabilit de analiștii de pe Wall Street. Prin urmare, scăderile ar trebui să rămână relativ puține și să fie văzute ca oportunități de cumpărare.