BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Acțiunile Adobe, Hidroelectrica și One United Properties domină portofoliile clienților Investimental

Autor: Financial Market
3 min

Clienții Investimental, cel mai nou broker de pe piața de capital din România, prezintă preferințe variate de investiții în portofoliile lor.

Din iulie 2023 și până la sfârșitul lunii februarie 2024, clienții Investimental au optat pentru investiții diversificate, adăugând în portofoliile lor atât acțiuni ale unor companii de tehnologie cu potențial de creștere și stabile din SUA, cât și acțiuni ale unor companii românești cu randamente ridicate și obligațiuni de stat.

Încă de la lansare, am observat un interes tot mai mare în rândul clienților noștri pe piața din SUA, condus de notorietatea companiilor din această țară și de programele de Stock Option Plan (SOP) implementate în companiile americane prezente în România.

Prin urmare, beneficiind de o recunoaștere globală și randamente ridicate, piața americană atrage în mod natural clienții care caută oportunități de investiții variate și dinamice.

La Investimental, recunoaștem atractivitatea pieței americane, dar în același timp, încurajăm clienții să ia în considerare potențialul pieței românești, prin evidențierea avantajelor aduse de investițiile locale – performanța notabilă din ultimii ani a indicelui BET, precum și randamentele atractive ale dividendelor.

În plus, potențiala reclasificare a pieței de capital din România de către MSCI către o piață emergentă ar putea replica performanțele pozitive observate pe alte piețe care au fost reclasificate în trecut, precum Kuweit și Emiratele Arabe Unite, unde a putut fi observată o creștere semnificativă a lichidității.

Astfel, suntem adepții promovării către clienți a unei strategii de investiții echilibrată, care valorifică oportunitățile expansive ale pieței din SUA alături de potențialul încă neexploatat pe deplin al bursei locale”, a declarat Mihaela Bîciu, CEO al Investimental.

La sfârșitul lunii februarie 2024, deținerile clienților Investimental includ compania de software Adobe (ADBE), Hidroelectrica (H2O), dezvoltatorul imobiliar One United Properties (ONE), compania americană de asistență medicală și asigurări Cigna Group (CI), UiPath (PATH), companie-unicorn fondată în România, Fondul Proprietatea (FP), dar și obligațiuni de stat emise în cadrul programului Fidelis (R2812AE).

De la lansarea brokerului în iulie 2023, clienții Investimental au fost preponderent activi pe piața din România, 63% din tranzacții fiind efectuate la Bursa de Valori București (BVB), restul de 37% fiind concentrat pe piața de capital din SUA.

În perioada analizată, primele trei cele mai tranzacționate instrumente financiare de pe piața românească au fost Hidroelectrica (H2O), BRD Société Générale (BRD) și Banca Transilvania (TLV), urmate de Fondul Proprietatea (FP), titlurile de stat FIDELIS (R2812AE), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Transport Trade Services (TTS) și Electrica (EL).

În ceea ce privește piața din SUA, cele mai tranzacționate acțiuni includ compania britanică de proiectare cipuri și software Arm Holdings (ARM), liderul mondial în procesarea bazată pe inteligența artificială, NVIDIA Corporation (NVDA) și UiPath (PATH).

CITESTE SI:  Alegerea unei case de vacanță: care sunt criteriile importante pentru cumpărători?

Lista le mai cuprinde și pe Beamr Imaging (BMR), Microsoft (MSFT), Palantir Technologies (PLTR), Berkshire Hathaway (BRK/B), Google (GOOGL), Apple (AAPL) și C3.ai (AI).

Activitatea clienților brokerului local pe piața din SUA este determinată, parțial, de strategia Investimental de a atrage în portofoliul său de clienți angajații români din cadrul companiilor din SUA care beneficiază de programe SOP. Acționarii din cadrul companiilor americane care tranzacționează acțiunile printr-un broker român plătesc un impozit pe profit cuprins între 1% și 3%, calculat în funcție de perioada de deținere a acțiunilor, comparativ cu un impozit de 10% în cazul acțiunilor deținute la brokerii străini.

Prin urmare, tranzacționarea acțiunilor printr-o casă de brokeraj înregistrată în România poate oferi investitorilor câștiguri cu până la 10% mai mari.

Clienții Investimental urmăresc, de asemenea, ETF-urile globale, cele mai mari dețineri fiind plasate în ProShares Ultra VIX Short Term Futures (UVXY), care urmărește performanța indicelui S&P 500® VIX Short-Term Futures și ProShares UltraPro QQQ (TQQQ), care urmărește indicele Nasdaq-100 în care sunt incluse 100 dintre cele mai mari companii nefinanciare locale și internaționale, în funcție de capitalizarea bursieră, listate pe NASDAQ.

În săptămânile următoare, Investimental și InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiții din Croația, cu active de 450 de milioane de euro în administrare, vor lansa un nou ETF pe Bursa de Valori București.

Acest ETF va urmări performanța indicelui BET-TRN, care include cele 20 de companii blue-chip din România, cum ar fi Banca Transilvania, Hidroelectrica, OMV Petrom sau Romgaz, pentru a menționa doar câteva. Acronimul TRN din BET-TRN înseamnă „Total Return Net”, ceea ce denotă faptul că indicele reflectă nu numai evoluțiile prețurilor companiilor blue-chip, dar presupune și reinvestirea dividendelor nete.

Baza de clienți Investimental este una diversă și include de la manageri și specialiști IT&C până la ingineri și economiști. Cei mai mulți dintre clienții Investimental au vârsta cuprinsă între 35-44 de ani (37%), iar mai mult de o treime dintre clienți sunt din București (38%), cu un număr semnificativ în Ilfov, Cluj și Iași, ceea ce indică o acoperire largă a Investimental la nivel național, precum și un interes în creștere din tot mai multe zone ale țării pentru realizarea de investiții în piețele de capital de la nivel local și internațional.