Asociatia CFA Romania, membra a CFA Institute (SUA) – asociatia profesionistilor din sectorul investitiilor, a organizat in anul universitar 2019 – 2020, etapa nationala a competitiei „CFA Institute Research Challenge”, eveniment aflat la a 8-a editie.
Dupa o competitie stransa intre zece echipe de studenti apartinand universitatilor din Romania si Republica Moldova, castigatoare in acest an a fost desemnata echipa Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerii din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj (FSEGA). Echipa a fost formata din studentii Claudia Balea, Cristina Bivol, Bogdan Calacean si Marius Semeniuc, indrumati de Miruna Pochea in calitate de profesor coordonator si de mentorul Irina Railean, CFA, voluntar si membra a Asociatiei CFA Romania.
Competitia locala “CFA Institute Research Challenge” a fost coordonata de Andreea Nica, CFA si Mugur Popescu, CFA – membrii ai Consiliului Director al Asociatiei CFA Romania, iar compania subiect analizata de echipele de studenti participante a fost Purcari Wineries Public Company Limited, simbol bursier WINE.
Andreea Nica, CFA coordonatoarea competitiei, declara: „Piata de capital din Romania s-a consolidat semnificativ in ultimii 10 ani, numarul intermediarilor scazand de la 65 la 27, in timp ce numarul societatilor emitente nu a reusit sa treaca de 90. Aceste cifre nu sunt bune pentru o economie precum a noastra, care are un drum lung pana la a converge la media europeana, pentru ca arata oportunitati reduse de diversificare a economiilor si investitiilor pentru populatie si dificultati in a accesa diverse surse de finantare de catre companii.
Prin intermediul competitiei “CFA Institute Research Challenge” sprijinim procesul educational din Romania oferind studentilor o perspectiva aplicata asupra pietei de capital si asupra rolului unui analist. Avem increderea ca oameni valorosi precum ei pot face diferenta pentru Romania si suntem in fiecare an impresionati de calitatea rapoartelor de evaluare, de capacitatea de analiza si gandire critica si de nivelul abilitatilor de comunicare. Oricare dintre participanti este un „activ” pentru companiile din Romania si pentru piata de capital.”
Irina Railean, CFA mentorul echipei castigatoare, declara: “Am trait experienta de mentor din plin alaturi de o echipa minunata de tineri entuziasmati, dornici sa cunoasca, neobositi si extrem de dedicati. Sunt absolut sigura ca ei au invatat enorm de multe, dar si eu am invatat din aceasta oportunitate sa impartasesc din experienta mea cu ei si sper ca “CFA Institute Research Challenge” le-a trezit interesul pentru acest domeniu fascinant – piata de capital, tututor studentilor participanti.
Povestea merge mai departe, in Iordania si suntem foarte determinati sa reprezentam cu cinste Romania la etapa regionala. Avem o echipa exceptionala, o companie cu un “success story” dovedit si mult entuziasm si speram cu acestea sa cucerim juriul din Iordania!”
Rapoartele si prezentarile realizate de studentii inscrisi in competitie sunt complexe, dovedind faptul ca exista multi studenti talentati care au nevoie de oportunitati sa invete de la practicieni si sa aplice cunostintele dobandite in facultate. Suntem recunoscatori profesorilor coordonatori si voluntarilor Asociatiei CFA Romania, care isi dedica timpul pentru pregatirea studentilor si cresterea prestigiului universitatilor.
Asociatia CFA Romania impreuna cu mediul universitar, companiile listate si sectorul financiar contribuie la construirea unei generatii puternice de profesionisti care au valori diferite, beneficiaza de interconexiune digitala si s-au maturizat intr-o economie post-criză. Prin intermediul competitiei “CFA Institute Research Challenge” ne dorim ca studentii din Romania si Republica Moldova sa beneficieze de tot suportul pentru a fi pregatiti sa intre in industrie si sa o adapteze noilor realitati financiare, economice si sociale.
Competitia “CFA Institute Research Challenge” s-a desfasurat cu suportul si sustinerea CFA Institute, Kaplan si Banca Transilvania.
[ajax_load_more]