Acțiunile americane au scăzut joi, pierzând mare parte din câștigurile înregistrate în sesiunea anterioară, când a avut loc un raliu istoric, după ce președintele Donald Trump a anunțat o pauză de 90 de zile pentru unele dintre tarifele sale „reciproce”. Investitorii sunt îngrijorați că, chiar și cu această pauză temporară, activitatea economică va fi încetinită din cauza măsurii lui Trump de a viza China cu un tarif mult mai ridicat.
Astfel, indicele S&P 500 a scăzut cu 2,9%, în timp ce Nasdaq Composite a pierdut 3,6%. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 864 de puncte, sau 2,1%.
Printre cele mai mari scăderi s-au numărat Apple și Tesla, care au înregistrat scăderi de peste 6%, respectiv 10%. Nvidia a pierdut peste 7%, iar Meta Platforms a scăzut cu aproximativ 7%.
Pierderile s-au accentuat după ce Casa Albă a confirmat pentru CNBC că rata cumulativă a tarifelor aplicate Chinei va ajunge de fapt la 145%. Aceasta include o taxă nouă de 125% pe bunuri, pe lângă tariful de 20% impus ca răspuns la criza fentanilului.
Cu toate acestea, Trump a declarat mai târziu, în aceeași după-amiază, că nu exclude o prelungire a pauzei tarifare.
„Va trebui să vedem ce se întâmplă atunci”, a spus Trump în cadrul unei ședințe de guvern.
Tarifele încă în vigoare sunt:
• 145% tarif pentru toate bunurile din China
• Tarife de 25% pentru aluminiu, automobile și bunuri din Canada și Mexic care nu sunt acoperite de Acordul SUA-Mexic-Canada
• O taxă de 10% pe toate celelalte importuri
Mișcările pieței de joi reduc considerabil câștigurile obținute în urma exploziei istorice de miercuri, când S&P 500 a crescut cu peste 9%, marcând al treilea cel mai mare câștig într-o singură zi de la al Doilea Război Mondial. Dow a înregistrat, de asemenea, cea mai mare creștere procentuală de la martie 2020, iar Nasdaq a bifat cel mai mare câștig zilnic din ianuarie 2001 și a doua cea mai bună zi din istorie.
„Investitorii au revenit cu picioarele pe pământ”, a spus Melissa Brown, director general la SimCorp. „Incertitudinea este o mare problemă pentru că rata de 145% ar putea fi un alt număr mâine. E foarte greu să identifici un minim sau un maxim, pentru că narațiunea și percepțiile investitorilor s-au schimbat atât de mult.”
Raliul a fost declanșat după ce Trump a anunțat o reducere temporară a tarifelor pentru majoritatea țărilor la 10% pentru 90 de zile. Canada și Mexicul nu vor fi supuse unei taxe suplimentare de 10%. Uniunea Europeană a anunțat joi o pauză similară de 90 de zile pentru tarifele asupra bunurilor americane.
În ciuda optimismului inițial generat de această pauză de 90 de zile, mulți investitori de pe Wall Street cred că piața încă nu a depășit complet perioada de incertitudine. Chiar și cu întârzierea unor tarife, majorarea tarifelor pentru China duce rata efectivă la un nivel istoric, potrivit Morgan Stanley.
„Întârzierile ajută, dar nu elimină incertitudinea”, a scris Michael Gapen, economist-șef SUA la Morgan Stanley, într-o notă publicată joi.