BRK Financial Group, singurul broker listat pe bursa locală, a actualizat raportul de analiză care acoperă operatorul național de transport de energie electrică din România, Transelectrica și a publcat un preț țintă de 44,4 lei/acțiune ceea ce presupune un randament de 15% raportat a contația actuală.
Transelectrica a supra performat în acest an, obținând un randament de +29,2% comparativ cu +13,3% pentru indicele BET, însă evoluția din ultimii ani a fost mai degrabă mixtă.
Compania a avut perioade de supra și sub performanta, însă pe întreaga perioadă din 2006 și până în prezent compania a sub performat, oferind un randament anualizat de +7,3% vs. +10,7% pentru indicele BET. Cadrul strict de reglementare, care a suferit modificări de-a lungul timpului, a dus la un ROE mediu multianual de doar 6,1%, cu perioade de dinaintea crizei energetice din 2022 în care a fost în medie de doar 2,2%.
″Evaluăm compania printr-un model DCF la un preț de 44,4 lei/acțiune (+13,5% upside), în care am inclus o normalizare a tarifelor la electricitate în următorii 5 ani până la 409 lei/MWh (piață concurențială) și un tarif de transport al electricității în creștere ușoară până la 34 lei/MWh în 2028. Am modificat modelul de evaluare al companiei pentru a reflecta mai bine cadrul reglementat, pornind de la estimarea costurilor, a venitului reglementat și al tarifului implicit estimat,″ se arată in raportul BRK.
Rezultatele la S1 2024 au fost pozitive, compania înregistrând o creștere a veniturilor din transport (segment profit) cu 2,7% (consolidat) până la 985 milioane lei pe fondul creșterii tarifului de transport și al volumului de energie electrică tarifat. Profitul net a fost de 286 milioane lei (+62,5%), fiind deja peste nivelul bugetat de companie pe întreg anul 2024 (128 milioane lei).
Pentru 2024, analiștii de la BRK Financial Group estimează un nivel al veniturilor din serviciul de transport la 1.988 milioane lei, cam la același nivel cu cel din anul trecut (+1,6%), însă la un EBIT dublu (526 milioane lei vs. 241 milioane în 2023). Creșterea EBIT estimat a fost influențată de creșterea veniturilor din tranzacționarea energiei pentru consumul propriu tehnologic (CPT), care în S1 s-a majorat cu 48,7 milioane lei ca urmare a vânzării energiei în excedent.
Analiza completă poate fi accesată aici.