BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

Ministerul Finantelor lanseaza pe 27 martie prima IPO pentru titluri de stat FIDELIS din 2023 cu o transa dedicata donatorilor de sange

Autor: Financial Market
3 min

Ministerul Finantelor (MF) continua emisiunile de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si lanseaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prima oferta de vanzare din acest an, in perioada 27 martie – 10 aprilie.

Aceasta este a 11-a oferta de acest tip derulata prin intermediul pietei de capital de Ministerul Finantelor incepand cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor zece oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, aproape 15,2 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Ne dorim ca aceasta emisiune dedicata persoanelor fizice care au donat sange incepand cu 30 septembrie 2022, inclusiv celor care doneaza in perioada de oferta a acestei editii, sa contribuie concret la stimularea donarii de sange, alaturandu-se demersurilor publice sau private cu acest scop.

FIDELIS a avut intotdeauna o componenta de educatie financiara, iar acum, prin aceasta premiera, imbinam educatia financiara cu actiunea directa de sprijinire a unei nevoi nationale a sistemului de sanatate.

Increderea in aceasta initiativa este deopotriva a Ministerului Finantelor dar si a partenerilor nostri cu care am realizat cu succes 10 editii Fidelis pana in prezent, implicandu-se permanent in identificarea si acoperirea nevoilor investitorilor in titluri de stat FIDELIS”, a declarat Adrian Caciu, Ministrul Finantelor.

Persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consortiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager.

Consortiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, in cadrul ofertei publice de vanzare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.

Piata de capital a Romaniei ofera un mix unic de stabilitate si potential de crestere, facandu-o o destinatie atractiva pentru investitorii care doresc sa-si diversifice portofoliile.

In aceasta perioada cu inflatie in crestere, in care banii, care sunt sangele economiei, sunt din ce in ce mai scumpi, redresarea si puterea pe termen lung a economiei Romaniei depind de incredere si de asigurarea accesului companiilor si statului la o gama mai larga de optiuni de finantare, cum ar fi actiuni si obligatiuni, precum si o piata de capital dinamica.

Felicitam Ministerul Finantelor pentru initiativa de oferi o transa speciala donatorilor de sange, atat pentru impactul medical pe care-l are, dar si pentru faptul ca arata partea umana din spatele sistemului financiar”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  JP Morgan, cea mai mare bancă de pe Wall Street, raportează o creștere cu 25% a profitului net în trimestrul al doilea

Privim anul 2023 cu incredere, deoarece vedem semnale importante in ceea ce priveste continuarea rundelor de finantare, atat prin emisiunile de titluri de stat Fidelis, dar si mult-asteptata listare a Hidroelectrica.

Totodata, vedem ca Statul ofera un sprijin companiilor care vor sa se listeze, prin acoperirea unei parti din costurile de listare. Prin emisiunile de titluri de stat Fidelis, Ministerul Finantelor ofera investitorilor un instrument util pentru diversificarea portofoliilor, dar si pentru cei care fac primul pas in lumea investitiilor, iar, acum, prin aceasta transa dedicata donatorilor de sange, ofera un canal prin care investitorii sunt stimulati sa ofere ajutor celor care au nevoie de sange”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile in tabelul urmator:

fidelis martie

Pe transa donatorilor pot fi plasate ordine doar de investitorii care au donat sange incepand cu data de 30 septembrie 2022 si/ sau care doneaza in perioada derularii ofertei de vanzare de titluri de stat Fidelis.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (11 aprilie 2023), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere.

Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimata de intrare la tranzactionare este 18 aprilie 2023.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat FIDELIS, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager.

Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distributie), BCR, BRD si Alpha Bank Romania.