Estimările de dividend din acest an reflectă in mare masură situatia economică din ultimele luni, marcată de o criza energetica si a materiilor prime si de presiuni inflationiste pe care economia romaneasca si cea mondiala nu le-au mai resimțit dupa anul 2008.
Primul lucru care iese in evidenta este dispersia mai mare a randamentelor estimate. Astfel, desi media randamentelor estimate pentru primii 10 emitenti din indicele BET-BK este chiar un pic mai mare decat cea de anul trecut, 6,61% fata de 6,5%, cel mai mic randament din top a scazut destul de mult, de la 4,79% anul trecut pana la doar 3,65% acum.
Este, intre altele, efectul contextului despre care vorbeam mai sus, acesta avand efecte pozitive pentru o parte a emitentilor din energie si pentru banci si efecte negative pentru alte categorii de emitenti.
Chiar daca media primilor 10 emitenti din BET-BK nu a scazut, cifrele sunt departe de alti ani, atunci cand vorbeam de randamente medii apropiate de 10% pentru acestia. De asemenea, daca mergem mai departe de primii 10 emitenti din BET-BK observam ca lucrurile stau de fapt mai prost chiar si fata de anul trecut. Media primilor 20 de emitenti din top, inclusi sau nu in BET-BK, a scazut de la 7,77% anul trecut pana la 6,47% in acest an, iar a primilor 30 de emitenti de la 6,48% la 5,40%.
Per total, media randamentelor estimate a scazut asadar in mod destul de evident, emitentii din prima parte a topului beneficiind de o situatie favorabila de moment fie la nivel sectorial, fie la nivel individual.
Motivul principal pentru care vedem aceasta scadere a randamentelor estimate este cresterea bursiera puternica din acest an, in multe cazuri ea lasand in urma fundamentele economice. Rezultatele financiare s-au imbunatatit la randul lor, insa nu in acelasi ritm. Mediana evolutiei estimate a profitului pe actiune pentru toti emitentii luati in calcul (49 de emitenti, mai exact) a fost o crestere de 19,42%, in timp ce in materialul de anul trecut era vorba de o scadere de 7%.
Chiar si asa, preturile actiunilor au avut cresteri mai mari decat profiturile, de aici rezultand randamente in general mai mici ale dividendelor
estimate. La fel ca si anul trecut, companiile de stat sunt pe lista celor care ar putea furniza surprize, insa, fiind vorba de decizii politice,
au un grad de incertitudine ridicat.
In acest an Guvernul s-a abtinut de la a face din nou un „dividend party”, iar o parte a companiilor de stat de la BVB au oricum rezultate financiare modeste, insa asta nu e o garantie ca nu vom vedea macar la 1- 2 emitenti cereri de dividende mai mari.
O alta ipoteza luata in calcul anul trecut, cea a dividendelor in plus de la emitentii controlati de SIF-uri, s-a adeverit doar in cazul SIF Transilvania, care a luat dividende mai mari de la TUFE si SNO, restul preferand sa se incadreze in ratele de distributie obisnuite. De data aceasta ne asteptam sa vedem BRD revenind printre emitentii care distribuie dividende in mod normal, iar TLV si EBS au la randul lor rezultate financiare foarte bune, asa ca si presiunea pe SIF-uri va fi mai mica.
Analiză realizată de Prime Transation. Citește continuarea aici