BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Companiile din portofoliul Morphosis Capital Fund I au încheiat 2023 cu o cifră de afaceri combinată de 100 de milioane de euro

Autor: Financial Market
3 min

Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA, un fond de capital de creștere, raportează o cifră de afaceri combinată a companiilor din portofoliul său de 100 de milioane de euro în 2023, ca urmare a unei creșteri de 49% față de 2022.

În anul 2023, companiile din portofoliul primului fond Morphosis au înregistrat o majorare cu 52% a nivelului EBITDA comparativ cu anul precedent. Portofoliul Morphosis Capital Fund I include în prezent următoarele companii antreprenoriale: DocProcess, Medima Health, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym, fondul realizând, în 2023, primul exit integral prin vânzarea participației sale minoritare în Clinicile Dentare Dr. Leahu.

Companiile din portofoliul primului nostru fond au continuat în 2023 procesul de consolidare și extindere pe piețele în care activează, depășirea pragului de 100 de milioane de euro a cifrei de afaceri combinate reprezentând o bornă importantă pentru Morphosis Capital.

Creșterea înregistrată în 2023 a fost, în principal, organică, urmare a faptului că în nișele în care activează companii precum Medima Health, Cronos Med și Stay Fit Gym, oportunitățile de achiziționare a unor jucători locali sunt destul de limitate, piețele fiind extrem de fragmentate.

În acest mod, companiile din portofoliul nostru au capacitatea de a se dezvolta și a-și crește rapid cota de piață, oferind accesul la servicii de sănătate de înaltă calitate unui număr tot mai mare de persoane”, a declarat Andrei Gemeneanu, Managing Partner al Morphosis Capital.

Valoarea economică generată și reinvestită în economie de către companiile din portofoliul Morphosis Capital Fund I s-a ridicat în 2023 la 84,5 milioane de euro.

Acest indicator calculat conform standardelor Global Reporting Initiative (GRI) include salarii plătite, investiții în dezvoltare, contribuții către stat, comunitate, parteneri, furnizori, precum și bănci și investitori.

Numărul angajaților cu normă întreagă din cele șase entități a crescut de-a lungul anului 2023 de la 952 la 1.139 de angajați, companiile din portofoliu creând anul trecut 187 de locuri de muncă. Companiile au continuat procesul de dezvoltare accelerată în 2023, cu un total de 19 de extinderi organice și trei achiziții de tip bolt-on.

Astfel, Medima Health a deschis șase noi clinici, DocProcess a continuat să își consolideze prezența în Franța, în timp ce EMI a realizat achiziția unei companii din România. De asemenea, Cronos Med a inaugurat două noi clinici, iar Stay Fit Gym și-a extins rețeaua cu 13 săli de fitness.

CITESTE SI:  Cererea globală de aur în primul trimestru din 2024 a fost de 1.238 de tone

2023 a marcat intrarea într-o nouă etapă pentru companiile din portofoliul nostru, care se apropie de maturitate, fapt evidențiat și de exit-urile realizate anul trecut, cel integral din Clinicile Dentare Dr. Leahu și cel parțial din EMI.

Alături de ceilalți trei Parteneri, am pornit Morphosis de la zero, perspectivă care ne face să ne raportăm la business, în primul rând, ca antreprenori, mai curând decât ca investitori, iar această viziune se reflectă inclusiv asupra modului în care abordăm deciziile referitoare la companiile din portofoliu.

Astfel, obiectivul nostru este ca acestea să devină lideri naționali și internaționali în industriile în care activează, iar în acest scop, rămânem deschiși oportunităților de a dezvolta companiile, inclusiv prin atragerea de noi investitori”, a adăugat Andrei Gemeneanu.

Primul fond al Morphosis Capital se concentrează pe domeniile de sănătate și wellness, patru dintre cele șase companii activând în aceste industrii, respectiv: Medima Health, rețea de clinici specializate în imagistică și radiologie, Cronos Med, liderul pieței de medicină estetică, Stay Fit Gym, rețeaua de fitness cu cea mai mare acoperire la nivel național, și Clinicile Dentare Dr. Leahu, cel mai mare lanț de clinici dentare din punct de vedere al distribuției geografice.

DocProcess activează în domeniul tehnologiei, iar EMI oferă soluții şi servicii integrate pentru acces industrial, cu prezență în România, Belgia și Slovacia.

În 2023, Morphosis Capital și companiile partenere au continuat să democratizeze accesul la servicii de sănătate de înaltă calitate în 25 de județe din România, printr-o expansiune rapidă.

Această dezvoltare a susținut impactul pe care companiile din portofoliu l-au avut asupra comunităților locale și s-a tradus prin îngrijirea a peste 106 mii de pacienți de către 290 de doctori și prin îmbunătățirea bunăstării fizice a peste 20 de mii de persoane.

În plus, în ceea ce privește impactul asupra mediului, DocProcess a contribuit la salvarea a 1.400 de copaci prin procesarea și arhivarea documentelor în format electronic.

Morphosis Capital Fund I Cooperatief UA a fost lansat în decembrie 2018, cu un capital subscris de 50 de milioane de euro și un plan de investire a capitalului în companii antreprenoriale românești din domenii precum sănătate și wellness, tehnologie, producție industrială și servicii B2B.