Conform unui raport de analiză efectuat de brokerii de la Wood & Co pentru Romgaz, publicat recent pe platforma www.bvbresearch.ro, prețul țintă al acțiunilor celui mai mare producător de gaze naturale din România este de 47,6 lei/acțiune, ceea ce corespunde unui randament al dividendului de aproape 20% raportat la prețul actual.
Context economic
După vârful din vara anului 2022, alimentat de creșterea prețurilor la gaz, prețul acțiunilor Romgaz a fost tras în jos de știrile privind taxa de solidaritate și scăderea accelerată a prețurilor gazelor în Europa.
Cu toate astea, proiectul Neptun Deep va fi un factor de schimbare profundă pentru companie, ce ar putea avea un randament al FCF-ului (Free cash flow) în anii de vârf aproape de 30%, care ar putea împinge randamentul dividendului spre 20% până în 2028.
Insă, până la primul metru cub de gaz extras, așteptat undeva în jur de 2027, investitorii ar trebui să primească o rata de distribuție de minim 50% din rezultatul net, cu un randament mediu peste de 8% în următorii patru ani.
″Păstrăm evaluarea noastră de CUMPARĂ pentru acțiune și continuăm să folosim un model de evaluare a dividendului (DDM) pentru a stabili prețul țintă.
Ne-am redus estimările pentru prețul gazelor europene și am luat în considerare taxa de solidaritate, ceea ce ne-a redus semnificativ cifrele față de ultima noastră actualizare (n.r. 65,6 lei/acțiune). Acest lucru ne-a determinat să tăiem prețul țintă pentru 12 luni la RON 47,6 (de la RON 65,6),″ se arată în raport.
Profitabilitate maximă în 2024
Deși brokerii estimează o profitabilitate operațională mai bună în 2023, datorită unei fiscalități mai mici aplicabile volumelor vândute la prețuri reglementate, avantajul ar putea fi compensat de taxa de solidaritate la nivelul profitului net, care consumă 36% din profitul înainte de impozitare.
De asemenea, nu se așteaptă ca taxa să fie prelungită după sfârșitul anului 2023, și astfel se prognozează o creștere a profitabilității în 2024.
″Pe termen lung, ne așteptăm ca prețurile gazelor europene să scadă spre 25 eur/MWh, ceea ce ar duce, în opinia noastră, la eliminarea sistemului de prețuri reglementate și, astfel, la o scădere a profitabilității odată ce fiscalitatea devine din nou agresivă după martie 2025. Vedem randamentul dividendului între 8-12% peste 2023-25, înainte de a scădea la 5% în 2026.″
Neptun Deep va accelera profitabilitatea
La sfârșitul lunii iunie, OMV Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție pentru a dezvolta Neptun Deep, care ar trebui să dubleze producția Romgaz începând cu 2028.
Povara fiscală pentru explorarea offshore este mult mai puțin împovărătoare față de cea onshore, ceea ce duce la un impact pozitiv mai puternic asupra profitabilității din producția suplimentară.
Presupunând prețuri la gaz de 25 eur/MWh, proiectul Neptun ar putea adăuga cca. 3,1 miliarde ron pe an la profitul operațional al Romgaz în anii de vârf 2028-2037.
Plată așteptată de >50% până în 2028
Wood&Co estimează că Romgaz va menține plata la puțin peste 50% din profitul net în următorii ani, deoarece va consolida rezervele pentru a finanța cheltuielile de capital pentru dezvoltarea proeictului (2 miliarde eur pentru Romgaz).
Randamentul ar trebui să fie de ~9% în 2023, crescând la 12% în 2024, apoi scăzând din 2025 datorită prețurilor mai mici la gaz. Cu sfârșitul ciclului de investiții, presupunem o creștere a plății la 80% din 2028 și o creștere generoasă a randamentelor spre 19%.
Multiplii de evaluare oferă o imagine mixtă
″Cu cheltuieli de capital mai mari datorită Neptun Deep și o datorie crescută, combinate cu un EBITDA în scădere din cauza prețurilor mai mici la gaz, vedem datoria netă/EBITDA atingând 2,6x în 2026.
Acest lucru împinge multiplul EV/EBITDA 2025 aproape de 6x, semnificativ peste concurenții săi regionali. Pe multipul P/E, acțiunea este mai ieftină decât concurenții săi în 2024, datorită fiscalității mai mici, și în linie pentru 2023 și 2025.
Compararea cu concurenții regionali nu reușește să capteze avantajul din Neptun Deep, unde producția este programată să înceapă în 2027E, în opinia noastră.″
Riscuri cheie
• prelungirea taxei de solidaritate în 2024;
• dereglementare mai rapidă a pieței și întoarcere la o fiscalitate mai aspră;
• scăderea mai rapidă și mai bruscă a prețurilor la gaz;
• depășiri ale costurilor și întârzieri în dezvoltarea Neptun;
• un profil de producție înrăutățit și o inflație a costurilor majorată