BET
17388.74
-1.91%
BET-TR
38309.9
-1.93%
BET-FI
60605.91
-0.55%
BETPlus
2572.45
-1.84%
BET-NG
1223.19
-1.87%
BET-XT
1492.61
-1.67%
BET-XT-TR
3232.71
-1.68%
BET-BK
3249.95
-1.72%
ROTX
38498.56
-1.85%

Ce este tehnologia Blockchain și cum ne va revoluționa aceasta viitorul?

Autor: Financial Market
5 min

Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) din lume este posibil să fie stocat pe blockchain până în 2027. Companiile care furnizează servicii blockchain vor fi printre preferatele investitorilor în anul 2020.

În ultimii ani, termenul de „blockchain” a aparut tot mai des, alaturi de alti termini ai tehnologiei moderne. Foarte multi compară importanța tehnologiei blockchain cu cea a World Wide Web (www) din anii 90.

Ce este Blockchain?

Este definit ca fiind o bază de date distribuită (distributed ledger), un registru digital, o arhivă de tranzacții financiare care sunt salvate pe mai multe computere în diferite locații. Baza de date crește constant pe măsură ce se adaugă noi tranzacții, numite și „blocuri”. Aceasta formează un lanț continuu de date în care înregistrările sunt publice și verificabile. Deoarece nu există o locație centrală, este mai greu ca informațiile să devină ținta hackerilor, deoarece există în milioane de locuri diferite.

In practica sunt trei tehnologii principale care se combină pentru a crea un blockchain. Acestea include: criptografia cu cheie privată, o rețea de distribuție si un registru partajat pentru menținerea tranzacțiilor, păstrarea și securitatea înregistrărilor. Acestea se combină pentru a face din tehnologia blockchain un sistem descentralizat, transparent și sigur.

In continuare vom analiza si vom explica cateva caracteristici ale tehnologiei Blockchain oferind exemple pe intelesul tuturor.

Sistemul descentralizat al Blockchain

Majoritatea formelor de plată intalnite pana recent sunt centralizate, efectuate intr-o unitate centrala. Un exemplu simplu: pentru a realiza o plata catre o altă persoană, banca stochează banii și trebuie să treceți prin sediul acesteia ca sa finalizati tranzactia de cele mai multe ori (daca banca nu are aplicatie de internet banking). Acest proces prezintă mai multe vulnerabilități: in primul rand toate datele sunt stocate într-un singur loc (pe serverele bancii respective), ceea ce constituie o țintă mai ușoară pentru hackeri comparativ cu sistemul blockchain. Dacă entitatea centralizată se închide sau este coruptă, clientii bancii nu au acces la informațiile pe care le deține acea companie.

Într-un sistem descentralizat, precum cel creat prin utilizarea tehnologiei blockchain, informațiile nu sunt stocate doar de o singură entitate. Toți cei din rețea dețin informațiile și pot accesa istoricul tranzacțiilor, dar nu le pot edita. Această siguranta este un factor cheie fundamental al tehnologiei blockchain.

Siguranta oferita de tehnologia Blockchain

Siguranta, în contextul blockchain, înseamnă că, odată ce a fost introdus ceva în sistem, acesta nu poate fi modificat sau parametrizat. Nu există nicio cale de a modifica informatiile. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia de bază folosește hash-uri criptografice.

În contextul plăților, aceasta înseamnă că tranzacțiile sunt considerate o intrare și se execută printr-un algoritm de hashing care oferă o ieșire de lungime și dimensiune fixă. Aceasta înseamnă că fiecare hash poate identifica un set foarte mare de calcule sau un șir de date.

CITESTE SI:  Salt Bank: 100 de zile de la lansarea primului neobank 100% romanesc

Transparența Blockchain

Un aspect important al funcționării blockchain este faptul că oferă un nivel ridicat de transparență și confidențialitate în același timp. Identitatea unui utilizator este ascunsă prin criptografie complexă și este in acelasi timp reprezentată doar de adresa publică a acestuia. Acest nivel de transparență nu există în cadrul sistemului financiar actual, motiv pentru care tehnologia blockchain revolutioneaza si va modifica foarte mult domeniul financiar si bancar fta de cum il stiam noi pana acum.

Cum functioneaza tehnologia Blockchain?

Pornim de la un exemplu simplu, acela al unei plati. Deci, o entitate X doreste sa efectueze un transfer catre alta entitate Y. Cu ajutorul tehnologiei Blockchain această tranzacție va fi reprezentată online ca un „bloc”. Acest bloc va fi distribuit prin rețeaua blockchain, care este un tip special de rețea care se mai numeste si „peer-to-peer” unde volumul de muncă este împărțit între participanți (si calculatoarele lor), fără a fi nevoie de un coordonator central asa cum este un server central.

Dupa ce rețeaua verifică dacă tranzacția este valabilă, blocul este apoi adăugat în lanț și reconciliat în rețea, creând o înregistrare permanentă. Înregistrarea lui X asupra dreptului de proprietate asupra banilor se trece apoi la Y. În esență, tehnologia ajută la eliminarea intermediarilor (asa cum sunt casale de compensare, bancile, procesatori de plati etc), asigurand totodata transparență și confidențialitate totală. Acest lucru are doua avantaje majore: siguranta dar si costuri mici.

Care este legatura între Blockchain si Bitcoin?

Una dintre primele utilizări din lumea reală a acestei tehnologii a fost pentru criptomonede precum Bitcoin și Ethereum. Acest lucru se datorează faptului că tehnologia permite distribuirea informațiilor digitale, dar nu si „acoperirea” acestora, ceea ce înseamnă că fiecare informație poate avea un singur proprietar, care este esențial atunci când se ocupă de plăți, de fapt, un registru digital.

În 2008, se presupune ca cineva care folosea pseudonimul Satoshi Nakamoto a creat Bitcoin.

Deoarece asa cum am spus mai devreme sistemul blockchain este descentralizat, acesta nu este controlat de o singură autoritate centrală, spre deosebire de monedele tradiționale emise de banca centrală. Pe de altă parte, sistemul Bitcoin este întreținut de o rețea denumită uneori „noduri”. Aceste noduri sunt calculatoare create special pentru a rezolva probleme matematice complexe.

Presupunem că X tranzacționează Bitcoin. Această tranzacție provine din portofelul monedei digitale a lui X, care va avea o cheie privată. Această cheie este semnătura digitală a lui X care oferă dovada matematică a faptului că tranzacția a provenit din acel portofel. Dacă mai multe persoane efectuează mai multe tranzacții, toate vor fi grupate într-un bloc care vor fi organizate după reguli criptografice stricte. Acest bloc va fi apoi trimis către rețeaua Bitcoin și, odată validat, va fi adăugat la blocurile anterioare, creând astfel un lanț de blocuri.

Toate aceste tranzacții sunt transparente și sunt listate în registrul Bitcoin (pe care îl puteți căuta folosind un Bitcoin Explorer). De asemenea, este nevoie de mai multe părți să confirme tranzacția și chiar dacă o parte a rețelei se prăbușește, nu se prăbușește toată rețeaua.

Despre Blockchain Ethereum – o alta moneda digitala

Dupa succesul Bitcoin, foarte multe companii, au creat platforme blockchain, care sunt utilizate și în mari corporații. Ethereum este după Bitcoin a doua cea mai mare monedă digitală din lume după capitalizarea de piață. Aceasta este în esență o platformă blockchain care este specializată în contracte inteligente și are o monedă numită Ether.

Blockchainul Ethereum este public, la fel ca cel al Bitcoin, și permite utilizatorilor să construiască aplicații descentralizate pe platforma sa, care este specializată în contracte inteligente. Sunt contracte care sunt executate automat atunci când anumite condiții sunt îndeplinite de toate părțile interesate. Acest nivel de automatizare ajută la accelerarea procesului.

Ce este un Portofel Blockchain?

Un portofel blockchain este un program software care permite utilizatorilor să cumpere, să vândă și să își monitorizeze depozitul cu moneda digitală, de exemplu cele doua criptomonede Bitcoin și Ethereum. Este important de stiut că un portofel blockchain nu stochează criptomonedele. El păstrează doar o evidență a tuturor tranzacțiilor valutare (cheile publice și private) și le stochează pe Blockchain.

Sunt disponibile diferite tipuri de portofele blockchain. Portofelele hardware sunt dispozitive cum ar fi stick-urile USB care stochează chei private pentru un utilizator. Există, de asemenea, portofele software cum ar fi aplicațiile desktop, online și mobile, care stochează chei private pentru tranzacții.

Tehnologia Blockchain, utilizările sale și serviciile sunt foarte profitabile. De aceea, multe companii mari investesc miliarde de dolari în dezvoltarea sa. Cu toate acestea, există unele acțiuni blockchain care se deosebesc de restul.

In articolul viitor vom prezenta cateva modele de companii care se concentreza pe tehnologia blockchain.

Autor: Aurel Cirstea, Economist


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.