Raiffeisen Bank, subsidiara locala a austriecilor de la RBI, a raportat o crestere a profitului si a activelor pe parcursul anului 2017, mentinandu-se in top 5 banci locale in functie de active.
Banca a inregistrat o crestere cu 9% a profitului, pana la 491 mil lei, portofoliul de credite majorandu-se cu 8% pana la 21,4 miliarde de lei in timp ce depozitele au crescut si ele cu 13%.
“Strategia noastra de dezvoltare responsabila si echilibrata este vizibila in ritmul cresterii creditelor acordate clientilor: soldul creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu 9%, cele acordate IMM-urilor cu 11%, in timp ce creditarea companiilor medii si mari a avansat cu 10%. Suntem foarte multumiti de evolutia creditelor noi in 2017, care au crescut cu 19% fata de 2016 si s-au ridicat la 13,6 miliarde lei. Aproape 60% dintre acestea au fost acordate antreprenorilor locali si companiilor mari, in crestere cu 21% fata de anul anterior”, a spus Steven van Groningen, presedinte&CEO Raiffeisen Bank.
Creditele pentru investitii, finantarea comertului si a capitalului circulant, finantarea unor proiecte de anvergura si colaborarea cu Fondul European de Investitii (programul COSME) au contribuit la aceasta evolutie pozitiva. In anul 2017, Raiffeisen Bank a acordat persoanelor fizice credite noi de nevoi personale si achizitii de locuinte in valoare de peste 4,7 miliarde lei, in crestere cu 16% fata de 2016.
Peste jumatate dintre clientii persoane fizice care au pachete de cont curent au optat pentru cele din categoria “Zero”, pentru a-si gestiona economiile si operatiunile cat mai eficient. De altfel, intrarile de sume in conturile curente au stat la baza cresterii cu 13% a soldului depozitelor de la clienti, de la 26,4 miliarde lei la finalul anului 2016, pana la 29,7 miliarde lei in 2017.
Raiffeisen Bank are unul dintre cele mai bune servicii de private banking din piata si administreaza active de peste 5,6 miliarde de lei pentru clientii sai care apeleaza la servicii de consultanta, instrumente financiare si servicii conexe.
“Ne bucuram de surse de finantare variate, care ne vor permite si in viitor sa finantam economia in mod responsabil si sustenabil. Nivelul de capitalizare este de asemenea unul solid, cu o rata de solvabilitate de 15,9% in decembrie 2017” a adaugat Steven van Groningen.
Veniturile bancii s-au situat la 2.044 milioane lei in 2017, in crestere usoara fata de anul precedent, cand au fost de 2.034 milioane lei (daca excludem veniturile de 95 milioane lei din tranzactia VISA). Evolutia ascendenta a veniturilor nete din dobanzi a continuat in 2017, +4% fata de 2016, usor sub ritmul cresterii portofoliului de credite. Pachetele operationale oferite clientilor la costuri reduse si migrarea spre canale digitale de tranzactionare aduc beneficii semnificative pe termen lung, atat bancii cat si clientilor.