Ray Dalio, managerul celui mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater Associates, a susținut recent in cadrul unui interviu acordat CNBC ca actuala formă a capitalismului american trebuie schimbată din temelii deoarece nu mai servește scopului pentru care parinții fondatori ai Statelor Unite au promovat-o.
Acesta a precizat că, de-a lungul timpului, distribuția avuției la nivel global a devenit foarte polarizată, transformându-se mai degrabă intr-un subiect de moralitate decat de eficiență economică.
„Eu am fost si sunt un capitalist. Un capitalist profesionist. Cu multi ani in urmă, sistemul a functionat pentru mine, dar visul american al oportunitatilor egale a apus,” a declarat acesta pentru postul de televiziune american CNBC.
Dalio, cu o avere estimată la 17 miliarde de dolari, a adus in discutie si inegalitatea de șanse pe care americanii o intampină in această perioadă, printre cele mai importante cauze fiind dezvoltarea fără precedent tehnologiei care inlocuiește forța de munca umană, conducand astfel la diminuarea clasei de mijloc și sistemul public de invățămant care a devenit ineficient, in contradicție cu cel privat care este scump și inaccesibil majorității populatiei.
Pe piata de capital, principalii indici americani au suferit o ușoară scădere înainte de deschiderea zilei, actiunile Boeing suferind o depreciere de 4%. Amplitudinea declinului este relativ redusă, pierderile variind de la -0,1% pentru US500 până la -0,45% pentru US30. Ultima sesiune a săptămânii trecute a adus un avans al cotației US30, atingând maximul din 2019 după datele NFP solide. Totuși, mișcare nu s-a menținut, iar prețul a încheiat ziua în apropierea nivelurilor dinaintea publicării raportului, conform XTB Trading.
La nivel european, cu exceptia indicelui FTSE 100 care s-a apreciat cu 0,07% la inchiderea sedintei de tranzactionare, celelalte repere importante precum DAX sau Stoxx 600 au scăzut cu 0,39%, respectiv 0,19%.
Pe plan local, bursa de la Bucuresti a inceput săptămâna cu cresteri pentru aproape toti indicii, cu o singura exceptie, indicele BET-FI care a inchis in scădere cu 0,29%. Cea mai mare crestere a fost in sectorul energetic, indicele BET-NG urcand cu 0,90%.
Valoarea tranzactiilor a urcat comparativ cu ce s-a intamplat saptamana trecută, ajungând azi la 70,86 milioane lei, peste jumatate provenind din tranzactii DEAL cu actiuni Banca Transilvania (24,1 milioane lei), SIF Oltenia (7,5 milioane lei) si Electrica (5,7 milioane lei).
Din cadrul indicelui BET s-au remarcat trei companii care au inregistrat cresteri de peste 2%: Nuclearelectrica (SNN) cu un avans de 4,95% dupa ce Fondul Proprietatea (FP) a propus acordarea unui dividend suplimentar, Trangaz (TGN) +2,81% in contextul in care Ministerul Economiei a propus un dividend mai mare decat cel propus initial de Consiliul de Administratie si MedLife (M) +2,63%. Sursa Prime Transaction
Principalele stiri de piață
• Ministerul Economiei, in calitate de actionar al Transgaz, solicită companiei creșterea valorii distribuite ca dividende la 37.89 lei/actiune in loc de 21.66 lei/actiune, ceea ce corespunde unui randament de 11,3%. Sursa BVB
• Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar al Nuclearelectrica, solicita aprobarea distribuirii sumei de 438.625.752 lei sub forma de dividende suplimentare, respectiv a valorii dividendului suplimentar brut pe actiune in valoare de 1,45 lei. Dividendele suplimentare cuvenite actionarilor vor fi platite la aceeasi data, respectiv data de 28 iunie 2019 si in aceleasi modalitati de plata ca si dividendele aferente profitului net al exercitiului financiar 2018.
• Transelectrica a primit aprobarea din partea Ministerului Fondurilor Europene pentru o finantare nerambursabilă de 31,019 milioane de euro pentru Proiectul ”Linia Electrica Aeriana 400 kV Gutinas-Smardan”, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Valoarea totala a investitiei este de 56,8 milioane de euro.
[ajax_load_more]