ALRO S.A. (BVB: ALR), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, a anunțăt astazi rezultatele financiare consolidate si individuale pentru perioada de sase luni incheiata la 30 iunie 2023.
Cifra de afaceri a Grupului a scazut la 1,55 miliarde RON in semestrul I 2023, fata de 2,1 miliarde lei, ca urmare a cotatiilor in scadere ale LME si a inchiderii temporare a rafinariei de alumina ALUM.
Grupul a inregistrat o pierdere neta de 164 milioane lei in S1 2023, comparativ cu un profit net de 15,3 milioane lei in S1 2022.
„In ultimii 20 de ani, am investit peste 530 de milioane USD in dezvoltarea si transformarea ALRO si ne-am angajat sa continuam pe aceasta cale.
In timp ce am oprit temporar productia de alumina, pe baza unor factori economici, am decis sa vindem afacerea cu bauxita din aceleasi motive si am redus productia de aluminiu electrolitic, am investit in instalatia noastra de eco-reciclare, pentru a sprijini productia de aluminiu cu consum redus de energie electrica.
In fapt, in iunie, am inaugurat o investitie de 11 milioane USD in tehnologie si protectia mediului la instalatia de eco-reciclare care ne va ajuta sa crestem productia la aceasta unitate, cu impact pozitiv asupra costurilor de productie.
De asemenea, am continuat sa ne concentram asupra programului pe termen lung de crestere a eficientei produselor prin achizitionarea unei linii de prelucrare a placilor de aluminiu capabila sa proceseze produsele cat mai aproape de cerintele privind dimensiunea, fiind astfel si mai aproape de clientii nostri si de nevoile acestora” a declarat Marian NASTASE, Presedinte al Consiliului de Administratie al ALRO.
„Si vom continua strategia noastra pe termen lung axata pe aceleasi principii care ne-au sustinut afacerile pana acum si care ne-au ajutat sa ne adaptam mai rapid la toate schimbarile si recesiunile mediului international al aluminiului, pastrand si extinzand in acelasi timp numarul clientilor si portofoliul de produse din ce in ce mai sofisticate”, a adaugat Marian NASTASE.
Evolutia pietei
Cotatiile LME au ramas scazute in S1 2023, cu valori in jur de 2.000 USD/tona. Media LME la trei luni pentru prima jumatate a anului 2023 a fost de 2.360 USD/tona, mai putin cu 21% fata de S1 2022, cand media a fost de 3.088 USD/tona.
In 2023, cea mai mare valoare a LME a fost de 2.662 USD/tona inregistrata in ianuarie, in timp ce in S1 2022, LME a atins un maxim de 3.968 USD/tona in martie 2022.
Mai mult, stocurile de aluminiu din depozitele London Metal Exchange au crescut, in iunie 2023 cu 21% fata de decembrie 2022 si cu 46% fata de iunie 2022.
La nivel local, piata de energie electrica din Romania a inregistrat cotatii in jur de 1.000-1.050 lei/MWh (peste 200 EUR/MWh). Lichiditatea scazuta are de-a face in principal cu noul cadru de reglementare pentru tranzactii (OUG 27/2022), prin care producatorii de energie au voie sa vanda energie doar pe mecanismul MACEE.
Analiza financiara si operatională
Vanzarile consolidate ale Grupului in S1 2023 au fost de 1,55 milioane RON, mai mici cu 25% fata de cele raportate in perioada similara a anului 2022.
Reducerea este determinata, pe de o parte, de cotatia mai mica a LME, care a scazut cu peste 700 USD/tona comparativ cu perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, 2023 a fost caracterizat de o incetinire a vanzarilor si de cererea scazuta in multe sectoare industriale.
Grupul si-a continuat investitiile in cresterea eficientei energetice si, in urma unei investitii de 11 milioane USD in facilitatea de eco-reciclare, a pus in functiune al doilea cuptor cu doua camere, specializat in reciclarea deseurilor achizitionate de pe piata de profil, iar pana la sfarsitul anului (al treilea) cuptor va fi lansat in productie, astfel incat pana la finele lui 2023 capacitatea de reciclare a Companiei sa fie crescuta la 100.000 tpa.
Mai mult, a fost continuat programul de modernizare a cuvelor de electroliza, avand ca rezultat cresterea eficientei energetice si beneficii asupra mediului pentru sectorul de electroliza, sectorul cu cel mai mare consum de energie al ALRO.
Programul de investitii pentru 2023 vizeaza, de asemenea, cresterea productiei de aluminiu cu valoare adaugata mare si foarte mare, pentru industrii sofisticate precum aero si auto. Investitiile in tehnologie au adus recunoastere internationala, ALRO obtinand Certificarea ASI Performance Standard V3 la operatiunile sale din Slatina.