BET
16344.77
-1.91%
BET-TR
36043.59
-1.91%
BET-FI
59528.86
-1.02%
BETPlus
2420.35
-1.89%
BET-NG
1175.91
-1.41%
BET-XT
1408.36
-1.79%
BET-XT-TR
3053.02
-1.79%
BET-BK
3016.2
-2%
ROTX
36371.11
-1.84%

CONFIDEX, Ediția a 10-a, Indicele încrederii în economie, la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani

Autor: Financial Market
3 min

Valoarea indicelui CONFIDEX, care determina nivelul de incredere a managerilor romani in economie, a atins cea mai mare valoare masurata in ultimii patru ani, de 52,5, arata cel mai recent studiu CONFIDEX S1 2024.

Astfel, pe fondul scaderii inflatiei, al cresterii PIB-ului si al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar si international, in legatura cu evolutia economiei, valoarea indicelui a depasit maximul anterior de 50,2, inregistrat in primul semestru al anului trecut.

Conform studiului CONFIDEX din primul semestru al acestui an, ponderea managerilor care se declara optimisti cu privire la starea economiei romanesti a urcat pana la 34%, fata de 26%, in semestrul precedent. Totusi, 38% dintre acestia raman precauti.

Cifrele reprezinta un indicator al rezilientei, flexibilitatii si adaptabilitatii mediului de business romanesc la schimbarile abrupte ale conditiilor de piata cu care s-au confruntat in ultimii ani, incepand cu pandemia COVID-19, urmata de cresterea preturilor la energie, apoi de izbucnirea razboiului din Ucraina, de modificarile fiscale si de valul inflationist care inca nu s-a incheiat.

De la an la an, creste rezilienta si gradul de incredere al antreprenorilor romani in capacitatea de dezvoltare atat a lor, cat si a economiei romanesti. Astfel, chiar daca in contextul crizelor multiple prin care a trecut economia, starea dominanta este precautia, se observa totusi o crestere a gradului de optimism cu privire la economia romaneasca.

Aceasta se datoreaza, pe de o parte, semnalelor pozitive la nivel de indicatori macroeconomici, cum ar fi scaderea inflatiei si cresterea PIB-ului, si, pe de alta parte, mindsetului mediului de afaceri care nu si-a oprit motoarele, nu a clacat, ci a cautat solutii si noi oportunitati de a ramane relevanti pe piata”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Potrivit datelor studiului CONFIDEX, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de incredere 57,1 la nivelul sectorului), urmate de IT (53,7) si constructii si comert (ambele domenii cu o valoare a indicelui de 52,6. La polul opus, cu o abordare mai precauta, se regasesc afacerile din agricultura (48,5), energie (49,8) si industrie (51,3).

Investitorii sunt apreciati pentru contributia la stabilitatea financiara a companiilor
Sursele de finantare a afacerilor reprezinta un subiect aflat in mod constant pe ordinea de zi a managerilor romani. In acest context, cel mai recent studiu CONFIDEX releva faptul ca 80% dintre manageri au o parere buna sau foarte buna despre investitori, opinia foarte buna crescand de la 31% dintre antreprenori, in S2 2023, la 39%, in prezent.

CITESTE SI:  ELECTROPLAST investește peste 9 mil. EUR pentru retehnologizarea fabricii

Aceasta crestere a perceptiei pozitive poate fi influentata, pe de o parte, de faptul ca managerii au observat mai multe listari la bursa si exemple concrete de exituri reusite.

Pe de alta parte, schimbarea de mindset poate contribui si ea: managerii isi dau seama ca, pentru a se mentine si dezvolta, este nevoie de sustinere, fie financiara, fie prin expunerea pe care un fond de investitii o poate oferi business-ului, comparativ cu un credit de la banca care aduce doar capital financiar”, a explicat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Managerii considera ca investitorii contribuie la stabilitatea financiara a companiilor in care investesc (62%), dar sunt si orientati doar spre obtinerea unui profit mai mare (59%). De asemenea, 57% considera ca acestia se pricep la business, dupa cum arata studiul CONFIDEX din primul semestru al acestui an.

Aproape 90% dintre manageri se declara afectati de masurile fiscale
Optimismul este unul ancorat in realitate, managerii romani fiind atenti la riscurile care ar putea afecta economia, precum: accentuarea crizei fortei de munca, presiunea pe majorarea salariilor, scaderea vanzarilor si inflatia.

La peste 4 luni de la intrarea in vigoare a noilor masuri fiscale, antreprenorii au o imagine mai clara asupra impactului real al acestora. Majoritatea oamenilor de afaceri romani participanti la studiu declara ca resimt impactul acestora. 87% dintre antreprenorii din domeniul serviciilor se declara afectati, mai mult sau mai putin, de schimbarea modului de taxare al microintreprinderilor.

La fel de numerosi sunt managerii care resimt dificultati din cauza anularii scutirii de impozit pentru venituri peste 10.000 lei. De asemenea 82% dintre managerii intervievati sustin ca taxarea cu minimum 1% din cifra de afaceri a companiilor cu businessuri mari a afectat companiile.

In contextul actual al pietei, principalele prioritati ale managerilor autohtoni sunt cresterea vanzarilor (48% dintre acestia), retentia angajatilor (26%), imbunatatirea relatiei cu clientii (26%), accesul la finantare (22%) si digitalizarea si automatizarea (21%).

Principalele oportunitati pe care le iau in considerare oamenii de afaceri din Romania sunt accesul mai facil la pietele internationale (12% dintre participantii la studiul actual, comparativ cu 11%, in studiul din S2 2023), cresterea cererii pe piata (12%, in scadere de la 18%) si digitalizarea si tehnologizarea (12%, dublu fata de 6%, in studiul precedent). De asemenea, diversificarea produselor, accesarea unor fonduri europene sau a unor subventii si forta de munca sunt alte oportunitati importante catre care se indreapta antreprenorii romani.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.