Acțiunile americane s-au apreciat în timpul sesiunii de azi pe măsură ce traderii au evaluat un raport cheie al inflației care a arătat că prețurile de consum au crescut mai repede decât se aștepta pe măsură ce nivelul cererii a accelerat în timpul redresării economice.
Randamentele titlurilor de stat s-au apreciat în în urma publicării raportului, după ce au scăzut cu o zi mai devreme pe fondul unui rezultat peste prognoze al indicatorului CPI din China.
După raportul din SUA de joi, randamentul obligațiunilor de stat pe 10 ani a crescut cu peste 4 puncte de bază la peste 1,53%, inversând direcția după ce a scăzut sub 1,5% cu o zi mai devreme.
În același timp, cererile inițiale pentru ajutor de șomaj au scăzut cu 9.000 până la 376.000 în săptămâna încheiată pe 5 iunie, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din martie 2020.
În ultimele două luni, majoritatea aspectelor pe care investitorii le-au inclus în prețuri s-au confirmat. Pandemia este ținută sub control în SUA, este puțin probabil să fie anunțate noi stimulente iar Fed va fi obligată să înceapă procesul de înăsprire a condițiilor monetare.
În acest context, apare întrebarea ce urmează? Scenariul actual pare să ne sugereze o inflație ”temporară”, dar pe care Rezerva Federală va trebui să o abordeze.
Valoarea ridicată a inflației, respectiv 5% pe o baza anuală, ar trebui să atragă atenția Fed. Probabil va fi argumentată cu efectele de bază tranzitorii, dar nivelul CPI alături de datele recente privind creșterea salariilor ar putea să alimenteze discuțiile referitoare la înăsprirea condițiilor de politică monetară.
Un alt argument care ar putea susține retorica Fed este faptul că majorarea prețurilor mașinilor uzate din luna mai ar fi putut distorsiona valoarea inflației.
Prețurile autoturismelor și camioanelor au crescut cu peste 7%, ceea ce reprezintă o treime din creșterea totală a lunii, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. Creșterea prețurilor mașinilor uzate reflectă probabil un fenomen temporar legat de pandemie și oferta redusă de autoturisme, cauzată de penuria de componente.
În acest context, S&P 500 a inversat pierderile anterioare și a reușit să deschidă sesiunea în creștere, avansând până la un nou maxim istoric. Analizând graficul H1 al US500, observăm că publicarea raportului de astăzi a oferit un catalizator suficient de puternic pentru a depăși zona de rezistență 4.230 – 4.237 puncte, unde se află maximele istorice.
Perioada mai lentă din ultimele zile s-a dovedit a fi o urmare a unei atitudini de expectativă din partea investitorilor, care au preferat să dețină lichidități înainte de prezentarea unui set de date atât de important. La momentul scrierii, se observă o tendință de inversare care ar putea fi justificată de marcarea profiturilor din partea unora dintre traderi, ținând cont de faptul că ne aflăm în ”teritorii necunoscute”. Fosta zonă de rezistență s-ar putea dovedi a fi suportul cheie (dreptunghiul roșu).
Evolutia de la BVB
La Bursa de Valori Bucuresti, valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare s-a dublat în mai față de aprilie, in timp ce lichiditatea bursei a crescut cu 37% în primele 5 luni și a ajuns la 71 de milioane de lei (14,5 mil. euro) pe zi. Creșterea activității investiționale a dus piața de capital la noi maxime în luna mai, iar de la începutul anului indicele BET +16% și BET-TR +19%.
Astăzi, indicii BVB au inregistrat evolutii preponderent pozitive, BET-NG fiind singurul indice care a inchis sedinta pe minus, cu o scadere de 0.38%, in timp ce BET-FI s-a apreciat cu 1.52%.
Valoarea tranzactiilor a fost de 11,56 milioane euro, in crestere comparativ cu sedinta precedenta. OMV Petrom (SNP) a fost cel mai lichid emitent asigurand aproape o treime din rulajul zilnic. Un aport semnificativ a venit si din partea emitentului Medlife (M) care a inregistrat o valoare tranzactionata de 6,35 milioane lei pe piata principala si o tranzactie de tip DEAL in valoare de 8,77 milioane lei.
Din indicele BET, Medlife (M) s-a apreciat cu 4.03%, fiind singurul emitent din indice cu o crestere de peste un procent. La capitolul scaderi, cele mai slabe evolutii au fost inregistrate de Romgaz (SNG) -1.13% si Transgaz (TGN) -1.04%.