BET
18389.47
-0.53%
BET-TR
42379.37
0.63%
BET-FI
60839.18
0.42%
BETPlus
2702.1
-0.57%
BET-NG
1319.23
0.61%
BET-XT
1567.95
-0.34%
BET-XT-TR
3538.05
0.53%
BET-BK
3456.59
-0.02%
ROTX
40836.06
-0.48%

Tarifele vamale americane riscă să declanșeze un nou război comercial global

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Implementarea noilor tarife vamale din SUA – anunțate de președintele Donald Trump drept „ziua eliberării” – a alimentat temerile privind riscul unui război comercial de amploare, care ar putea deraia economia globală.

Pe 2 aprilie, Trump a anunțat tarife extinse „reciproce” asupra importurilor în SUA – probabil cele mai mari din anii 1930 încoace – incluzând o taxă universală de 10% și tarife mai mari pentru principalii parteneri comerciali, precum China (34%), Uniunea Europeană (20%) și Japonia (24%).

Se așteaptă ca cel puțin unele economii să răspundă cu propriile tarife asupra produselor americane, dar și posibil asupra serviciilor. SUA a mai anunțat și o taxă de 25% pentru toate autoturismele fabricate în afara țării. Această ultimă măsură vine în continuarea unor tarife de 25% asupra tuturor importurilor de oțel și aluminiu, precum și a unor tarife de până la 25% pentru Mexic și Canada, se arată într-o analiză efectuată de Allianz Global.

Piețele de capital au scăzut imediat după anunț. Magnitudinea impactului negativ al acestui conflict comercial rămâne neclară și este important să fie evaluat distinct pe fiecare piață. Unele țări par a fi „câștigători” în această fază – precum Mexic, Canada sau India – în timp ce altele nu se așteptau la un astfel de „ciocan tarifar” (ex: Elveția și Japonia).

În timp ce multe depind de măsura în care partenerii comerciali ai SUA aleg să riposteze sau să inițieze negocieri cu administrația Trump, tarifele deja anunțate și implementate de SUA vor avea un efect de frânare semnificativ asupra creșterii globale. Pe termen scurt, se preconizează o volatilitate continuă pe piețe și o reorientare către active considerate sigure, precum aurul și obligațiunile guvernamentale americane pe termen scurt.

Dincolo de impactul direct asupra fluxurilor comerciale, principalul canal de transmisie al acestor tarife este creșterea incertitudinii în politica comercială, ceea ce face ca activitatea economică globală să devină mai dificilă, mai costisitoare și mai complexă pentru companiile din întreaga lume. Lanțurile de producție devin mai complicate, iar sarcinile administrative semnificative vor reprezenta provocări majore în lunile următoare. Efectul secundar probabil: creșterea prețurilor la bunuri și servicii – alimentând inflația – și reducerea activității economice.

CITESTE SI:  Piața muncii din SUA își menține stabilitatea în luna Mai: Creștere moderată a locurilor de muncă și rata șomajului neschimbată

Război comercial total sau conflict limitat? Două scenarii analizate

Infografic Scenarii Tarife Comerciale

Pentru o evaluare mai specifică, se pot estima efectele potențiale asupra creșterii economice și a inflației în economiile-cheie afectate, pe o perioadă de unu până la trei ani, în funcție de două scenarii:

• Conflict comercial limitat:

Tarifele SUA cresc cu 10-25 puncte procentuale (până la 60% pentru China), însoțite de măsuri de retorsiune țintite din partea țărilor afectate. În acest scenariu, presupunem că, după anunțul inițial, vor avea loc negocieri cu partenerii-cheie. Consecințele economice ar fi semnificative, crescând riscurile negative pentru economia globală. În aceste condiții, impactul pe termen mediu ar putea echivala cu o scădere permanentă de cel puțin 1% a PIB-ului global și o creștere a inflației globale între 0,7% și 1,5%. Dintre economiile analizate, SUA ar fi printre cele mai afectate, cu o posibilă scădere a creșterii de până la 1,3% pe termen scurt.

• Război comercial total:

Tarifele SUA cresc până la 60% pentru China și cu până la 25 puncte procentuale, în medie, pentru alte țări, însoțite de reacții de retorsiune pe scară largă. Combinate cu o creștere a barierelor netarifare, rezultatul ar fi o decuplare economică profundă între marile blocuri comerciale.

O escaladare susținută a tarifelor și a barierelor netarifare (precum interdicțiile de import sau reglementările comerciale mai stricte) ar putea arunca economia globală în recesiune în decurs de un an.

Estimările noastre sugerează că măsurile protecționiste extinse ar putea reduce PIB-ul SUA cu 2-4%. Riscurile negative pentru economiile globale, europene și chineze ar putea fi chiar mai severe. Într-un scenariu extrem, creșterea globală s-ar reduce cu 1,7–5,5%, iar inflația ar crește cu 1,5–3%., concluzionează analiștii de la Allianz Global.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.