Petrolul WTI continuă să pierdă teren în prima sesiune a săptămânii și se îndreaptă către marcarea unei pierderi de aproape 4% la momentul scrierii.
Această evoluție vine după ce țările consumatoare de petrol au ajuns la un acord privind eliberarea unui total de 240 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice. Astfel, prețurile petrolului sunt în drum către a doua săptămână de scăderi.
Membrii Agenției Internaționale pentru Energie au declarat la începutul săptămânii trecute că vor elibera 60 de milioane de barili de petrol în plus față de cele 180 de milioane de barili care vor fi eliberate de SUA în următoarele șase luni.
În plus, îngrijorarea că perspectivele economice se deteriorează a afectat prețurile în această săptămână. Rezerva Federală a întărit semnalele că va înăspri politica în mod agresiv pentru a lupta împotriva inflației, în timp ce agravarea focarelor de Covid în China a determinat introducerea de măsuri mai stricte.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană (UE) are în vedere interzicerea importului de petrol rusesc, în urma planului său de a impune un embargo asupra cărbunelui rusesc. Această intenție va limita perspectivele de scădere ale ”aurului negru” pe termen scurt.
Prețurile petrolului și gazelor ar putea rămâne ridicate pentru o perioadă. Dar consumatorii – și piața de valori – pot lua o gură de aer întrucât este puțin probabil ca petrolul să traverseze o nouă explozie ascendentă a prețului în curând, o mare parte din informațiile pozitive pentru preț fiind deja incluse în preț.
În prezent, presiunea publică asupra Bruxelles-ului crește pentru a acționa împotriva atacurilor Rusiei, iar impunerea unor sancțiuni asupra petrolului rusesc ar fi cea mai dură măsură.
Un astfel de scenariu ar putea oferi un impuls de încredere cumpărătorilor, ceea ce reprezintă principalul factor pozitiv pentru materia primă.
Din punct de vedere tehnic, cotația WTI se află într-un trend descendent clar de pe 23 martie, când prețul a atins un maxim local la 116,68 USD per baril.
În prezent, acesta evoluează în interiorul unui canal descendent de trend ale cărui limite le-a respectat cu multă atenție. Totuși, ne apropiem de un nivel cheie de suport la 92,60 USD, care este susținut de minimul local de pe 16 martie, dar și de limita inferioară a canalului de scădere.
Pe de altă parte, media mobilă de 50 de perioade (linia portocalie) s-a dovedit a fi o rezistență destul de dificil de depășit de către cumpărători și până când nu va avea loc o spargere hotărâtă, importanța acestui prag s-ar putea menține.