BET
17550.86
-0.24%
BET-TR
38684.53
-0.24%
BET-FI
60827.8
-0.62%
BETPlus
2598.25
-0.22%
BET-NG
1235.79
-0.4%
BET-XT
1510.61
-0.28%
BET-XT-TR
3273.1
-0.28%
BET-BK
3294.31
-0.15%
ROTX
38906.06
-0.32%

Valoarea tranzacțiilor realizate pe Piata Reglementată a BVB crește cu 21,6% în primele 11 luni, la 3,5 mld euro

Autor: Financial Market
3 min

Investitorii si-au intensificat in acest an activitatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) intr-un context ambivalent care a evidentiat oportunitatile fara precedent oferite de piata de capital locala caracterizata printr-o efervescenta a listarilor de actiuni si obligatiuni, pe de o parte, si incertitudinile economice exacerbate de criza sanitara resimtita la nivel global, pe de cealalta parte.

Pe Piata Reglementata a BVB, lichiditatea masurata prin valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 21,6% in primele 11 luni si a ajuns la 17,4 miliarde lei, echivalentul a 3,5 miliarde euro.

Prin prisma valorii medii zilnice de tranzactionare, indicatorul de lichiditate arata o crestere de 20,5% la 75 milioane lei, echivalentul a 15,2 milioane euro.

In ceea ce priveste evolutia lichiditatii pe Segmentul Multilateral de Tranzactionare, valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente listate pe SMT s-a cifrat la 1,4 miliarde lei, sau 286 milioane euro. Comparativ cu un nivel de 409,3 milioane lei in primele 11 luni ale anului trecut, lichiditatea pe SMT a crescut in acest an cu 242%.

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor realizate in acest an pe SMT a fost de 6,7 milioane lei, ceea ce inseamna un avans de 126% fata de 2,96 milioane lei anul trecut.

Situatia provocata de evolutiile recente ale pandemiei de coronavirus a accentuat o serie de ingrijorari privind impactul potential in economie. Luna noiembrie a adus un recul pe Piata Principala a BVB, ceea ce s-a tradus prin cea mai ampla variatie negativa lunara inregistrata in acest an, de 3,2%, la nivelul indicilor BET si BET-TR.

Intr-un astfel de context, piata de capital din Romania a dat dovada de rezilienta si a reusit sa pastreze un nivel de crestere semnificativ la nivelul primelor 11 luni ale anului. Astfel, la nivelul indicelui BET, care include in prezent cele mai tranzactionate 19 companii, cresterea inregistrata in acest an a fost de 24,4%.

Potrivit datelor Refinitiv Eikon si BVB, la nivelul indicilor de tip price return, dupa primele 11 luni, indicele BET-TR a inregistrat o crestere de 30,7%, indicele american S&P500 de 26%, iar cel european STOXX600 de 20%. Piata romaneasca a supraperformat si in raport cu indicele pietelor de frontiera MSCI Frontier Markets (+20%) sau cu indicele pietelor emergente FTSE Emerging Markets (-1%).

Romanii care au economisit bani se lupta acum cu un inamic nevazut. Cu o rata a inflatiei care in acest an a accelerat constant si a ajuns la aproape 8% la final de octombrie este foarte important ca romanii sa-si diversifice economiile. O solutie ar fi sa-si indrepte atentia catre bursa, actiunile reprezentand un instrument de protectie impotriva inflatiei.

Bursa romaneasca ofera multiple exemple de succes si pune in lumina companiile locale. Cresteri de peste 30% au avut loc in acest an la nivelul companiilor din indicele BET-TR, care include si dividendele. Vobim de companii romanesti solide, multe dintre ele facand parte din viata de zi cu zi a romanilor,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  ADISS a raportat o scădere a cifrei de afaceri și adâncirea pierderii nete după primele șase luni ale anului

Incertitudinile generate de pandemie se simt si in Romania, la fel cum se intampla in alte tari sau pe alte burse, si am vazut ca pietele financiare reactioneaza la vestile privind situatia sanitara. O solutie pentru investitorii romani in fata volatilitatii este sa investeasca diversificat, atat sectorial, cat si la nivelul claselor de active.

Suntem in grafic sa avem unul dintre cei mai buni ani din istoria bursei si chiar sa depasim recordul din 2020 in ceea ce priveste valoarea totala de tranzactionare. Indicatorii de lichiditate arata cresteri de peste 20% in acest an, semn ca investitorii au accesat tot mai des instrumentele oferite de piata de capital,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Per ansamblu, companiile romanesti listate la BVB au devenit din ce in ce mai valoroase. Capitalizarea societatilor prezente pe Piata Reglementata a bursei a ajuns la 215,7 miliarde lei, echivalentul a 43,6 miliarde euro, la finalul lunii noiembrie.

Fata de nivelul de 154,4 miliarde lei (31,7 miliarde euro) de la finalul anului trecut, capitalizarea companiilor romanesti a crescut cu aproape 40% doar in acest an. Valoarea de piata a companiilor listate pe SMT a crescut si ea, de la 9,7 miliarde lei la final de 2020, la 16,9 miliarde lei la finalul lunii trecute, ceea ce corepunde unui plus de 74%.

Incepand cu 20 septembrie 2021, companiile romanesti au devenit mai vizibile pe radarul investitorilor internationali dupa ce Romania si-a majorat prezenta in indicii furnizorului global FTSE Russell la cinci companii: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) in indicii FTSE Global All-Cap si Bittnet (BNET) in indicele FTSE Global Micro-Cap.

Reprezentativitatea Romaniei va creste si va ajunge la sapte companii incepand cu 20 decembrie 2021, cand actiunile One United Properties si Transport Trade Services vor fi incluse in indicii FTSE Russell dedicati Pietelor Emergente, FTSE Global All Cap, respectiv FTSE Global Micro Cap.

Bursa de Valori Bucuresti continua demersurile de dezvoltare a pietei interne. Pentru a impulsiona trendul actual caracterizat de listari accelerate, BVB a aprobat simplificarea procedurii de listare pe Segmentul Multilateral de Tranzactionare, procedura care va intra in vigoare la inceputul anului viitor.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.