BET
17568.25
-0.14%
BET-TR
38722.85
-0.14%
BET-FI
61093.09
-0.18%
BETPlus
2600.83
-0.12%
BET-NG
1239.01
-0.14%
BET-XT
1513.03
-0.12%
BET-XT-TR
3278.34
-0.12%
BET-BK
3296.4
-0.09%
ROTX
38974.09
-0.14%

Bursele revin pe creștere la finalul săptămânii. Reducerea dobânzilor rămâne principalul catalizator

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Acțiunile americane au închis în creștere vineri, susținute de așteptările tot mai mari pentru o reducere mai mare a ratei dobânzii la reuniunea Rezervei Federale de săptămâna viitoare.

S&P 500 a crescut cu 0,54%, iar Nasdaq a urcat cu 0,65%, ambele marcând a cincea sesiune consecutivă de creștere, în timp ce Dow Jones a avansat cu 297 de puncte.

Acțiunile din sectorul tehnologic de mari dimensiuni și semiconductori au condus raliul, cu Super Micro Computer și ARM Holdings în creștere cu 3,4% și, respectiv, 5,9%.

De asemenea, Microsoft a crescut cu 0,8%, Google a câștigat 1,8%, iar Uber a crescut cu 6,45%. În schimb, acțiunile Boeing au scăzut cu 3,7% din cauza faptului că cel mai mare sindicat al companiei a intrat în grevă, perturbând asamblarea avioanelor la mai multe fabrici.

Cu toate astea, Adobe a înregistrat, de asemenea, o scădere semnificativă, coborând cu 8,5% după o perspectivă dezamăgitoare asupra câștigurilor.

Din punct de vedere macro, investitorii pariază din ce în ce mai mult pe o reducere a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază de către Fed, probabilitatea crescând la 47% de la 15% la începutul săptămânii, datorită datelor recente privind inflația și ocuparea forței de muncă.

La nivel săptămânal, S&P 500 a câștigat 2,83%, Nasdaq 4,73% și Dow 1,38%.

Sentimentul consumatorilor din Statele Unite, măsurat de Universitatea din Michigan, a crescut pentru a doua lună consecutivă, ajungând la 69 de puncte în septembrie 2024, cel mai ridicat nivel din mai, comparativ cu 67,9 în august, depășind prognozele de 68, conform estimărilor preliminare.

Creșterea a fost condusă de o îmbunătățire a condițiilor de cumpărare pentru bunuri de folosință îndelungată, datorită prețurilor mai favorabile percepute de consumatori. Așteptările pentru situația financiară personală și pentru economie în următorul an s-au îmbunătățit, în ciuda unei slăbiri modeste a percepțiilor privind piața muncii„, conform directorului Surveys of Consumers.

Între timp, așteptările privind inflația pe termen de un an au scăzut la 2,7% de la 2,8%, în timp ce piețele se așteptau să rămână la 2,8%. Pe de altă parte, perspectiva pe cinci ani a crescut la 3,1% de la 3%.

În Europa, acțiunile au crescut vineri, indicii Stoxx 50 și Stoxx 600 având un plus de 0,62% respectiv 0,76%, pe măsură ce investitorii au reacționat la recenta reducere a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE) și au anticipat ședința Rezervei Federale a SUA de săptămâna viitoare.

Majoritatea piețelor și sectoarelor de acțiuni au închis în teritoriu pozitiv, acțiunile din sectorul de retail dominând creșterea cu 1,87%, urmate de sectorul auto cu 1,57%. Singurul sector în declin a fost cel alimentar și al băuturilor, cu o scădere de 0,3%.

Banca Centrală Europeană a redus ratele cu 25 de puncte de bază joi, marcând a doua reducere a ratei din acest an și aducând rata cheie la 3,5%. Președinta BCE, Christine Lagarde, nu a oferit în conferința de presă nici-o direcție clară cu privire la viitoarele măsuri de politică monetară. Per ansamblu, acțiunile europene au crescut cu aproximativ 1% la nivel săptămânal.

CITESTE SI:  BNR menține rata dobânzii de politică monetară la 6,5%

Indicele DAX a crescut cu 0,9%, ajungând la 18.699 de puncte vineri. Printre companiile de top, SAP, Deutsche Telekom și Allianz au înregistrat creșteri cuprinse între 0,5% și 1%, în timp ce Siemens a înregistrat o ușoară scădere, iar Airbus a rămas neschimbată. Zalando a condus creșterile, cu un salt de aproximativ 10%, urmată de Siemens Energy, care a crescut cu 9%.

La București, toți indicii cu excepția BET-AeRO (-0,87%) au inchis în creștere ultima zi a săptămânii după trei sesiuni negative: BET +0,35%, BET-NG +0,34% și BET-FI +0,01%.

Valoarea tranzacțiilor a fost de doar 30 mil lei, Banca Transilvania (+0,55%) asigurand un rulaj de 5,9 mil lei, urmată de OMV Petrom (+1,33%) cu 1,5 mil lei si Fondul Proprietatea (-0,26%) cu 1 mil lei. Cel mai mare câștig l-au înregistrat actiunile TTS (+2,88%) în timp ce Nuclearelectrica a scăzut (-1,64%).

Teraplast a reușit să inchidă cu succes majorarea de capital social prin care a strans în jur de 20 de mil euro de la investitori, bani necesari pentru achiziția altor companii din regiune și activități curente.

La nivel săptămânal, indicele BET a înregistrat o stagnare a cotației în timp ce BET-AeRO a scazut cu 1,07%.

Calendarul economic al zilelor următoare

În SUA, toate privirile sunt îndreptate către decizia de politică monetară, Rezerva Federală fiind pregătită să reducă ratele dobânzii pentru prima dată din martie 2020.

Cei mai mulți investitori consideră că o reducere de 25 de puncte de bază este rezultatul cel mai probabil, deși șansele pentru o reducere mai mare, de 50 de puncte de bază, au crescut la peste 40% în ultimele zile.

Banca centrală va prezenta, de asemenea, proiecții economice actualizate, traderii așteptând o reducere de un punct procentual pe parcursul acestui an.

De asemenea, vor fi publicate și alte date economice precum vânzările cu amănuntul, producția industrială, indicele de producție Empire State al New York, evoluția pieței imobiliare.

În Regatul Unit, atenția se va concentra pe viitoarele date despre inflație și pe ședința de politică monetară a Băncii Angliei (BoE) iar în Germania, indicatorul ZEW al sentimentului economic este așteptat să scadă și mai mult, atingând cel mai mic nivel din ultimele opt luni, pe măsură ce perspectivele economice continuă să se deterioreze.

În Zona Euro se vor publica datele preliminare privind încrederea consumatorilor, alături de cifrele finale ale inflației.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.