There was an error retrieving data. Please try again later.

Analiștii CFA Romania estimează o inflație de 7,5% pe următoarele 12 luni

Autor: Financial Market
2 min

Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut marginal in luna iulie, (cu 1,3 puncte) la valoarea de 55,5 puncte, aceasta situatie datorându-se componentei de conditii curente, care a inregistrat o crestere de 5 puncte, pana la valoarea de 72,1 puncte.

Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 7,5%.

In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, fata de exercitiul anterior s-au imbunatatit usor anticipatiile de stabilitate a cursului de schimb, 73% dintre participanti anticipand o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni, (comparativ cu valoarea actuala) versus un procent de 94% in luna anterioara.

Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori in scadere fata de cele inregistrate in exercitiul anterior.

CFA report

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 39% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 58% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea 62% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.

CITESTE SI:  Fondul Proprietatea trage un semnal de alarmă cu privire la neregulile în selecția Consiliului de Administrație al CNAB

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipatiilor este de 5,7%, inregistrand o substantiala fata de exercitiul anterior.

Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real a inregistrat valoarea de 2,8%. Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni.

Adrian Codirlașu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Conponenta de anticipatii a indicatorului de incredere macroeconomica a continuat sa scada.

Astfel, in contextul deficitului bugetar ridicat si anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, increderea in evolutia viitoare a economiei continua sa se reduca. Consistenta cu aceasta evolutie, s-au majorat si anticipatiile de crestere a deficitului bugetar pentru acest an.