Toți indicii de la BVB și-a menținut tendința de scădere la sfârșitul sesiunii de astăzi cumulând nu mai puțin de șapte zile de scădere din zece.
Cele mai semnificative deprecieri au avut indicii BET, BET-TR și BET-NG, care au pierdut 0,60%. Valoarea totală a tranzacțiilor de astăzi a fost de 40,9 milioane RON, mult sub media anuală de 146,34 milioane RON.
Banca Transilvania (TLV) a fost cea mai tranzacționată acțiune, reprezentând aproximativ 32% din volumul total al tranzacțiilor. Dintre componentele indicelui BET, doar Fondul Proprietatea (FP) și Hidroelectrica (H2O) au închis pe plus, cu creșteri de 1% și, respectiv, 0,24%, în timp ce OMV Petrom (SNP) a înregistrat cea mai mare scădere, de 1,92%.
De la începutul anului, indicele BET are un avans de +12,79%, BET-NG +9% in timp ce BET-AeRO a scăzut cu 3,37%.
Piețele bursiere europene au înregistrat modificări minime marți, reflectând o stare generală de prudență, pe măsură ce speranțele pentru o reducere rapidă a ratelor dobânzilor de către Fed scad.
În același timp, atenția investitorilor este concentrată pe rezultatele corporative, sectorul tehnologic având cea mai bună performanță, +0,9%. Această creștere a fost în mare parte susținută de compania germană SAP, care a atins un maxim istoric după ce și-a majorat prognoza de venituri datorită creșterii puternice în serviciile de cloud, acțiunile sale urcând cu 2,4%. Pe de altă parte, acțiunile Maersk au scăzut cu aproximativ 2%, în ciuda creșterii prognozei sale de câștig pentru întregul an. Sectoarele utilităților și telecomunicațiilor au avut performanțe slabe, înregistrând scăderi de 1,6% și, respectiv, 1%.
Indicii reprezentativi ai blocului comunitar, Stoxx50 si Stoxx600 au scăzut fiecare cu 0,04% respectiv 0,21%.
Fondul Monetar Internațional a publicat prognozele economice de toamnă și estimează că creșterea economică globală va rămâne stabilă, dar sub așteptări, și estimează o expansiune de 3,2% a economiei mondiale în 2024, neschimbată față de estimarea anterioară.
Cu toate acestea, pentru 2025, creșterea a fost revizuită ușor în jos la 3,2% de la 3,3%. Au avut loc revizuiri notabile, cu îmbunătățiri ale previziunilor pentru SUA, care compensează revizuirile în scădere pentru alte economii avansate, în special pentru cele mai mari țări europene.
PIB-ul Statelor Unite este acum estimat să crească cu 2,8% în 2024, mai mult decât cele 2,6% prevăzute în iulie, datorită unor rezultate mai puternice în consum și investiții nonrezidențiale.
În schimb, zona Euro este estimată să crească mai lent, cu doar 0,8% anul acesta (față de 0,9% în iulie), deoarece economia Germaniei este acum prognozată să stagneze, comparativ cu creșterea de 0,2% estimată anterior.
De asemenea, prognozele de creștere au fost revizuite în scădere pentru China (4,8% față de 5%) și Japonia (0,3% față de 0,7%). În același timp, PIB-ul Marii Britanii este estimat să crească mai rapid (1,1% față de 0,7%), iar previziunile de creștere pentru India au rămas stabile la 7%.