BET
16344.77
-1.91%
BET-TR
36043.59
-1.91%
BET-FI
59528.86
-1.02%
BETPlus
2420.35
-1.89%
BET-NG
1175.91
-1.41%
BET-XT
1408.36
-1.79%
BET-XT-TR
3053.02
-1.79%
BET-BK
3016.2
-2%
ROTX
36371.11
-1.84%

Rata anuală a inflației din România a scăzut la 4,94% în luna iunie, în conformitate cu estimările pieței

Autor: Financial Market
2 min

Inflația în România a scăzut la 4,94% în iunie, de la 5,1% în mai. Prețurile alimentelor au decelerat ușor la aproape 1,0%, în timp ce inflația serviciilor a ramas la 8,8%, niveluri destul de ridicate.

Între timp, o creștere lunară a prețurilor la gaze înainte de creșterea programată pentru luna iulie a menținut inflația nealimentară aproape constantă la 6,3% și a împiedicat-o să înregistreze un alt progres vizibil în termeni anuali.

Alte evoluții lunare relevante includ scăderi ale prețurilor la produse alimentare precum făina, legumele, fructele și zahărul, la produse nealimentare precum combustibilii și la servicii (de exemplu, tarifele aeriene). Inflația de bază a făcut unele progrese, dar încă nu a demonstrat că a scăpat de presiunile persistente, se arată într-o analiză ING Bank.

RO Inflation Rate

Evoluția lunară a inflației in România. Sursa INS, Trading Economics

Privind mai larg coșul de consum, dinamica inflației a continuat să facă un pas în direcția bună cu acest raport. În afară de contribuția puternică a prețurilor la gaze, care nu sunt neapărat o reflectare clară a presiunilor cererii interne, inflația ar fi putut chiar să facă o altă surpriză pozitivă în iunie. Totuși, presiunile asupra prețurilor au rămas destul de răspândite în categoriile de produse nealimentare și servicii, iar factorii de decizie politică probabil continuă să acorde atenție acestui aspect.

CITESTE SI:  Euforie pe Wall Street după realegerea lui Donald Trump. Indicii americani au înregistrat creșteri puternice

Pe termen scurt, raportul de luna viitoare este setat să inverseze unele dintre câștigurile recente, în principal din cauza impactului accizelor la combustibili. Acest lucru ar trebui să pună o mică frână temporară în avansul inflației nealimentare spre ținta pe care Banca Națională o urmărește.

În ceea ce privește perspectivele, deși riscurile pe termen mediu au crescut ușor, ne menținem la prognoza noastră de 4,2% pentru sfârșitul anului. Nu credem că există spațiu pentru ca inflația să decelereze mult mai mult anul viitor, mai ales având în vedere creșterea anticipată a poverii fiscale în 2025.

Alți factori, cum ar fi creșterea salariilor cu două cifre, derapajele fiscale persistente și activitatea puternică de creditare – toate cu spațiu limitat pentru incetinire pe termen scurt – continuă să indice un spațiu limitat pentru relaxarea politicii monetare de către Banca Națională a României în 2024 și 2025,″ concluzionează analiștii ING Bank.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.