Votul decisiv din cadrul alegerilor parlamentare franceze s-a încheiat duminică seară, iar sondajele la ieșirea de la urne sugerează un rezultat aparent șocant.
În mod surprinzător, partidul câștigător este alianța de stânga, Frontul Popular, care a fost reunită pentru a încerca să țină departe de putere partidul de extremă dreapta al lui Le Pen, Raliul Național. Planul lor a funcționat, iar alianța de stânga a înregistrat o participare extraordinară la vot. Aceasta ar urma să câștige între 170-215 locuri, partidul centrist al lui Macron ar urma să se claseze pe locul al doilea, cu 150-182 de locuri, în timp ce Raliul Național se află pe locul al treilea și ar urma să câștige doar 110-158 de locuri.
EUR scade după rezultatele alegerilor din Franța
Impactul imediat asupra pieței poate fi resimțit de către euro. Perechea EURUSD este în scădere la începutul săptămânii, coborând cu aproximativ 30 de puncte de bază după acest rezultat, ceea ce sugerează că luni ar putea fi un început dificil pentru acțiunile și obligațiunile franceze. În timp ce perspectiva unui guvern de extremă dreapta în Franța a fost eliminată pentru moment, piețele valutare nu salută cu căldură alianța de stânga. Deocamdată, 1,0800 reprezintă un suport decent, în timp ce așteptăm să vedem cine va deveni următorul prim-ministru al Franței și ce înseamnă acest lucru pentru planurile fiscale și de cheltuieli.
Haosul politic francez se instalează
Se poate observa că niciun partid nu a obținut cele 289 de locuri necesare pentru a forma un guvern, ceea ce înseamnă că parlamentul francez va fi condus de o coaliție.
Întrebarea care se pune acum este cine se va alătura frontului popular și va forma un guvern? Alianța de stânga este formată din Partidul Socialist și La France Insoumise, un partid de extremă stânga.
Interesant este faptul că La France Insoumise a înregistrat cele mai mari câștiguri în cadrul alianței de stânga, obținând între 83 și 90 de locuri, conform sondajelor la ieșirea de la urne.
Liderul partidului, Jean Luc Melenchon, a declarat că își va pune în aplicare „întregul program” și a refuzat orice negociere cu guvernul centrist al președintelui Macron.
Prioritățile politice ale lui Melenchon includ anularea reformelor lui Macron privind pensiile, înghețarea prețului unor produse de consum de bază și creșterea salariului minim, acestea fiind politici care i-ar putea „speria” pe investitori.
Franța are un deficit bugetar de 5,5%, iar îngrijorările legate de sănătatea sa fiscală au împins diferența dintre randamentul obligațiunilor pe 10 ani franceze și germane la cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor suverane.
În cazul în care extrema stângă va forma un guvern, politicile sale, dacă vor fi puse în aplicare, vor agrava cu siguranță situația fiscală a Franței și vor pune țara pe cale de a intra în conflict cu Bruxelles-ul din cauza încălcării normelor fiscale. Acesta este motivul pentru care euro slăbește la începutul săptămânii.
Cu toate acestea, pierderile euro și ale altor clase de active franceze ar putea fi limitate, deoarece alianța de stânga nu are o majoritate generală. Dacă doresc să ajungă la putere, atunci cel mai practic mod de a face acest lucru este să formeze o coaliție cu partidul lui Macron. În acest moment, acest lucru este exclus, însă pragmatismul ar putea intra în joc pe măsură ce negocierile continuă. În general, se pare că va dura ceva timp până când se va forma un guvern în Franța.
O „victorie” pentru Macron
În acest stadiu, se pare că anunțul electoral calculat al lui Macron, împreună cu eforturile de a ține extrema dreaptă departe de birou au dat roade, însă ar putea fi o victorie „amară” dacă primele două partide clasate nu pot forma un guvern funcțional.
Raliul de revenire al prețurilor activelor franceze de săptămâna trecută, în urma căruia indicele francez Cac 40 a crescut cu aproape 4% pe o bază ajustată în funcție de monedă, ar putea fi periclitat la începutul unei noi săptămâni.
Diferența dintre randamentul obligațiunilor franceze și cel al obligațiunilor germane pe 10 ani a scăzut la 65 de puncte de bază, de la 80 de puncte de bază înainte de prima rundă de vot. Această diferență a fost de 44 de puncte de bază înainte de declanșarea alegerilor din Franța și nu credem că va reveni la aceste norme în urma rezultatului de duminică seara.
Preocupările fiscale sunt în centrul atenției
Impactul pe termen lung al acestor alegeri asupra piețelor financiare va depinde de persoana care va deveni prim-ministru. Cel mai rău rezultat pentru prețurile activelor franceze ar fi un prim-ministru francez de extremă stânga sau de stânga, care dorește să crească impozitele și cheltuielile. Piețelor nu le plac liderii europeni care amenință stabilitatea fiscală a unei țări, de unde și reacția la bugetul lui Liz Truss în Regatul Unit în 2022.
Cum ar putea reacționa piețele
Conform unei analize efectuată de XTB Research, există și alte opțiuni care ar putea fi mai puțin negative pentru prețurile activelor franceze.
În primul rând, un prim-ministru socialist moderat de stânga, care ar avea șansa de a coopera cu președintele Macron. Liderul Partidului Socialist a declarat că nu va continua politicile lui Macron, însă a părut mai conciliant decât Melenchon.
În al doilea rând, acest rezultat electoral ar putea deschide o perioadă de instabilitate politică, pe măsură ce diferitele partide încearcă să formeze o coaliție, iar președintele Macron așteaptă să aleagă un prim-ministru.
Acest lucru ar putea dura ceva timp, iar dacă va exista un parlament suspendat, atunci ar putea fi nevoie de un nou vot peste un an. În general, dacă Franța nu poate forma un guvern, atunci acesta ar putea fi cel mai bun rezultat pentru prețurile activelor franceze.
Extrema dreaptă rămâne o amenințare
În mintea investitorilor ar putea fi amenințarea continuă a partidului Raliul Național al lui Marine Le Pen. Extrema dreaptă ar putea fi în declin, dar nu este eliminată.
Ei vor continua să fie o forță importantă în politica franceză pe măsură ce ne apropiem de alegerile prezidențiale din Franța din 2027. Dacă își sporesc popularitatea în lunile următoare, ne așteptăm ca o primă de risc politic să continue să fie atașată prețurilor activelor franceze pe termen lung, ceea ce ar putea limita orice redresare a acțiunilor și obligațiunilor franceze.