Petrolul a scăzut în această săptămână la cele mai joase niveluri de la jumătatea lunii februarie. Prețul a scăzut cu aproximativ 30,0% față de maximul din martie, când piața era îngrijorată că Rusia ar putea opri transferurile de petrol.
Se pare că piața petrolului s-a stabilizat semnificativ de la acest moment, deși în acest moment avem de-a face nu doar cu preocupările legate de ofertă, ci mai ales cu cererea, care poate reacționa negativ la o potențială încetinire economică.
Petrolul se mișcă sub 100 de dolari pe baril de două săptămâni. Va prevala situația actuală? Sau poate în toamnă prețurile vor relua creșterea?
Cele mai mari preocupări sunt legate de China!
China este în prezent cea mai mare necunoscută când vine vorba de cererea globală de petrol. În ciuda creșterii puternice a importurilor de petrol din Rusia, procesarea petrolului din China este la cel mai scăzut nivel din martie 2020.
Rafinăriile private din China funcționează la doar 62% din capacitate și dacă restricțiile covid revin, procesarea ar putea scădea la nivelurile din martie și februarie.
Cererea în SUA nu arată rău, dar…
În ultimele săptămâni au apărut multe comentarii cu privire la slăbiciunea cererii din SUA. De fapt, cererea implicită a fost mai mică la începutul verii, deși aceasta a fost asociată și cu prețurile extrem de mari la benzină.
Dar când prețul pe galon a scăzut cu până la un dolar, cererea de combustibil a revenit. Pe de altă parte, Fed poate continua să se îndrepte către o încetinire mai puternică, care va reduce și cererea din SUA.
Piața fizică nu mai este la fel de strânsă ca înainte
Crack spread-ul, adică diferența dintre prețul produsului și petrol, a scăzut semnificativ, deși rămâne în jur de 40 de dolari pe baril. Pe de altă parte, diferența dintre cele mai apropiate contracte de petrol Brent a scăzut semnificativ (de la 4 USD sub 1 USD), arătând că cererea temporară a scăzut. Curba forward s-a aplatizat considerabil, deși este încă în zona contango. O aplatizare sugerează că cererea de petrol începe să scadă.
EIA și Bloomberg se așteaptă la o ofertă excesivă în a doua jumătate a anului
Creșterea producției din partea OPEC+ este limitată, dar producția din Statele Unite și chiar Rusia este în creștere. Cu cererea limitată din cauza încetinirii economice, piața se poate confrunta cu o ofertă excesivă în a doua jumătate a anului!
Cu toate acestea, cererea nu trebuie să fie neapărat slabă!
În perioada de toamnă și iarnă este posibilă o scădere a cererii, dar poate fi compensată de o creștere a consumului de petrol în raport cu gazele.
Multe țări care au centrale electrice pe bază de petrol decid să-și reia operațiunile, întrucât prețul gazului în echivalentul barilului de petrol este chiar de 2-3 ori mai mare, inclusiv costurile asociate cu autorizațiile de emisii. Așa-numita trecere de la gaz la petrol ar putea genera până la 1-5 milioane de barili pe zi cerere suplimentară.
În plus, merită să ne amintim că, începând cu luna octombrie, SUA va înceta să mai elibereze rezerve strategice de petrol, rezerve care au scăzut la cel mai coborât nivel din aproape ultimii 20 de ani!
Fără încă 1 milion de barili pe zi, stocurile comerciale ar putea scădea foarte puternic, ceea ce ar putea duce la prețuri mai mari la sfârșitul anului!
Ce urmează?
Îngrijorări crescânde cu privire la o potențială încetinire sau chiar o recesiune, problemele din China ar putea duce la supraoferta pe piață, ceea ce ar putea împinge prețurile petrolului la niveluri și mai scăzute.
Pe de altă parte, se pare că trendul ascendent post-covid ar trebui menținut. Acesta este motivul pentru care prețul nu ar trebui să scadă sub 85 de dolari pe baril.
În același timp, cererea în creștere și incertitudinea cu privire la ofertă pot împinge prețul peste 100 de dolari pe baril. Cu toate acestea, există șansa ca prețul să intre în perioada de consolidare în jurul acestui nivel, așa cum a fost cazul în 2011-2014.