There was an error retrieving data. Please try again later.

Rezultatele trimestriale ale băncilor de pe Wall Street beneficiază de evoluția în creștere a dobânzilor

Autor: Financial Market
4 min

Sezonul de câștiguri din Statele Unite a debutat la finalul acestei săptămâni cu companiile din sectorul financiar si administrarea activelor alături de sectorul medical. Astfel, mari banci precum JP Morgan, Wells Fargo, Citi Group sau cel mai are asset manager din lume, BlackRock, au raportat rezultate neașteptate atât pe creștere cât și pe scădere.

Astfel, JPMorgan Chase a raportat o creștere spectaculoasă de 67% a profitului din al doilea trimestru, determinată de plata unor dobânzi mai mari din partea debitorilor și de achiziția First Republic Bank.

Profitul trimestrial al JPMorgan a ajuns la 14,47 miliarde de dolari, sau 4,75 dolari pe acțiune, față de 8,65 miliarde de dolari, sau 2,76 dolari pe acțiune, în aceeași perioadă a anului trecut.

Diviziile de consumer banking și investment banking ale băncii au arătat reziliență sporită, în timp ce băncile de investiții, în general, au redus costurile din cauza veniturilor slabe din tranzacționare.

Veniturile nete din dobânzi ale băncii au crescut semnificativ, directorul general Jamie Dimon liniștindu-i pe investitori în legătură cu rezistența economiei, dar a subliniat riscuri precum rezervele de lichidități ale consumatorilor, inflația ridicată și războiul din Ucraina.

Principalele date financiare:

• Venit net: 14,5 miliarde de dolari, o creștere de 67% față de Q2 2022.
• Venituri totale: 42,4 miliarde de dolari, față de 31,6 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut.
• Profitul pe acțiune (EPS): 4,75 dolari, față de 3,83 dolari așteptat.
• Depozite totale: 2.400 miliarde USD, estimat 2.440 miliarde USD

jpm short

** Tabloul de bord prezintă profitul net și veniturile totale, prin urmare aceste valori diferă de cele din rezumat, unde au fost prezentate veniturile nete.

Wells Fargo (WFC.US)

În mod similar, Wells Fargo a raportat o creștere cu 57% a profitului din al doilea trimestru, determinat de creșterea dobânzilor.

Veniturile nete din dobânzi ale băncii au urcat cu 29%, la 13,16 miliarde de dolari, în condițiile în care costurile de împrumut au crescut ca urmare a majorării ratelor de către Rezerva Federală americană.

Totodată, Wells Fargo și-a majorat prognoza privind venitul net din dobânzi cu 14% anul acesta, așteptându-se să depășească nivelul de 45 miliarde de dolari de anul trecut.

Provizionul pentru pierderi din credite, inclusiv pierderile potențiale din împrumuturile comerciale, a crescut la 1,71 miliarde de dolari. În pofida rezultatelor pozitive, Wells Fargo operează în continuare sub un plafon de active, ceea ce îi limitează creșterea până la rezolvarea unor probleme de reglementare din trecut.

Principalele date financiare:

• Venit net: 4,9 miliarde de dolari, o creștere de 57% față de Q2 2022.
• Venituri totale: 20,5 miliarde de dolari, în creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului trecut.
• Profitul pe acțiune (EPS): 1,25 dolari, față de 1,16 dolari așteptat.
• Depozite totale medii: 1.350 miliarde USD, estimat 1.350 miliarde USD.

wfc short

** Tabloul de bord prezintă profitul net și veniturile totale, prin urmare aceste valori diferă de cele din rezumat, unde au fost prezentate veniturile nete.

CITESTE SI:  Volumele IPO globale au scăzut cu 12% în primul semestru al anului 2024, iar valoarea tranzacțiilor a înregistrat o scădere anuală de 16%

Citigroup (C.US)

Pe de altă parte, profitul Citigroup a scăzut cu peste o treime în ultimul trimestru, afectat de încetinirea cheltuielilor corporative, de mai puține tranzacții și de o rundă costisitoare de concedieri.

Banca a raportat un venit net de 2,9 miliarde de dolari, în scădere de la 4,5 miliarde de dolari în aceeași perioadă a anului trecut, iar veniturile au scăzut cu 1%, la 19,4 miliarde de dolari.

Veniturile băncii din serviciile bancare pentru companii și investiții au scăzut cu 44%, iar comisioanele din activitatea de piețe financiare au scăzut cu 13%.

În ciuda acestor provocări, afacerea de carduri de credit de retail a Citigroup a înregistrat o creștere de 27% a veniturilor, ajutând profiturile globale ale băncii să depășească așteptările Wall Street.

Cu toate acestea, având în vedere intenția Rezervei Federale de a continua să majoreze ratele dobânzilor, Citigroup anticipează că mai multe împrumuturi se vor deteriora, ceea ce a dus la o creștere cu aproape 40% a provizionului pentru pierderi din credite, până la 1,8 miliarde de dolari.

Principalele date financiare:

• Venit net: 2,9 miliarde de dolari, față de 4,55 miliarde de dolari anul trecut
• Venituri totale: 19,48 miliarde de dolari, față de 19,3 miliarde de dolari preconizat
• Câștigul pe acțiune (EPS): 1,31 dolari față de 1,32 dolari așteptat
• Total depozite: 1.320 miliarde USD

c short

** Tabloul de bord prezintă profitul net și veniturile totale, prin urmare aceste valori diferă de rezumat, unde au fost prezentate veniturile nete.

In același timp, cel mai mare grup de administrare a activelor la nivel mondial, BlackRock, a raportat un venit net de 1,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru, o creștere de 27% față de aceeași perioadă a anului trecut, chiar dacă veniturile totale au scăzut cu 1% de la un an la altul, la 4,5 miliarde de dolari, iar venitul operațional a scăzut cu 3%.

Activele gestionate au beneficiat de evoluția foarte bună a câtorva acțiuni din sectorul tehnologic care au condus la o redresare a indicelui de referință S&P 500, intrările nete din trimestru au depășit 80 de miliarde de dolari, dar sub așteptările de 92 de miliarde de dolari ale analiștilor.

Creșterea profiturilor BlackRock vine pe măsură ce administratorii de active rivali se luptă cu marje în scădere și o concurența sporită.

BlackRock a raportat câștiguri diluate pe acțiune de 9,06 USD, în creștere cu 28% față de anul precedent. Cifra ajustată de 9,28 dolari a fost peste cei 8,41 dolari la care se așteptau analiștii chestionați de Bloomberg.

Veniturile din sistemul de management al riscului Aladdin al grupului și din alte servicii tehnologice au crescut cu 8% de la un an la altul, la 359 de milioane de dolari, peste așteptări.

BlackRock se așteaptă la o creștere a investițiilor în fondurile de obligațiuni odată ce Rezerva Federală va opri ritmul majorării ratele dobânzilor și a raportat deja că activele gestionate au ajuns acum la 9,4 miliarde de dolari, în creștere cu 11% față de T2 anul trecut.

BLK financials