Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat valori totale ale tranzactiilor de aproape 1,3 miliarde de lei in iulie, echivalentul a 280 de milioane de euro. Prin comparatie cu luna iunie a acestui an, valoarea tranzactiilor a crescut cu 22%, iar fata de iulie 2016 cresterea a fost de 186%. In ceea ce priveste structura tranzactiilor, luna iulie a consemnat un avans puternic al segmentului instrumentelor cu venit fix (obligatiuni), pe fondul derularii a unor oferte de emisiune de obligatiuni efectuate de UniCredit Bank (610 milioane lei, 134 milioane euro). Aproape jumatate din totalul valorii tranzactiilor realizate pe piata locala de capital a fost pe segmentul obligatiunilor.
„Dupa sezonul dividendelor, a inceput sezonul obligatiunilor. Vor urma si alte emisiuni de obligatiuni. Acest lucru ne arata ca investitorii au tot mai multa incredere in economia romaneasca si in piata de capital. O piata de capital dezvoltata nu poate exista fara o piata a instrumentelor de imprumut, cum ar fi obligatiunile. Daca investitorii cumpara obligatiuni, acest lucru inseamna ca ei inteleg si accepta totalitatea riscurilor locale, reflectate prin dobanzile obligatiunilor,” a declarat Ludwik Sobolewski, CEO al BVB.
„Tranzactiile recente cu obligatiuni reprezinta un mesaj pozitiv transmis de Romania catre investitori si anume ca piata de la Bucuresti are capacitatea si instrumentele necesare sa absoarba tranzactii semnificative, fie ca vorbim de emisiuni sau vanzari de actiuni, fie de obligatiuni,” a spus Lucian Anghel, presedintele BVB.
Principalul indice al pietei, BET, a inregistrat un avans de 16,8% in primele sapte luni din acest an. In acelasi timp, BET-TR, indicele care include si dividendele acordate de companiile incluse in BET, a crescut cu 24,7%. Valoarea medie zilnica de tranzactionare a depasit 9,25 milioane de euro la finalul perioadei ianuarie-iulie din 2017, in crestere cu 34% fata de acelasi interval al anului trecut. La finalul lunii iulie, valoarea de piata a companiilor romanesti listate la BVB a fost de peste 20,2 miliarde de euro.
Foto credit: Rawpixelimages | Dreamstime