Institutul Național de Statistică a publicat estimările provizorii privind evoluția economiei României în trimestrul III și primele nouă luni ale anului curent, iar datele indică creșterea PIB-ului cu cel mai bun ritm din 2008, evoluție determinată in principal de accelerarea investițiilor productive și a consumului privat, sub influența mix-ului relaxat de politici economice.
Astfel, economia internă a crescut cu un ritm trimestrial de 2.6% în T3, în accelerare de la 2% în T2. În dinamică an/an PIB-ul a consemnat un avans de 8.8%, cea mai bună evoluție din ultimii 9 ani, se arata intr-o analiza a Bancii Transilvania.
Cererea internă a avut o contribuție de 10% la ritmul anual de creștere economică în T3. Se evidențiază de asemenea accelerarea investițiilor productive (ritm de 8.8% an/an – cel mai bun din T4 2015).
Costurilor reale de finanțare au dinamizat cresterea investițiilor sectorului privat si accelerarea consumului intern precum și dinamica favorabilă a exporturilor.
De asemenea, consumul populație (principala componentă a PIB) a consemnat un avans de 13.3% an/an, cel mai bun ritm din ultimii 10 ani (T3 2007).
Nu în ultimul rând, consumul public a contribuit cu 0.4 puncte procentuale la dinamica anuală a PIB-ului trimestrul trecut (creștere cu 3.1% an/an), evoluție determinată de politicile bugetare și de venituri pro-ciclice.
De asemenea, cererea externă netă a avut o contribuție nefavorabilă la dinamica economiei, dat fiind că importurile au crescut cu 10.9% an/an, ritm superior celui înregistrat de exporturi (8.1% an/an).
Prin urmare, în perioada ianuarie-septembrie 2017 economia internă a consemnat un avans de 7% an/an, evoluție determinată de mix-ul relaxat de politici economice.
Cererea internă a contribuit cu 7.6% la această evoluție, notându-se dinamica consumului populației (9.7% an/an), susținută de majorarea venitului real disponibil, accelerarea creditării și efectul de avuție. Investițiile productive au crescut cu un ritm mai lent, 3.8% an/an, pe fondul tensiunilor publice și a intensificării presiunilor din sfera costurilor salariale.
Din perspectiva ofertei agregate se observă creșterea sectorului primar (agricultură, silvicultură, pescuit) cu 24.3% an/an, evoluție susținută de climatul meteorologic favorabil, dar și de investițiile derulate în ultimii ani în acest sector. De asemenea, IT&C a crescut cu 10.6% an/an, evoluție convergentă cu cele din sectorul tehnologic global.
Sursa: BT Research
Foto credit: Dreamstime