BET
18715.59
0.1%
BET-TR
40890.94
0.11%
BET-FI
60463.05
-0.79%
BETPlus
2765.33
0.09%
BET-NG
1334.86
-0.09%
BET-XT
1595.42
-0.06%
BET-XT-TR
3432.75
-0.05%
BET-BK
3477.07
-0.09%
ROTX
41155.43
0.09%

Prognoza aur: Cum ar putea fi afectat prețul de diferiți indicatori economici?

Autor: Tiberiu Porojan
2 min

În primele ore ale zilei prețurile aurului au scăzut, tranzacționându-se la 2.329 de dolari, pe măsură ce piața a absorbit comentariile președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, la Forumul Băncii Centrale Europene din Portugalia.

Powell a adoptat o poziție oarecum moderată, dar randamentele Trezoreriei SUA au rămas constante. Dolarul american a fluctuat, dar a rămas în limite normale. Powell a comentat despre reluarea procesului de reducere a inflației, dar a indicat că dorește să vadă mai multe dovezi ale încetinirii continue a inflației înainte de a reduce ratele dobânzilor.

Datele privind locurile de muncă din SUA au arătat că numărul locurilor de muncă disponibile a crescut neașteptat peste estimări, reflectând puterea pieței muncii, în ciuda ratelor dobânzilor ridicate stabilite de Fed între 5,25% și 5,5%.

Mai multe date sunt așteptate miercuri, inclusiv minutele ședinței Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) și indicatorii PMI.

Piețele din SUA vor fi închise joi de Ziua Independenței. Până vineri, investitorii vor aștepta raportul privind salariile non-agricole pentru luna iunie, care este crucial pentru determinarea traiectoriei inflației și a deciziilor ulterioare de reducere a ratelor.

Din perspectiva analistilor de la XS.com, piețele au trecut cu vederea închiderea pozitivă de ieri de pe Wall Street. În plus, indicatorul PMI de servicii din China a fost mai slab decât se aștepta, ridicând îngrijorări privind creșterea economică și afectând sentimentul pieței locale.

Declinul prețurilor aurului rămâne limitat, deoarece randamentele Trezoreriei SUA continuă să fie influențate de comentariile președintelui Fed, Powell, la Forumul Băncii Centrale Europene din Sintra.

Randamentul de referință al obligațiunilor pe 10 ani din SUA a scăzut la 4,43% după o serie de câștiguri zilnice importante la începutul săptămânii. În ciuda faptului că a salutat datele recente privind inflația, care indică o tendință deflaționistă, Powell a adăugat rapid că dorește să vadă mai multe înainte de a câștiga suficientă încredere pentru a începe să reducă ratele.

CITESTE SI:  Aurul atinge niveluri istorice determinat de așteptările de reduceri ale ratelor dobânzilor

Ca urmare, piețele și-au crescut ușor așteptările pentru o reducere a ratei în septembrie, după ce Powell a recunoscut progresele în reducerea inflației, interpretând comentariile sale ca un semnal pentru relaxarea monetară viitoare. În prezent, piețele văd o șansă de 67% pentru o reducere a ratei Fed în septembrie, ușor mai mare față de aproximativ 63% înainte de remarcele lui Powell.

Așteptările reînnoite privind o Fed moderată ar putea continua să susțină cererea de aur, deoarece ultimul raport al Consiliului Mondial al Aurului a arătat că băncile centrale au cumpărat 10 tone de aur în mai. Raportul a menționat că Banca Națională a Poloniei a fost cel mai mare cumpărător de aur în mai, adăugând 10 tone la rezervele sale, notează analiștii XS.com

Atenția se îndreaptă acum către raportul privind evoluțiilor locurilor de muncă ADP din SUA, după ce sondajul JOLTS de ieri a arătat că numărul locurilor de muncă disponibile a crescut la 8,14 milioane la sfârșitul lunii mai, de la 7,92 milioane în aprilie. Datele ADP sunt așteptate să arate o creștere de 160.000 de locuri de muncă în sectorul privat din SUA luna trecută, comparativ cu o creștere de 152.000 de locuri de muncă în mai.

În concluzie, prețurile aurului ar putea rămâne într-o tendință laterală până la publicarea minutelor ședinței de politică monetară a Fed din 11-12 iunie, care ar putea arunca mai multă lumină asupra perspectivei băncii centrale privind ratele dobânzilor și inflația, impactând semnificativ dolarul american și prețurile aurului.