Conform unui comunicat al Consiliul Uniunii Europene pivind uniunea piețelor de capital, Președinția română a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord politic preliminar privind un pachet de măsuri menite să elimine barierele actuale din calea distribuției transfrontaliere a fondurilor de investiții. Cu alte cuvinte, se deschide astfel posibilitatea investitorilor sa acceseze diverse fonduri de investitii care sunt administrate in alte tari decat cea de resedinta a acestora.
Acordul consolidează actualul cadru de reglementare aplicabil fondurilor de investiții, bazat în principal pe Directiva privind OPCVM (Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare) și pe Directiva privind AFIA (Administratorii de fonduri de investiții alternative), completate de patru acte legislative specifice fondurilor (fondurile europene cu capital de risc, fondurile europene de antreprenoriat social, fondurile europene de investiții pe termen lung și fondurile de piață monetară).
Normele care reglementează fondurile de investiții din UE permit administratorilor de fonduri să distribuie și, cu unele excepții, să își gestioneze fondurile în întreaga UE, asigurând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a investitorilor.
Deși fondurile de investiții din Uniunea Europeană au înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani, piața fondurilor de investiții din UE este în continuare organizată în cea mai mare parte ca o piață națională: 70 % din totalul activelor administrate sunt deținute de fonduri de investiții înregistrate în vederea efectuării de operațiuni de vânzare doar pe piața lor internă. Numai 37 % din OPCVM-uri și aproximativ 3 % din FIA sunt înregistrate în vederea efectuării de operațiuni de vânzare în mai mult de trei state membre.
Noile norme asupra cărora s-a convenit vor facilita distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții prin eliminarea barierelor actuale în materie de reglementare și prin diminuarea costurilor asociate distribuției transfrontaliere, se mai arată in comunicat.
[ajax_load_more]