BET
17062.2
0.2%
BET-TR
37625
0.2%
BET-FI
63816.74
1.27%
BETPlus
2520.59
0.21%
BET-NG
1232.05
-0.03%
BET-XT
1473.13
0.25%
BET-XT-TR
3193.39
0.25%
BET-BK
3215.39
0.34%
ROTX
38005.86
0.24%

Pe fondul unor condiții regionale favorabile, acțiunile Transport Trade Service s-au apreciat cu 120% de la începutul anului, având perspective de creștere în continuare

Autor: Tiberiu Porojan
4 min

Transport Trade Services (BVB: TTS), grupul de companii din România cu activități în domeniul transporturilor fluviale si operațiunilor portuare, continuă să surprindă placut investitorii pe fondul unei evoluții spectaculoase a cotației acțiunii.

Dacă la inceputul anului prețul unei acțiuni era in jur de 11 lei, acum a trecut de 25 lei ceea ce inseamna o creștere de peste 120%, de altfel cea mai bună evoluție dintre companiile din indicele BET.

Mai mult, pe baza rezultatelor recente și a perspectivelor actuale pentru sfârșitul anului 2023, luând în considerare totuși un scenariu conservator, o analiză a brokerilor de la Erste Group estimează o evoluție in creștere a companiei însoțită și de recomandarea de CUMPĂRARE, crescând totodată prețul țintă la 30.4 lei/acțiune (n.r. pe 6.dec prețul actiunii este de 25,4 lei)

Rezultatele înregistrate de TTS până în prezent au surprins pozitiv și întăresc poziția favorabilă față de perspectivele companiei, creând o nouă bază pentru proiecțiile noastre, chiar și într-un scenariu moderat.

Am observat o creștere record și reînnoită a profitabilității în trimestrul 3 al anului 2023, chiar mai bună decât ne așteptam, având în vedere circumstanțele specifice care predomină pe piață în ultimele șase trimestre.

Continuăm să prognozăm cu prudență în ceea ce privește volumele și tarifele, în special în lumina incertitudinilor legate de războiul din regiune și imposibilitatea de a anticipa o rezoluție și un calendar al conflictului,″ se arată în raport.

Volatilitatea și percepția riscului generate de război au fost pozitive pentru TTS în ceea ce privește tarifele și volumele, acțiunile managementului fiind prudente și proactive în îmbunătățirea operațiunilor.

Fuziunile și achizițiile arată rezultate pozitive, aducând valoare adăugată și randamente așteptate considerabile. Riscul pentru recomandare și prețul țintă rămâne legat de dificultatea de a anticipa evoluțiile din regiune.

Profitabilitate excepțională în primele 9 luni ale anului 2023, trimestrul III – cel mai bun trimestru de până acum

TTS a publicat rezultatele pentru primele 9 luni ale anului 2023 care arată o creștere semnificativă atât a veniturilor, cât și a profitului, cu marje foarte puternice.

Veniturile au crescut cu aproximativ 32% față de aceleași 9 luni ale anului 2022, atingând peste 873 milioane lei, față de 664 milioane lei în primele nouă luni ale anului trecut.

În același timp, profitul operațional a crescut cu mai mult de 80%, înregistrând 294 milioane lei, comparativ cu 163 milioane lei în perioada similară a anului 2022.

Profitul net a înregistrat o creștere de 84%, ajungând la 250 milioane lei față de 136 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Pe bază trimestrială, compania a raportat o creștere a veniturilor de 15% față de anul precedent, cu un venit operațional mai mare cu peste 27% și o creștere a profitului net și a EBITDA de 27%, respectiv 25%.

Veniturile din manipularea produselor agricole au ajuns la niveluri fără precedent

În primele nouă luni ale anului, principalul motor al creșterii excepționale a veniturilor și profitabilității a fost fluxul produselor agricole, pe fondul reconfigurării fluxurilor legate de războiul din Ucraina.

Astfel, pe o bază anuală, volumele transportate de flota fluvială a TTS au crescut cu aproximativ 27% în termeni de mld. tone * km, ajungând la 0.84 mld. tone * km față de 0.66 mld. tone * km înregistrate în primele nouă luni ale anului trecut.

CITESTE SI:  Indicele american S&P 500 atinge un nou maxim istoric impulsionat de anunțuri economice

În ceea ce privește operațiunile portuare, fluxul produselor agricole a crescut, de asemenea, cu 73%, atingând 3.7 milioane tone, comparativ cu 2.14 milioane tone în primele 9 luni ale anului 2022.

Acestea sunt cifrele reprezentând doar volumele operate ″pe casă″, fără a lua în considerare ceea ce segmentul de expediții a contractat cu terțe părți.

În același timp, compania a înregistrat scăderi semnificative în volumele transportate și operate de bunuri minerale și o performanță mixtă în bunurile chimice.

Transportul de bunuri minerale a scăzut cu aproape 24%, ajungând la 1.21 mld. tone * km față de 1.59 mld. tone * km în primele 9 luni ale anului 2022 și operațiunile portuare în același segment au scăzut cu 41%, la 0.33 milioane tone.

O imagine mixtă a fost prezentă și în segmentul produselor chimice, cu o contracție de 31% față de anul anterior în transportul de marfă, ajungând la 0.22 mld. tone * km în primele 9 luni ale anului 2023 față de 0.32 mld. tone * km în primele 9 luni ale anului 2022. Volumele operate în port în segmentul chimic au crescut ușor, cu 6%, ajungând la 0.92 milioane tone.

Pe fondul acestor schimbări în fluxuri, veniturile au urmat aceeași tendință. Compania a reușit să exploateze adecvat situația logistică și să capitalizeze pe creșterea explozivă a cererii pentru servicii legate de bunurile agricole, cu tarife corespunzătoare.

Astfel, cu un salt de 27% în transportul de marfă în segmentul agricol, veniturile au crescut de peste două ori în afacerea de transport fluvial.

În operațiunile portuare, creșterea veniturilor a urmat escaladarea de 73% a volumelor, având o creștere de 65% în încasări. În produsele chimice, cu o scădere de 31% în transportul de marfă, veniturile în transportul fluvial au scăzut doar cu 13%, în timp ce în același tip de marfă, volumele operațiunilor portuare au crescut cu 6% și veniturile cu 45%.

Situația tarifelor a fost, de asemenea, pozitivă în segmentul de minerale, cu o scădere a transportului de marfă cu 24% care s-a transformat într-o scădere a veniturilor din transportul fluvial de doar 11%, în timp ce o scădere de 41% a volumelor operate în port a dus doar la o scădere de 35% a veniturilor.

Conform estimărilor noastre, pe baza datelor publicate de companie, situația generală a tarifelor în primele 9 luni ale anului 2023 a fost pozitivă, cu tarife pentru transportul fluvial care au crescut pentru produsele agricole cu 60%, pentru produsele chimice cu aproximativ 27% și pentru minerale cu aproximativ 17%.

Tarifele pentru operațiunile portuare, conform aceluiași tip de estimări, au fost de fapt cu aproximativ 5% mai mici pentru produsele agricole, cu 37% mai mari pentru produsele chimice și cu peste 11% mai mari pentru produsele minerale″, concluzionează raportul.

Raportul complet poate fi accesat aici.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.