There was an error retrieving data. Please try again later.

ARIR publică metodologia VEKTOR pentru companiile listate pe Piața Principală de la BVB

Autor: Financial Market
2 min

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), a publicat noile criterii pentru indicatorul VEKTOR care evaluează companiile listate la Bursa de Valori București (BVB) din perspectiva comunicării cu investitorii.

Metodologia VEKTOR a fost definită de către o comisie formată din 12 membri, reprezentanți ai investitorilor instituționali, ai investitorilor individuali, brokeri, analiști și reprezentanți ai instituțiilor din piața de capital.

În urma discuțiilor din cadrul comisiei și a dezbaterii publice cu emitenții și investitorii au fost stabilite 10 criterii în baza cărora vor fi evaluate companiile listate începând cu anul acesta.

Principalele schimbări vizează modul de comunicare și interacțiune cu investitorii în cadrul conferințelor de prezentare a rezultatelor financiare și disponibilitatea bilingvă a informațiilor.

Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR:
Aceste criterii noi reprezintă un pas în dezvoltarea pieței de capital din România și încurajează companiile să se alinieze la cele mai bune practici în relația cu investitorii.

Considerăm importantă revizuirea periodică a criteriilor odată cu progresul vizibil înregistrat an de an de către companiile prezente în piața de capital și așteptările crescute de informare ale investitorilor locali și internaționali într-un mediu de afaceri tot mai volatil. Suntem onorați că indicatorul VEKTOR a intrat în vizorul tot mai multor profesioniști din piața de capital, unii dintre ei ni s-au alăturat în comisia de evaluare.

Totodată, apreciem implicarea tot mai mare și profesionalismul echipelor responsabile de relația cu investitorii pentru companiile listate la BVB.

CITESTE SI:  Astăzi începe sezonul raportărilor pe Wall Street

Metodologia VEKTOR pentru Piața Principală include 10 criterii obiective, aliniate la cele mai bune practici internaționale în relația cu investitorii (IR), respectiv:

1. Conferințe dedicate rezultatelor financiare;
2. Acces pentru investitori la conferințe;
3. Disponibilitate înregistrare/transcript pentru teleconferințe în cadrul website-ului emitentului;
4. Conferințe bilingve – română și engleză;
5. Furnizare rezultate financiare într-un format ușor de procesat;
6. Raportare non-financiară;
7. Prezentarea conducerii companiei;
8. Politicile companiei – remunerare și dividende;
9. Evenimente dedicate investitorilor;
10. Prezentare pentru investitori;

Metodologia VEKTOR este disponibilă în cadrul website-ului ARIR – https://ir-romania.ro/Metodologie VEKTOR 2023.

Evaluarea VEKTOR din 2023 va începe în luna decembrie a acestui an, rezultatele vor fi publicate în luna ianuarie 2024 pe pagina fiecărui emitent în cadrul website-ului Bursei de Valori București (BVB) și datele agregate pentru toate companiile vor fi disponibile în secțiunea dedicată indicatorului VEKTOR a website-ului ARIR. Metodologia VEKTOR pentru piața AeRO rămâne neschimbată și poate fi consultată aici.