Pe data de 26 februarie 2020 a fost confirmat primul caz de infecție cu coronavirus în România.
Prezentăm mai jos companiile la care cifra de afaceri s-ar putea majora semnificativ (peste 20%) în prima jumătate a anului 2020, comparativ cu perioada similară a anului precedent, datorită măsurilor de prevenire sau a tratamentului infecției cu coronavirus; pe aceste firme le numim „câștigători”.
La polul opus, vor exista și societăți unde vânzările ar putea intra pe o pantă descendentă la fel de semnificativă (scăderi de peste 20%), în condiții de epidemie sau de prevenire a acesteia; pe aceste companii le numim „perdanți”.
Printre companiile menționate se vor regăsi și societăți ale căror acțiuni sunt listate pe piața AeRO.
Atragem atenția că acțiunile listate pe piața AeRO sunt mai riscante și mai puțin lichide decât cele de pe piața principală a BVB; mai riscante, adică prețul poate varia în sus sau în jos brusc de la o zi la alta, mai puțin lichide înseamnă că sunt tranzacționate rar (unele o dată pe lună sau mai puțin), iar dacă vrei să vinzi s-ar putea, în cazuri extreme, să nu aibă cine să cumpere. Lichiditatea scăzută este o problemă și pe piața principală, dar este mai accentuată pe AeRO.
CÂȘTIGĂTORII
Companiile care activează în domeniul sanitar au cel mai mult de câștigat de pe seama epidemiei sau a temerilor cu privire la eventualitatea izbucnirii unei epidemii de coronavirus în România.
Producătorul de medicamente generice Antibiotice (simbol ATB) comercializează ser fiziologic pentru soluții injectabile, iar înmulțirea numărului de bolnavi presupune un număr mai mare de injecții, ceea ce înseamnă cerere mai mare pentru produsele ATB.
Biofarm (simbol BIO) are în portofoliu medicamente pentru gripă, pe bază de paracetamol. Deoarece nu există tratament împotriva coronavirusului, medicii tratează doar simptomele bolii, care se aseamănă cu cele produse de gripă. Paracetamolul este unul dintre medicamentele cele mai folosite pentru ameliorarea simptomelor gripei și ar putea fi utilizat pe scară largă în România, dacă va exista o epidemie de coronavirus.
Farmaciile Ropharma (simbol RPH) și distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia (simbol RMAH) vor vinde mai multe produse, pe fondul temerilor privind o eventuală epidemie. În cazul în care apare epidemia, este posibil ca vânzările acestor companii să crească în continuare, tot mai mulți pacienți având nevoie de medicamente, inclusiv pentru complicațiile produse de boală.
Rețeaua de spitale private Medlife (simbol M) va „profita” doar de temerile produse de coronavirus, care ar putea să ducă la o majorare a numărului de consultații. Pacienții confirmați și cei suspecți de boală vor fi tratați în spitalele de stat, întrucât statul deține kituri de testare și centre de carantină.
Producătorii de produse alimentare neperisabile și de bunuri de strictă necesitate își vor spori vânzările, deoarece unii oameni încep să își facă provizii. Din această categorie fac parte producătorii de ulei Argus (simbol UARG, listat pe piața AeRO) și de hârtie igienică Vrancart (simbol VNC).
Măsurile de prevenire a infecției cu coronavirus impun carantina în centre specializate sau izolarea la domiciliu. Oamenii vor avea nevoie de modalități de petrecere a timpului liber în interior, cele mai utilizate fiind TV și internet, ceea ce ar putea determina și majorarea vânzărilor operatorului de telecomunicații DIGI (simbol DIGI).
În sectorul energetic, ieftinirea barilului de petrol din cauza coronavirusului înseamnă creșterea vânzărilor transportatorilor de petrol, deoarece petrolul este un cost pentru rafinării (materie primă), care vor importa mai mult. Astfel, vânzările Oil Terminal (simbol OIL) și Conpet (simbol COTE) ar putea să se majoreze.
Atunci când oamenii se tem de ceva, își vor face asigurare, iar de asta va putea profita singurul broker de asigurări listat la BVB, Transilvania Broker de Asigurare (simbol TBK).
Nesiguranța privind epidemia și impactul ei asupra piețelor poate să însemne că 2020 va fi un an bun pentru obligațiuni, unii investitori preferând să se pună la adăpost de eventualele scăderi ale prețurilor acțiunilor, în condițiile în care Apple a anunțat deja că nu își va atinge obiectivul de vânzări în primul trimestru al anului 2020, din cauza reducerii vânzărilor de pe piața chineză, provocate de coronavirus.
Investitorii români care vor dori să elimine total riscul pot alege să investească în titluri de stat românești listate la bursă, cu dobânzi (numite cupoane) superioare depozitelor bancare. Pentru dobânzi mai mari (și riscuri mai mari, dar mai scăzute decât la acțiuni), investitorii pot investi în obligațiuni corporative, adică obligațiuni emise de către firme.
PERDANȚII
Temerile privind coronavirusul vor limita, în principal, transportul și turismul precum și afacerile care privesc petrecerea timpului liber (cinematografe, restaurante etc.).
Sectorul petrolier va fi atacat pe două fronturi. În primul rând, scăderea prețului barilului de petrol (Brent și WTI -20% fiecare față de începutul anului), afectează negativ producătorul român de petrol și gaze OMV Petrom (simbol SNP) și cel de servicii pentru sonde Rompetrol Well Services (simbol PTR). În al doilea rând, oamenii vor evita călătoriile, ceea ce înseamnă cerere mai redusă de produse rafinate, în special benzină și motorină. Pentru Rompetrol Rafinare (simbol RRC), economiile prilejuite de achiziționarea de materie primă la un preț mai mic vor fi atenuate sau chiar anulate de scăderea cererii pentru produse rafinate.
Limitarea transportului de persoane înseamnă diminuarea cererii pentru autoturisme și, implicit, pentru piese auto. Astfel, vor avea de suferit producătorii de piese auto listați la BVB, adică Altur (simbol ALT), care are peste 80% din exporturi în țări cu cazuri confirmate de coronavirus, Compa (simbol CMP) și UAMT (simbol UAM).
În sectorul turistic, panica privind coronavirusul va însemna reducerea numărului de rezervări la hoteluri. Dintre emitenții de la bursă care dețin unități de cazare amintim: Turism Felix (simbol TUFE), Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (simbol EFO), Casa de Bucovina-Club de Munte (simbol BCM) și SIF Hoteluri (simbol CAOR).
Pentru Sphera Francise Group (simbol SFG), proprietar al mărcilor de restaurante Pizza Hut, KFC și Taco Bell, faptul că oamenii sunt sfătuiți de autorități să evite locurile aglomerate înseamnă o diminuare a vânzărilor. SFG are restaurante și în Italia, țară în care au fost confirmate recent peste 100 de cazuri de infectare cu coronavirus.
Deoarece potențialii clienți vor limita vizitele la restaurante, producătorii de băuturi își vor vedea veniturile reduse. Din această categorie fac parte și firmele care produc: vinuri Purcari Wineries (simbol WINE), bere Bermas (simbol BRM) și băuturi spirtoase Prodvinalco (simbol VAC, listat pe piața AeRO).
Printre marii perdanți din cauza coronavirusului se numără și fondurile închise de investiții, în special SIF-urile și Fondul Proprietatea (simbol FP). Toate SIF-urile au expuneri variabile pe sectorul energetic, dar SIF Transilvania (simbol SIF3) are expunere și pe sectorul turistic, iar Fondul Proprietatea (simbol FP) are peste un sfert din portofoliu investit în OMV Petrom (simbol SNP) și în compania nelistată Aeroporturi București, care deține aeroportul Henri Coandă din Otopeni. Aeroporturi București va avea un an dificil în 2020, deoarece călătoriile românilor sunt limitate de faptul că în România există un caz de coronavirus și ar putea fi mai multe, dacă boala se va manifesta la persoanele aflate în carantină.
Coronavirusul are minusuri, dar și plusuri pentru companiile listate la BVB. Vom putea trage o concluzie pertinentă privind impactul său asupra societăților listate la finalul primelor șase luni ale anului, când vom ști mai multe despre evoluția virusului și a șanselor de a găsi un antidot. Ne așteptăm ca scăderile de preț pricinuite de virus să fie atenuate de randamentele dividendelor pe 2019 propuse de emitenți.
Autor: Andreea Mihaela Palici
Disclaimer: Articolul reflectă opinia autorului și NU REPREZINTĂ RECOMANDARE de a cumpăra sau vinde instrumente financiare.
[ajax_load_more]