Una dintre cele mai eficiente metode de a economisi e bugetul personal. De ce? Pentru că simpla înșiruire a cheltuielilor pe o foaie de hârtie te poate duce la o concluzie surprinzătoare: vei descoperi că cel puțin un sfert dintre ele pot fi eliminate. Și asta, fără ca nivelul ei de trai să fie afectat în vreun fel.
Când e vorba de cumpărături, de exemplu, bugetul personal te poate ajuta, într-o anumită măsură, ca metodă de economisire. Ai alocat o anumită sumă pentru diferite categorii de cumpărături și încerci să te încadrezi în ceea ce ai stabilit.
Chiar și așa, tentațiile sunt atât de mari, încât e nevoie de mai mult de atât. Iar bugetul personal, de unul singur, e departe de a rezolva problema. Mai trebuie ceva.
Iată-te, deci, în fața provocării de a merge la cumpărături. De ce provocare? Pentru că îți propui și vrei să ții cheltuielile sub control (ceea ce nu înseamnă, sub nicio formă, că ai în vedere numai satisfacerea nevoilor fără a face loc și dorințelor). Cum faci asta?
Primul lucru pe care-l poți avea în vedere e lista de cumpărături. Înainte de a pleca la magazin, acasă, în liniște, ia o foaie de hârtie sau notează în telefon ce cumpărături vrei să faci. Pornești în alcătuirea listei de la ceea ce ai nevoie zi de zi, adică de toate acele bunuri (alimentare și nealimentare) de care avem nevoie. Când alcătuiești lista, e bine să ții cont, în principal, de nevoile tale de consum pentru traiul zilnic.
Pentru că nu-ți dorești ca, la fața locului (adică în magazin), să fii tentat să cumperi și ceva ce-ți place dar nu se găsește pe listă, e bine ca, atunci când o scrii acasă, să faci loc și acestor mici plăceri.
În felul ăsta, lista nu va fi o constrângere, pentru că-ți va lăsa libertate de mișcare (și, totodată, de acțiune) pentru că ești ființă umană, nu robot, având, deci, dorințe pe care e sănătos să ți le poți satisface în limite rezonabile.
Unii oameni preferă să meargă la supermarket săptămânal, știind că vor face cumpărături care să le ajungă până la următoarea vizită de peste 7 zile. Alții merg mai des sau mai rar. Indiferent de frecvența cu care mergi la cumpărături, lista e un instrument care te ajută să ai de la început o imagine de ansamblu a ceea ce vrei să cumperi și, foarte important, să ții cheltuielile sub control.
Pornind de aici, ce zici de ideea de a te gândi lista de cumpărături ca la un instrument pe care să-l folosești permanent?
În acest fel, va fi nevoie să o faci o singură dată, la început, iar apoi doar să o actualizezi în funcție de obiceiurile tale de consum bazat pe nevoi, fără a uita însă nici de dorințe. Toate acestea îți vor oferi, după cum vei observa în timp, indicii relevante despre comportamentul tău financiar.
Iar dacă mai ai nevoie de un ultim argument pentru folosirea listei de cumpărături, acela ar fi de evitare a risipei, mai ales a celei alimentare.
Ține cont de și faptul că ponderea cheltuielilor cu alimente și băuturi nealcoolice a ajuns să reprezinte o treime din cheltuielile unei gospodării. Practic, la fiecare sută de lei venituri, 30 – 33 de lei se duc lunar pe alimente. Iată, deci, că lista poate fi și un mijloc de luptă împotriva risipei pe care, nu-i așa, vrei s-o eviți.
Tot înainte de a merge la cumpărături, ia o gustare. Nu merge la magazin când ți-e foame! Vei fi tentat să cumperi mult mai mult decât ai, cu adevărat, nevoie. Mai multe studii și cercetări au arătat că senzația de foame e responsabilă, în afară de dorința sau impulsul de a cumpăra alimente în exces, și de achiziții de produse care n-ai nicio legătură cu mâncarea.
S-a dovedit astfel, în urma unor observării comportamentului la cumpărături a celor flămânzi, că, în categoria acestor bunuri, un loc de cinste îl are…aparatura electronică. Greu de crezut, nu-i așa?
De asemenea, s-a observat și că cei înfometați cheltuiesc la magazin sume cu 60% mai mari decât în mod normal. Și totul se datorează senzației de foame pe care n-au avut grijă să și-o astâmpere înainte de a pleca de acasă.
Dacă vrei să ieși câștigător în lupta cu tine însuți, cu impulsurile și emoțiile tale, atunci când mergi la cumpărături, pregătește-te mâncând înainte.
Lasă copiii acasă când ai de gând să mergi la magazin!
Copiii, cu atât mai mult cei mici, doresc să cumpere toate produsele care le apar în raza vizuală, multe dintre ele fiind plasate strategic, astfel încât să poată fi foarte ușor de văzut și apucat de către ei.
În ochii copiilor, toate lucrurile pe care le vor sunt frumoase, colorate, unele îi inspiră, altele îi amuză sau, pur și simplu, există ceva care le stârnește curiozitatea. Iar între dorința lor de a avea tot ce le place și refuzul, până la urmă, firesc al părinților de a nu cumpăra tot ce-și doresc ei, cei mici, există, de multe ori, diferențe de opinii.
Pe de o parte, ca părinte, îți dorești să poți oferi totul copilului tău dar, pe de altă parte, constrângerile financiare te pun realmente în imposibilitatea de a face asta.
Indiferent de metoda folosită, e important să înțelegi c[ economiile nu sunt un scop în sine. Ele te ajută să folosești eficient resursele financiare care, din păcate, sunt limitate. La cumpărături, tentațiile sunt multe și puternice. De multe ori, e greu să le faci față. Dar acum ești pregătit să le înfrunți.