Piețele de capital traversează un sfârșit de săptămână mixt, principalii indici bursieri neprezentând o direcție comună. Sentimentul nesigur a fost determinat de accentuarea tensiunilor dintre China și SUA, care au potențialul de a redeveni cel mai important subiect pentru piețe.
Pe lângă comentariile dure ale Washingtonului cu privire la modul în care China a gestionat situația pandemiei, tensiunile încep să se extindă și în domenii noi. Senatul american a aprobat o lege care condiționează abilitatea companiilor din China de a se lista la bursele americane.
În plus, relațiile par să se deterioreze și pe plan geopolitic. China este pregătită să introducă o lege de securitate națională în Hong Kong, după luni de proteste pro democrație. Proiectul a fost anunțat în cadrul Congresului Partidului Comunist din China care a început astăzi.
Se așteaptă ca legea să consolideze poziția Beijingului în Hong Kong, hubul financiar fiind guvernat după principiul ”o țară, două sisteme”. Această prevedere garantează un nivel ridicat de autonomie pentru regiune. Proiectul ar prevede interzicerea secesiunii, a interferențelor statelor străine, combaterea terorismului și orice activitatea ce vizează răsturnarea guvernului.
Decizia venită din partea autorităților din China pare să sugereze că neliniștile din Hong Kong au dus la ”umplerea paharului”, iar ineficiența autorităților orașului-stat de a gestiona protestatarii a dus la intervenția Chinei. Protestele pentru democrație nu reprezintă un model pozitiv pentru restul populației, fiind un posibil catalizator pentru neliniște la nivel extins.
Măsura Chinei nu face altceva decât să pună și mai multă presiune asupra relațiilor fragile cu SUA, potențialul unui conflict părând să se accentueze. Răspunsul din partea celei mai mari economii nu a întârziat, Președintele Trump afirmând că ”nu este cunoscut încă” planul Chinei, dar dacă această lege va intra în vigoare ”răspunsul SUA va fi foarte ferm”.
În urma publicării informațiilor, indicele bursier Hang Seng a suferit o depreciere considerabilă de aproximativ 5,6%, investitorii temându-se de impactul pe care îl va avea intervenția Chinei asupra credibilității regiunii de respectare a normelor democratice. Traderii vor fi îngrijorați de posibilitatea de intervenție a Chinei, lucru care poate duce la ieșiri de capital.
Din punct de vedere tehnic, situația nu este prea optimistă pentru cumpărători. În ciuda faptului că în ultimele ore a avut loc o încercare de redresare, nivelul de rezistență de la 22950 de puncte s-a dovedit prea puternic pentru moment.
Acesta este susținut de mai multe reacții anterioare de preț, dar și de o retragere Fibonacci de 23,6% din secvența descendentă din perioada 10 – 13 martie. Scenariul de bază pare mai degrabă unul negativ, primul nivel de suport fiind sub forma minimelor locale de la 22560 puncte.
Totuși, acesta ar putea fi doar un prag intermediar, obiectivul principal pentru vânzători fiind punctul de sfârșit al impulsului corectiv din zona 22080. Intrarea în vigoare a proiectului de lege ar putea marca sfârșitul perioadei ”o țară, două sisteme”.
[ajax_load_more]