După cum era de așteptat, inflația din Zona Euro a scăzut în septembrie 2023 – nu doar rata generală, ci și cea de bază, care a înregistrat o scădere semnificativă de la 5,3% la 4,5%.
Efectele de bază din sprijinul guvernamental de anul trecut s-au încheiat, acesta fiind principalul motiv al scăderii. Cu toate acestea, vestea bună este că scăderea accentuată a fost mai mare decât se aștepta, pe fondul evoluțiilor curente ale prețurilor.
Contribuția bunurilor industriale non-energetice a fost negativă luna aceasta, in timp ce inflația serviciilor a crescut de la o lună la alta și rămâne ridicată, deși afacerile din acest sector indică faptul că cererea de servicii se diminiuează.
Există diferențe mari între țări în acest moment, în mare parte datorate modului în care energia se traduce în prețuri pentru consumatori, dar și datorită diferențelor în creșterea salariilor și performanței economice.
Spania a înregistrat o creștere a inflației de la o bază scăzută pe fondul creșterii prețurilor la energie, în timp ce Germania, Olanda și Belgia au înregistrat scăderi semnificative.
Preocupările privind inflația nu pot fi evitate deocamdată
Prețurile mai ridicate la petrol sunt o preocupare pentru perspectiva inflației. Prețurile la energie nu au scăzut atât de mult pe cât se aștepta în ultimele luni și acum sunt pe cale să contribuie din nou pozitiv la inflație, deoarece prețul petrolului a crescut peste 90 de dolari pe baril.
Acest lucru ar putea să impingă inflația din zona euro mai sus la începutul anului viitor, iar o contribuție de un punct procentual la inflația generală nu ar fi o surpriză.
O altă întrebare este dacă acest lucru va genera din nou efecte semnificative asupra creșterii economice. În mediul actual mult mai slab, companiile nu mai au puterea să transmită costurile ridicate asupra consumatorilor finali.
Cu toate acestea, costurile mai mari ale energiei și creșterea salariilor – în combinație cu productivitatea slabă actuală – ar trebui să continue să exercite presiuni asupra inflației și în 2024.
Cu cererea slabă care în prezent atenuează presiunile, este de așteptat ca inflația să continue să scadă treptat. Dar, având în vedere incertitudinea cu privire la ritmul de normalizare a inflației care va persista pentru o vreme, ratele dobânzii mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp din partea BCE sunt cu siguranță un scenariu realist, în ciuda scăderii foarte promițătoare a prețurilor în luna septembrie.