There was an error retrieving data. Please try again later.

Indicii de la BVB au închis ziua de vineri și săptămâna în scădere, în contrast cu bursele europene și cele americane

Autor: Financial Market
2 min

Indicii de la BVB au incheiat ziua de vineri și săptămâna în scădere pe fondul unor volume reduse inaintea mini vacanței de 1 mai. Doar BETAeRO a cunoscut o ușoară apreciere (+0.52%) tras in sus de acțiunile Arobs Transilvania (+2.83%), Simtel Team (+2.97%) si Meta Estate Trust (+2.2%).

Valoarea tranzactiilor a fost de doar 5.16 mil euro, Banca Transilvania asigurand aproape 6 mil lei, Transgaz 2.1 mil lei iar actiunile OMV Petrom 2.4 mil lei.

Cea din urmă a raportat rezultatele financiare pentru primul trimestru, veniturile din vânzări fiind in valoare de 9.47 mld lei, o scădere cu 20% comparativ cu T1/22, ca urmare a preturilor mai mici la petrol si a volumelor mai mici de electricitate vândute, compensate parțial de volume ușor mai ridicate aferente vânzarilor de produse petroliere si gaze naturale.

Scăderi importante au consemnat One United Properties (-1.53%), Transgaz (-1.46%) si BRD (-1.59%).

3ivo82m4

Evoluție săptămânală a indicilor BET, BET-NG și BET-AeRO

Piețele europene de acțiuni au inchis pe verde vineri, indicele de referință Stoxx 600 fiind în creștere cu 0,5% iar indicele DAX cu 0,8%, pe măsură ce investitorii au digerat o serie de date economice și actualizări ale rezultatelor financiare corporative.

Cele mai recente cifre ale PIB-ului au arătat că economia zonei euro a crescut cu 0,1% în T1 în comparație cu trimestrul precedent, PIB-ul Germaniei fiind in stagnare, pe măsură inflația în creștere și costurile mai mari ale împrumuturilor au afectat cererea. In aceeași perioadă, economia Franței a crescut cu 0.2%, iar Italia și Spania cu câte 0.5% fiecare.

Totodată, ratele inflației atât în Franța, cât și în Spania au accelerat la 5.9% respectiv 4.1%.

Pe sectoare, acțiunile de petrol și gaze au condus la câștiguri de peste 2%, în timp ce băncile și utilitățile au scăzut.

CITESTE SI:  Analiză privind rezultatele financiare pentru T2 pe Wall Street. La ce se așteaptă investitorii?

Dintre acțiunile individuale, banca britanică NatWest a scăzut cu aproape 4%, chiar și după ce a raportat un profit mai bun decât așteptările analiștilor.

În alte știri corporative, Mercedes-Benz și-a ridicat perspectivele vânzărilor diviziei sale de autoutilitare, în timp ce Danske Bank a înregistrat o creștere bruscă a rezultatelor din primul trimestru.

De asemenea, managerul fondului Amundi a declarat că activele gestionate au scăzut la sfârșitul trimestrului martie față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net al grupului energetic Eni în primul trimestru a scăzut cu 11% față de anul trecut, din cauza prețurilor scăzute la petrol și gaze.

Evoluție săptămânală a indicilor DAX si Eurostoxx 600

In Statele Unite, companiile de pe Wall Street și-au prelungit raliul pentru cea de-a doua sesiune vineri, pe măsură ce investitorii au apreciat rapoartele de câștig mai bune decât așteptările, în timp ce îngrijorările legate de o încetinire economică indusă de Fed s-au diminuat.

Dow a închis cu peste 270 de puncte mai sus și a atins maximul ultimelor 10 săptămâni, în timp ce S&P 500 și Nasdaq 100 au adăugat aproape 0,8% respectiv 0,7%.

Exxon Mobil a crescut cu 1,2% după ce și-a dublat profitul în primul trimestru, în timp ce Intel a crescut cu 4% după ce și-a publicat rezultatele trimestriale.

Câștigurile Nasdaq au fost limitate de Amazon, deoarece acțiunile gigantului comerțului electronic au scăzut cu 4%, în ciuda veniturilor trimestriale optimiste.

Între timp, Snap (-17%) și Pinterest (-15,6%) au scăzut din cauza perspectivelor dezamăgitoare pentru trimestrul doi.

De asemenea, acțiunile First Republic au scăzut cu 43,3% după ce s-a raportat că banca se îndreaptă cel mai probabil către administrare judiciară.

Pe parcursul săptămânii, indicele Dow a crescut cu 0,7%, în timp ce a marcat cea mai bună lună din ianuarie încoace, iar S&P 500 și Nasdaq 100 au câștigat 0,7%, respectiv 1,2%.