BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Alibaba se împarte în șase unități – acțiunile cresc cu peste 12%

Autor: Financial Market
2 min

Alibaba (BABA.US), cel mai mare site chinezesc de comerț electronic înființat în anul 1999 de Jack Ma, a anunțat ieri că își va împărți compania în șase unități, fiecare dintre acestea având capacitatea de a obține finanțare externă și de a se lista, în cadrul unei reorganizări a gigantului chinez de e-commerce.

Fiecare grup de afaceri va fi condus de propriul CEO și consiliu de administrație, Alibaba declarând într-un comunicat că mișcarea este „concepută pentru a debloca valoarea pentru acționari și pentru a promova competitivitatea pe piață”.

Drept urmare, acțiunile Alibaba au crescut cu peste 12% la bursa din New York.

Mișcarea vine după câțiva ani grei pentru Alibaba, care s-a confruntat cu o încetinire a economiei interne și o reglementare mai strictă din partea Beijingului.

Alibaba a întâmpinat dificultăți în privința creșterii în ultimele trimestre, dar, odată cu reorganizarea, această tendință se va schimba.

alibaba split

Grupurile de afaceri se vor concentra în jurul priorităților strategice ale companiei, care vor fi împărțite după cum urmează:

Grupul Cloud Intelligence: CEO-ul Alibaba, Daniel Zhang, va conduce acest grup, care va include proiectele de cloud și inteligență artificială ale companiei.

CITESTE SI:  Electrica aniversează 10 ani de la listarea la Bursa de Valori București și London Stock Exchange

Taobao Tmall Commerce Group: Aceasta va include platformele de cumpărături online ale companiei, inclusiv Taobao și Tmall.

Grupul de servicii locale: Yu Yongfu va fi CEO, iar operațiunile vor include serviciul de livrare de alimente deținut de Alibaba Ele.me, precum și cartografierea acestuia.

Cainiao Smart Logistics: Wan Lin va continua ca CEO al acestei afaceri, care găzduiește serviciul de logistică Alibaba

Grupul Global de Comerț Digital: Jiang Fan va servi ca CEO. Această unitate cuprinde diviziile internaționale de comerț electronic ale Alibaba, inclusiv AliExpress și Lazada.

Digital Media and Entertainment Group: Fan Luyuan va fi CEO al unității, care include afacerile de streaming și filme ale Alibaba.

Fiecare dintre aceste unități ar putea urmări să strângă fonduri în mod independent și să devină publice când vor fi pregătite, a spus Zhang.

Excepție este Taobao Tmall Commerce Group, care va rămâne deținut în totalitate de Alibaba.

alibaba graph

Sursa: xStation