Piețele bursiere europene au avansat marți, extinzând perioada de optimism alimentată de informațiile legate de vaccin. Această evoluție contrastează cu evoluțiile piețelor din SUA, care marchează o serie de scăderi, iar unul dintre elementele ce au stat la baza acestei performanțe este reprezentat de știrile corporative pozitive.
Băncile, companiile din sectorul de călătorii și agrement și firmele de energie au continuat să înregistreze câștiguri marți, după perioada excelentă de luni.
Mai exact, producătorul de motoare aeronautice, Rolls Royce, a avansat cu 20%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni. Această evoluție a venit pe fondul așteptărilor referitoare la o redresare rapidă a călătoriilor aeriene. Acțiunile Lufthansa au crescut cu 2,2% după ce compania aeriană a lansat o ofertă de aproximativ 525 milioane de euro în obligațiuni senioare convertibile negarantate cu scadența în 2025.
Chiar dacă știrea referitoare la vaccin a fost primită cu brațele deschise de către investitori, aceasta nu schimbă faptul că, pe termen scurt, economia globală se confruntă în continuare cu probleme dificile. Datele economice rămân sumbre. Angajatorii britanici au făcut un număr record de disponibilizări în Q3, în timp ce rata șomajului din Franța a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani.
Indicatorul ZEW din Germania pentru noiembrie a fost publicat astăzi. Se prognoza ca indicatorul de așteptări să scadă de la 56,1 la 44,3 puncte. Cu toate acestea, publicarea a arătat o scădere la 39 puncte, reflectând înrăutățirea perspectivelor economice din Europa, pe fondul reînnoirii restricțiilor pentru limitarea răspândirii coronavirusului.
Știrile despre vaccin de luni au reprezentat un șoc pozitiv și profund care a determinat un val de reorientări în rândul investitorilor. Totuși, trebuie subliniat că există în continuare o multitudine de semne de întrebare în procesul de analiză al peisajului post-vaccin. Așteptările ridicate indică mult spațiu pentru dezamăgire.
Un vaccin de succes ar schimba total datele problemei privind perspectivele economiei globale. Cu toate acestea, analiștii rămân precauți în ceea ce privește ajustarea pozițiilor, fără claritate asupra rapidității cu care se poate lansa un vaccin.
În timp ce piețele au fost surprinse de rata de eficiență a produsului Pfizer (90%), investitorii se vor confrunta cu mai multe probleme. Principala provocare va fi ignorarea numărului de cazuri în creștere la nivel global, deteriorarea datelor macroeconomice și, probabil, mai puține stimulente până când un vaccin va fi disponibil pentru distribuție la scară largă la jumătatea anului 2021.
Graficul DE30 pe intervalul de o oră indică un scenariu interesant. Observăm că după ce a atins cele mai ridicate niveluri din septembrie în timpul euforiei de ieri, indicele a suferit o corecție, urmând exemplul celor mai multe piețe. Astfel, cotația a testat nivelul de susținere de la 12.890 puncte care s-a dovedit din nou a fi un aliat pentru cumpărători.
Prețul a ricoșat din acea zonă, iar în momentul de față revine în zona maximelor de ieri, unde se află și un nivel interesant de rezistență (13.200 de puncte). În cazul în care va avea loc o respingere, am putea asista la o confirmare a unei formațiuni Double Top, ceea ce ar putea deschide drumul către o mișcare corectivă mai amplă către zona 12.670 puncte. O confirmare suplimentară a acestui scenariu ar putea fi spargerea suportului menționat anterior de la 12.890 de puncte.