Contextul economic este fundamental pentru orice investitor, indiferent dacă este axat pe termen scurt sau lung iar în ultimii ani a crescut și importanța tendințelor geopolitice. Din acest motiv, perspectiva asupra situației economice și geopolitice devine un diferențiator important în procesul de luare a deciziilor.
Vom avea parte de un “soft landing”?
Situația economică din ultimii ani a fost foarte volatilă. Un ciclu economic deja matur a fost întrerupt de pandemia COVID și de tot ceea ce a urmat: stimulente masive, inflație și creșterile dobânzilor care au rezultat.
Este de înțeles că au existat temeri cu privire la înăsprirea politicilor monetare care ar putea duce la recesiune, iar aceste temeri au avut un impact semnificativ asupra piețelor.
Cu toate acestea, până în prezent, încetinirea economică a fost limitată, iar unii indicatori sugerează că deja o parte a acesteia a fost depășită.
Acest lucru este valabil pentru indicatorii activității mediului de afaceri, dar mai presus de orice, cererea de consum a rămas ridicată.
Da, vânzările reale din ultimii doi ani au fost mai mult sau mai puțin aceleași, dar acest lucru este încă peste tendința pe termen lung, deoarece cifrele din 2021 au fost umflate de stimulente puternice.
În timp ce indicatorii privind încrederea consumatorilor rămân la niveluri scăzute și există opinii conform cărora economiile strânse de oameni în perioada stimulentelor s-au epuizat, nu am văzut încă acest aspect reflectându-se în datele concrete.
Totuși nu trebuie să ne grăbim cu concluziile. Ne aflăm după cel mai agresiv ciclu de înăsprire din ultimele patru decenii, iar riscurile sunt încă prezente, însă până acum economia Statelor Unite a fost surprinzător de rezistentă și, dacă Fed poate reduce substanțial ratele anul acesta, ar putea salva SUA de la o încetinire mai amplă a economiei.
Poate scăpa Europa de recesiune?
În timp ce SUA surprinde pozitiv, Europa dezamăgește. Indicatorii comerciali, cum ar fi indicatorii PMI, arată că situația din Europa se află în poziția cea mai dificilă dintre cele ale principalelor regiuni economice.
Am asistat la un declin deosebit de profund în industria prelucrătoare, ca urmare a prețurilor crescute la energie, deglobalizării progresive și a politicilor ambițioase ale UE în domeniul climei.
În timp ce, la nivel mondial, companiile producătoare par să reducă încet-încet stocurile, în Europa, povara altor factori ar putea fi prea grea.
Au existat speranțe că economia va fi ajutată de consumatori prin intermediul sectorului serviciilor, dar se pare că se întâmplă fix contrariul.
Trebuie reamintit faptul că rata actuală a depozitelor BCE este de 4%, în timp ce în ultimii ani a fost negativă și aproape de zero timp de mai
bine de un deceniu.
Prin urmare, este greu să fii pozitiv în ceea ce privește cererea de consum în 2024. În timp ce economia SUA pare să reziste, Europa ar putea fi pregătită pentru un fel de recesiune, iar gravitatea acesteia va fi decisă de piața globală.
Este inflația o temă de domeniul trecutului?
Anul 2021 a adus teama de inflație, teamă care a dus la cea mai impresionantă înăsprire monetară din lumea occidentală din ultimele decenii și la temerile legate de recesiune.
Am discutat deja că SUA a supraviețuit și ar putea chiar scăpa de recesiune, în timp ce Europa este într-o situație mult mai dificilă.
Cu toate acestea, amploarea exactă a încetinirii economice prin care trecem va depinde de durata politicilor restrictive impuse de principalele bănci centrale, iar aceste politici vor depinde de inflație.
Să începem cu veștile bune – economiștii se așteaptă ca inflația să scadă atât în SUA, cât și în Europa anul acesta, cu excepția cazului în care se produce un șoc extern.
În SUA, principalul motor al scăderii inflației vor fi prețurile locuințelor. Prețurile imobiliare și chiriile sunt la maxime istorice, după creșteri masive.
Însă, în momentul actual prețurile aproape că stagnează, iar inflația pentru locuințe reacționează la prețurile imobiliare cu întârzieri semnificative (peste 1 an).
Prin urmare, anul acesta avem aproape garantat o inflație mai mică a locuințelor, iar pentru ca inflația globală să accelereze din nou vom avea nevoie de alte surse.
Cu toate acestea, având în vedere prețurile scăzute ale combustibililor și o inflație relativ limitată a serviciilor, acest lucru nu pare probabil în acest moment.
În Europa, cererea slabă a consumatorilor și efectele crizei energetice care se estompează (prețurile energiei sunt mai mari decât înainte de șoc, dar au scăzut mult față de maximele înregistrate) ar trebui să reducă și ele inflația.
Vestea proastă este că o parte din inflație ar putea fi structurală (adică – pe termen lung), aceasta provenind din deglobalizare și din schimbările de pe piețele forței de muncă, unde îmbătrânirea societăților și schimbările post-COVID ar putea pune mai multă presiune pe creșterea salariilor.
Acești factori nu vor depăși tendințele pe termen scurt menționate mai sus, dar ar putea însemna că o revenire la ratele foarte scăzute ale dobânzilor ar putea să nu fie posibilă (cu excepția situațiilor de criză).
Se va înrăutăți situația geopolitică?
Trăim într-o lume în care tensiunile geopolitice au devenit parte din aspectele la care un investitor trebuie să fie atent. În 2022 am avut invazia Rusiei în Ucraina, în 2023 criza din Orientul Mijlociu, dar acestea par a fi doar niște proxy-uri ale marelui război pentru dominația globală care se duce între SUA și China.
Se pare că ambele țări se află pe curs de coliziune, indiferent de ceea ce spun liderii: SUA încearcă să limiteze China și să o împiedice să dezvolte tehnologii de vârf, în special cele care ar putea fi folosite în domeniul militar.
China, în schimb, încearcă să mențină comerțul liber atâta timp cât profită de pe urma acestuia pentru a-și consolida poziția. Este destul de clar că interesele sunt conflictuale și, deși este puțin probabil ca o întorsătură extremă a evenimentelor (cum ar fi invazia Taiwanului) să se întâmple anul viitor, vom asista cu siguranță la mai multe acțiuni pe scena geopolitică.
Wall Street – Fed-ul conduce piețele bursiere?
În cursul anului 2023, indicii de pe Wall Street au recuperat o mare parte din pierderile înregistrate în anul precedent.
Câștigurile au apărut, în ciuda majorării ratelor Fed la cel mai înalt nivel din martie 2001. Deși Banca Centrală Americană nu vrea să recunoască încă acest lucru, ciclul de majorare al ratelor pare să se fi încheiat, iar piața se concentrează din ce în ce mai mult asupra unor potențiale reduceri ale dobânzilor.
Întrebarea pare să nu fie dacă Fed va reduce ratele în 2024, ci când mai precis va începe reducerea lor. Perspectiva generală este că reducerile ratelor sunt bune pentru piețele bursiere și pentru economie, iar creșterile acestora sunt nocive.
Cu toate acestea, este oare relația dintre piața bursieră și ratele dobânzilor atât de clară? Analiza a trei cicluri anterioare de reducere a ratelor Fed conduce la o concluzie interesantă – mișcările ratelor nu influențează singure piețele bursiere și trebuie cercetate în funcție de contextul economic extins.
Reducerile ratelor care au început ciclurile din 2001 și 2007 nu au reușit să favorizeze sentimentul pieței în lunile următoare, iar indicii generali ai pieței bursiere din SUA s-au confruntat cu deprecieri.
Pe de altă parte, o reducerea ratelor care a început un ciclu în 2019, a fost urmată de creșteri ale pieței bursiere în lunile următoare. Ceea ce pare a fi esențial pentru performanța pieței bursiere după reducerile ratelor, este motivul care a stat la baza acestora.
Reducerile efectuate în 2001 și 2007 au fost un răspuns față de criză, în timp ce reducerea ratelor efectuată în 2019 a fost un răspuns la slăbirea inflației.
Prin urmare, va conta mai mult contextul macroeconomic pentru piața bursieră, decât politica Fed, deoarece acesta va stabili perspectivele următoarelor câștiguri.
Se va sparge valul generat de Inteligența artificială?
Primul val de euforie din jurul industriei AI, aflată în creștere rapidă, a trecut. Acest lucru nu înseamnă că în 2024 subiectul inteligenței artificiale nu va mai zăbovi în tabloidele marilor instituții de presă.
Însă, pentru noi investitorii, întrebarea cheie ar putea fi dacă, pe lângă prezențele mediatice observate în 2023 (care au fost urmate și de o creștere a evaluărilor companiilor din această industrie), va urma și o creștere a performanțelor financiare ale companiilor care sunt cel mai strâns legate de această piață.
Ar trebui să ținem cont de faptul că cele mai cunoscute companii de inteligență artificială sunt cotate și ca fiind cele mai mari companii de pe piața americană.
Dacă analizăm posibila performanță fundamentală a Nvidia, Microsoft sau Google anul viitor, pe lângă faptul că obținem o nouă perspectivă cu privire la evoluția sferei inteligenței artificiale în sine, vom remarca și o imaginea de ansamblu asupra modului în care Wall Street ar putea evolua. Previziunile actuale privind câștigurile pentru 2024 indică o creștere suplimentară a pieței de inteligență artificială.
Prin urmare, se preconizează că majoritatea societăților reprezentative vor înregistra o creștere considerabilă a veniturilor, precum și a EBITDA, ceea ce ar putea pune bazele unui al doilea val de optimism față de sectorul AI.
Photo by BoliviaInteligente on Unsplash