Ministerul Finanțelor (MF) a atras 853,9 milioane lei și, respectiv, 162,7 milioane euro, (valori însumând 1,65 miliarde lei – 336,3 milioane euro) prin a zecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (Fidelis) derulată în ultimii trei ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).
Astfel, valoarea celor zece runde de finanțare derulate în ultimii trei ani la BVB de către Ministerul Finanțelor se apropie de 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).
„Parteneriatul statului român cu instituțiile pieței de capital oferă o platformă stabilă pentru economiile și investițiile persoanelor fizice care participă la emisiunile lansate în cadrul Programului FIDELIS.
Continuitatea prin ediții trimestriale, condițiile avantajoase, precum și mecanismele bine dezvoltate ale sindicatului de intermediare și ale Bursei, atrag cu fiecare nouă emisiune noi investitori și oferă oportunități de reinvestire clienților care au accesat astfel de instrumente încă de la relansarea lor în 2020.
Din cele patru ediții Fidelis oferite în acest an, oferta lunii decembrie, în care investitorii au plasat aproximativ 1,7 miliarde lei echivalent, reprezintă al doilea succes al anului după oferta lunii aprilie.
Sumele importante investite în acest an, de aproximativ 6 miliarde lei echivalent, reflectă atât încrederea investitorilor în capacitatea statului român de a oferi instrumente sigure și avantajoase, dar și încrederea că banii lor sunt pe mâini bune, partenerii noștri fiind implicați cu profesionalism în derularea acestui proiect”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor.
„Reluarea emisiunilor de titluri de stat Fidelis, în august 2020, a fost de bun augur atât pentru Statul Român, cât și pentru investitori și piața de capital și, totodată, demonstrează cooperarea fructuoasă dintre Stat și Bursă, fiind un parteneriat benefic pentru toți cei implicați.
Cele peste 3 miliarde euro atrase de Ministerul Finanțelor prin emisiunile de stat Fidelis reprezintă 60% din valoarea cumulată a tuturor rundelor de finanțare derulate la BVB în ultimii trei ani, de 5,1 miliarde euro.
Acest parteneriat nu se rezumă doar la titlurile de stat Fidelis, ci trebuie să amintim câteva rezultate obținute numai în acest an, respectiv schimbarea sistemului de taxare a câștigului pe piața de capital, dar și Strategia de dezvoltare a pieței de capital”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.
„Titlurile de stat Fidelis sunt un bun prilej pentru foarte mulți români să facă primul pas pe în lumea investițiilor, iar pentru investitorii cu experiență, sunt un instrument util pentru diversificarea portofoliilor, mai ales în această perioadă în care este foarte greu să obții randamente peste nivelul inflației.
Interesul românilor pentru aceste titluri de stat s-a văzut atât în valoarea record înregistrată în acest an, peste 1,2 miliarde euro, cât și prin faptul că, pe piața secundară, investitorii de retail au realizat peste 42.000 de tranzacții cu titluri Fidelis, în valoare de 360 milioane euro, cu peste 10,4 milioane de obligațiuni, reprezentând 13% din valoarea cumulată a primelor nouă oferte.
De asemenea, interesul foarte ridicat se vede și prin cele aproape 11.000 de ordine de subscriere plasate în cea de-a zecea ofertă de vânzare pe piața primară”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari).
De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 8 participanți eligibili.
„Fondurile semnificative atrase de emisiunile Fidelis continuă să sublinieze două trenduri importante pentru investitorii de retail: disponibilitatea fondurilor pentru investire sau economisire și aversiunea față de instrumentele cu profil de risc mai ridicat.
Observăm, de asemenea, că pe lângă a fi un prim punct de contact cu piața de capital pentru din ce în ce mai mulți clienți noi, un număr important de investitori recurenți își continuă plasamentele în produse în care au încredere și care le asigură o diversificare și un randament optime în perioade de incertitudine ridicată.
Pe măsură ce emisiunile inițiale încep să ajungă la maturitate și să genereze volume în piața secundară, putem vorbi despre un impact multiplu al instrumentelor în rândul segmentului de retail, atât de familiarizare cu investițiile ca și concept, cât și de realocare a fondurilor în portofoliu și monitorizare a randamentelor pe diferite tranșe”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.
„Inițiativa Ministerului Finanțelor de a oferi populației titluri de stat prin intermediul pieței de capital și-a dovedit încă odată impactul pozitiv atât asupra dezvoltării pieței financiare din România, cât și a educației financiare a populației.
Dacă la începutul programului, a fost nevoie de un efort mai intens din partea părților implicate pentru familiarizarea publicului cu acest instrument și conștientizarea avantajelor de a investi în el, în prezent observăm o atitudine pro-activă a investitorilor, un interes crescut pentru această oportunitate de a-și plasa economiile și de a-și diversifica portofoliile de investiții”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiții și Piețe de Capital din cadrul Alpha Bank România.
„Titlurile de stat Fidelis au devenit deja un instrument indispensabil în managementul de portofoliu al persoanelor fizice, cu atât mai oportun cu cât volatilitatea piețelor financiare este în creștere semnificativă în ultimul an, sub presiunea nivelului ridicat al inflației, care a afectat puternic atât performanțele instrumentelor cu venit fix, cât și pe cele ale acțiunilor.
Pe de altă parte, nu trebuie neglijat că, pe lângă a fi un instrument de optimizare a portofoliului de active financiare pentru investitorii mai experimentați, titlurile Fidelis reprezintă pentru o parte dintre subscriitori un prim contact cu piața de capital. Iar investitorii individuali debutanți vor urma foarte probabil să achiziționeze în anii următori acțiuni și obligațiuni corporative la BVB pentru construcția unor portofolii diversificate de active financiare, consolidând astfel, într-un mod foarte sustenabil, segmentul de retail pentru bursa de la București”, a afirmat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.
„Consecvența cu care Ministerul de Finanțe derulează emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației reprezintă un demers strategic pentru a crește gradul de cunoaștere și de folosire a instrumentelor financiare investiționale.
Ne bucurăm să le fim parteneri și la cea de-a zecea emisiune din programul Fidelis și continuăm să fim un partener de încredere pentru statul român în menținerea stabilității financiare a românilor.
BCR susține investițiile în titluri de stat, dezvoltarea unui portofoliu diversificat cu produse de economisire și investiție și contribuie la creșterea sănătății financiare a românilor prin susținerea alegerilor financiare inteligente”, a menționat Valentin Popovici, Director Executiv Piețe Financiare BCR.
În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 5 – 19 decembrie, românii au plasat peste 10.700 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.
Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile.
Pragul minim de subscriere a fost de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
În emisiunea de titluri de stat FIDELIS au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.
Informații utile despre titlurile de stat FIDELIS – întrebări și răspunsuri
• Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?
Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidențele Depozitarului Central în numele deținătorului.
În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiții financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacționeze la Bursa de Valori București, titlurile de stat sunt în contul de tranzacționare al deținătorului.
• Ce fac cu titlurile de stat?
Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deținătorii le pot vinde sau pot să cumpere și altele în orice ședință de tranzacționare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizați (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacționeze la BVB.
Dacă deținătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceștia au două opțiuni:
Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiții financiare.
Pot deschide un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiții financiare și pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacționare.
În acest caz deținătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiții în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.
• Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?
Tranzacțiile la BVB au loc între cumpărători și vânzători prin intermediul platformei de tranzacționare.
Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacționare la o bancă sau societate de brokeraj.
• Unde pot vedea prețul curent al titlurilor?
Prețul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori București, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuța de [ Căutare ] de pe pagina principală:
R2312B – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an
R2512A – pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani
R2312AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an
R2412AE – pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 2 ani.