Board-ul Bancii Centrale Europene a decis astăzi ca cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână nemodificate.
Astfel, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne la nivelurile de 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00%.
Context macroeconomic
Deși inflația s-a redus în ultimele luni, este probabil ca aceasta să înregistreze din nou o intensificare temporară pe termen scurt. Potrivit celor mai recente proiecții pentru zona euro ale experților Eurosistemului, inflația va consemna o scădere graduală în cursul anului viitor, urmând să se apropie de ținta de 2% a Consiliului guvernatorilor în 2025.
În ansamblu, experții anticipează că rata inflației totale se va situa, în medie, la 5,4% în anul 2023, la 2,7% în 2024, la 2,1% în 2025 și la 1,9% în 2026. Comparativ cu proiecțiile experților din luna septembrie, aceste niveluri reprezintă o revizuire în sens descendent pentru 2023 și, în special, pentru 2024.
Inflația de bază s-a diminuat în continuare, dar presiunile inflaționiste interne rămân ridicate, în principal pe seama dinamicii robuste a costurilor unitare cu forța de muncă.
Experții Eurosistemului estimează că inflația exclusiv produse energetice și alimente se va situa, în medie, la 5,0% în anul 2023, la 2,7% în 2024, la 2,3% în 2025 și la 2,1% în 2026.
Majorările anterioare ale ratelor dobânzilor continuă să se transmită de o manieră solidă la nivelul economiei. Condițiile mai restrictive de finanțare frânează cererea, ceea ce contribuie la reducerea inflației.
BCE anticipează menținerea creșterii economice la niveluri modeste pe termen scurt. Ulterior, se previzionează o redresare a economiei pe seama majorării veniturilor reale, în condițiile în care populația beneficiază de scăderea inflației și de creșterile salariale, precum și a ameliorării cererii externe.
Prin urmare, se estimează o intensificare a creșterii economice, în medie, de la 0,6% în 2023 la 0,8% în 2024 și la 1,5% în 2025 și 2026.
Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date pentru a determina nivelul de restrictivitate și durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Mai exact, deciziile sale privind ratele dobânzilor se vor baza pe evaluarea sa privind perspectivele inflației în funcție de noile date economice și financiare, de dinamica inflației de bază și de robustețea transmisiei politicii monetare.
Consiliul guvernatorilor intenționează să continue, în semestrul I 2024, reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP). În semestrul II, Consiliul guvernatorilor intenționează să reducă portofoliul PEPP, în medie, cu 7,5 miliarde EUR pe lună. Consiliul guvernatorilor intenționează să sisteze reinvestirile în cadrul PEPP la sfârșitul anului 2024.